Вівторок, 31. Липня 2018

“Легалайз у Грузії”. Чи змінить закони медійна провокація?

Заголовки “Грузія легалізувала вживання марихуани” цього тижня вкотре збурили соціальні мережі. Але не спішіть пакувати валізи,  розбираємось, що там сталося насправді.

Конституційний суд Грузії визнав положення статті адміністративного кодексу про відповідальність за вживання канабісу таким, що суперечить Конституції. Рішення було проголошено 30 липня, говориться у повідомленні на офіційному сайті суду.
Конституційний суд Грузії у справі оголошує адміністративний штраф за вживання канабісу неконституційним. 30 липня 2018 року (constcourt.ge)
Конституційний суд задовольнив вимоги громадян Грузії Зураба Джапарідзе та Вахтанга Мегрелишвілі у справі №1282 за позовом проти Парламенту Грузїї.

ЧИТАТИ:  Фейкова “легалізація” – 2016. Що насправді відбулось з коноплею у Грузії?

Позивачі оскаржували конституційність статті 45 Кодексу про адміністративні правопорушення, який встановлює відповідальність за вживання наркотиків і зокрема – вживання марихуани.
Конституційний суд Грузії визнав, що вживання марихуани є діянням, захищеним правом на свободу особистості. В той же час зазначено, що заборона вживання наркотиків є дією, спрямованою проти незаконного обігу, а тому служить законній меті. Однак суд вважає, що роль окремого споживача у такому обігу є мізерною, а тому загрози від індивідуального споживання є незначними.  Відтак відповідальність за вживання марихуани є непропорційним способом захисту законної мети і суперечить вимогам статті 16 Конституції Грузії”.
Також Конституційний суд зазначив, що відповідальність за вживання канабісу відповідає Конституції у тих випадках, коли конкретний факт споживання створює загрози для третіх сторін. Зокрема суд визнав обгрунтованою відповідальність за вживання, якщо це вживання має місце у освітніх закладах, деяких громадських місцях, у громадському транспорті, у присутності неповнолітніх тощо.
Новина швидко розійшлася новинними сайтами та спричинила неабиякий резонанс у соціальних мережах. Зокрема українські ЗМІ розповіли, що у Грузії “остаточно легалізовано вживання марихуани” з посиланням буцімто на прес-службу Конституційного суду Грузії. На фейк звернули увагу активісти і звинувати медіа у некоретному цитуванні. Видання Hromadske.ua, яке мимоволі стало “шлюзом” для спотвореного повідомлення, вибачилось перед читачами.
Джерелом цитати про “легалізацію” ЗМІ помилково назвали прес-службу Конституційного суду Грузії (Taras Ratushnyy via Facebook)
“Так, тепер у Грузії таке діяння, як незаконне вживання не буде каратися. Навіть адмінштрафом. І буде в Грузії нарешті, як в Україні. Бо в нас статті за індивідуальне вживання (крім публічного) нема і не було. Ніякої. Ніколи”, – написав у Facebook прес-аташе конопляного Маршу Свободи Тарас Ратушний.

ЧИТАТИ:  Канада. Легалізація це арешти

“Чи робить це вживання легальним? Ні, не робить. Бо канабіс заборонений до обігу, а його вживання це лише одне із діянь, пов’язаних з незаконним обігом. Це досі так в Україні, і Грузії теж”, – зазначив громадський діяч.
Як з’ясувалося, цитата про “повну легалізацію вживання” у зв’язку з рішенням Конституційного суду насправді належить грузинським активістам з партії “Гірчі”, які позивалися до парламенту.
Позивач Зураб Джапарідзе це сказав журналістам після проголошення рішення. “Я хотів би привітати всіх з рішенням Конституційного суду. Дякуючи йому Грузія стала вільнішою країною. Адміністративне покарання за вживання марихуани скасовано, а це означає, що вживання марихуани в Грузії тепер є законним”, – заявив Джапарідзе.
“Повністю легалізованим” вживання марихуани у Грузії проголосив політик Зураб Джапарідзе
Як повідомлялося, українські ЗМІ не вперше стають жертвами неперевіреної інформації стосовно змін у наркополітиці Грузії. Вперше шквал заголовків про “легалізацію марихуани” поглинув український медіапростір у грудні 2016 року, коли той же Конституційний суд ухвалив рішення, що вживання наркотиків не може каратися  ув’язненням.  Вдруге  – влітку 2017 року, улітку 2017 року, коли було визнано надмірним застосування покарання від 6 до 12 років позбавлення волі за незаконне вирощування без мети збуту 250 грамів канабісу.

ЧИТАТИ: Канабіс у подарунок. Як живе конопляна економіка у Вашингтоні (ФОТО)

Рішення Конституційного суду є підставою до внесення змін до законів Грузії, зокрема Кримінального та Адміністративного кодексів. Однак протягом трьох років грузинським парламентом цього зроблено не було.

3 Відповіді на «“Легалайз у Грузії”. Чи змінить закони медійна провокація?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *