Неділя, 3. Червня 2018

Чи тупішають від куріння канабісу? Потрібно більше досліджень

Чи тупішає людина від куріння конопель? Так, якщо її мозок ще не сформовано. Втім, дослідження впливу канабісу на розумові здібності часто не збігаються в висновках. А це означає, що досліджень досі бракує. А особливо бракує неупереджених досліджень. 

У 2012 році BBC повідомило про дослідження у Новій Зеландії, де група вчених протягом 20 років вивчала групу з 1000 молодих людей у місті Дандін.  Науковці опитували підлітків до того, як частина з них почала вживати канабіс, а потім повторювали ці інтерв’ю до моменту, коли піддослідним виповнилось 38 років.  Ті, хто почав у юному віці вживати марихуану і робив це надалі постійно, демонстрували зниження IQ до 8 пунктів від початкового рівня. “Ті, хто курить канабіс, менш успішні у навчанні, сімейному та професійному житті”, – коментував тоді член команди вчених Террі Молфіт.  Окрім вживання канабісу науковці звертали увагу на вживання алкоголю та тютюну.

ЧИТАТИ:  Чи куритимуть діти більше трави, якщо її легалізувати?

У публікації в американському журналі Proceedings of the National Academy of Sciences дослідники писали, що “постійне вживання каннабісу протягом 20 років корелювалось  із нейропсихологічним зниженням, і більший спад був характерний для постійних курців”.
“У сукупності ці висновки узгоджуються з припущеннями про те, що вживання канабісу у підлітковому віці, коли мозок переживає свій критичний розвиток, може мати нейротоксичні ефекти”, – йдеться у висновках новозеландського дослідження.
Такі ж висновки містяться у доповіді Американської академії педіатрії, опублікованій у лютому 2017 року. Автори доповіді закликали лікарів пояснювати батькам, що вживання канабісу завдає шкоди здоров’ю їхніх дітей, навіть якщо прийнято вважати, що цей наркотик менш шкідливий і використовується у медицині. Серед “документально підтверджених” несприятливих наслідків вживання марихуани неповнолітніми у доповіді вказуються “короткочасні порушення пам’яті, уваги, концентрації та навичок вирішення проблем, а також керування авто, координації та реакції часу”. Також повідомлялося про розвиток психічних розладів, таких як депресія та психоз.
“Марихуана не є доброякісним препаратом, особливо для підлітків. Їх мозок все ще розвивається, і марихуана може спричинити ненормальні та нездорові зміни “, – сказав доктор Сет Д. Аммерман, співавтор звіту AAP.
Американська академія педіатрії відома, як категоричний противник поширення програм медичного канабісу у США та легалізації рекреаційного вживання марихуани.
Разом з тим доповідь спростовує твердження, що підлітки частіше вживатимуть канабіс, якщо його буде легалізовано для повнолітніх. “Показники вживання залишаються сталими серед підлітків 12-17 років, навіть у штатах, де законо дозволяють рекреаційне або медичне використання марихуани”. Зазначається, що загалом вживання канабісу виросло на 36% у 12-класників, до того ж  – на фоні різкого зниження споживання цією віковою категорією алкоголю та тютюну.

ЧИТАТИ:  Канабіс і лікарі: навчати чи карати?

Повідомляється, що підлітки також менше занепокоєні “шкідливими” ефектами від куріння канабісу, а це у їхньому випадку якраз і впливає на когнітивні здібності, пам’ять, функції мозку.
Але цим твердженням кидає виклик нове дослідження. 
Наукова робота, опублікована у журналі JAMA Psychiatry у квітні 2018,  стверджує, що після 72 годин всі зазначені ефекти зникають або лишаються дуже незначними.  Крім того, дослідники виявили, що люди, які утримувалися від канабісу більше 72 годин, мали незначні когнітивні порушення після цього періоду.
“Наші аналізи свідчать про виявлений, але обмежений зв’язок між використанням конопель та когнітивним функціями у підлітків та молодих людей; для більшості випадків ці ефекти мають сумнівне клінічне значення, особливо після тривалого стримання “, пишуть автори.
Денвер, Колорадо. Асортимент ліцензійованих магазинів – лише для повнолітніх.
Мета-аналіз оперував даними 69 досліджень, опублікованих у період з 1973 по 2017 роки. Загалом у дослідження було включено 2152 особи, які характеризувалися, як важкі або часті споживачі канабісу, а також, у якості контрольної групи, 6575 осіб, які канабіс не вживали. Метою було підтвердити або спростувати зв’язок між когнітивною дисфункцією та вживанням канабісу підлітками та молодими людьми, на відміну від просто дорослих.
“Провівши цей аналіз, ми можемо побачити більш точні оцінки того, наскільки значні ці ефекти і як довго вони тривають, на відміну від окремих досліджень, які, як правило, були невеликими, але люди з багатьох років зробили багато висновків, ” – заявив виданню Healthline провідний автор дослідження Дж. Кобб Скотт, доцент кафедри психіатрії Університету Пенсільванії.
І зрештою, ще одне дослідження партнерського медичного центру Гарвардського Університету зафіксувало покращення когнітивних здібностей у піддослідних після 3 місяців вживання марихуани, в порівнянні з контрольною групою. Дослідники пов’язують це з здатністю коноплі полегшувати тривожність та болі, оскільки саме вони довготривало знижують розумові здібності, особливо концентрацію та прийняття рішень. “Полегшення симптомів може таким чином приносити покращення когнітивних результатів”, пишуть автори дослідження.  

ЧИТАТИ:  США: “покоління Рейгана” вживає канабіс частіше, ніж молодь

Німецький спеціаліст доктор медицини Франьо Гротенхермен такі розбіжності у висновках пояснює кількома аспектами. По-перше, вважає лікар, важливу роль грає вік піддослідних: більшість досліджень, які виявляють шкідливий вплив канабісу, проводились серед молоді. Останні ж дослідження, які виявили покращення когнітивних здібностей, проводились на людях з 28 по 74 роки, мозок котрих повністю сформований та менш піддатливий можливим побічним ефектам ТГК. До того ж, позитивні ефекти спостерігались в дослідженнях помірного (5 днів в тиждень 1-2 рази) споживання, в той час, як дослідження хронічного рекреаційного вживання справді виявляли описані негативні ефекти.

Відповідь на «Чи тупішають від куріння канабісу? Потрібно більше досліджень»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *