П’ятниця, 25. Травня 2018

“Легалайз Білорусь”: боротьба триває

Білоруський сайт Legalize Belarus, заблокований владою, відновлює роботу за новою адресою. Голодування матерів ув’язнених за зберігання канабісу білорусів залишилось без результату – МВС у Білорусі продовжує наполягати на покаранні за дрібку конопель, як за вбивство.

Домен Legalize.by зник з доступу світової мережі Інтернет минулого тижня. Засновник сайту Пятро Маркєлов отримав відповідного листа з Міністерства інформації РБ: “Інформуємо, що у відносинах інтернет-ресурсу legalize.by, власником якого ви є, Міністерством інформації, як повноважним державним органом, прийнято рішення про обмеження до його доступу. Вказаний інтернет-ресурс буде недоступний користувачам інтернету на території Білорусі”.  Документ підписано міністром інформації РБ Александром Карлюкевичем.

ЧИТАТИ: США: “покоління Рейгана” вживає канабіс частіше, ніж молодь

Як повідомив Конопляній Правді Пятро Маркєлов, таке рішення стало наслідком листа з Міністерства внутрішніх справ про наявність на ресурсі “пропаганди вживання марихуани”.
Конопляні колядники у Мінську 25 грудня 2017, “несанкціонована” акція руху Legalize Belarus, за яку активістів було покарано штрафами (фото: Piotr Markiełaŭ)
“На сайті ми розміщували інформацію про наші заходи і їхні згадки у медіа, англійською мовою. Сайт у першу чергу орієнтований на міжнародну аудиторію. Тому це блокування, ініційоване МВС, спрямоване на те, щоб залякати нас, показати, що “нас не люблять” і за нами спостерігають”, повідомив Маркєлов.  “МВС – найвпливовіше силове угрупування в країні та майже єдиний державний орган, який різко виступає проти змін до статті 328. Вони зацікавлені в тому, щоб продовжувати отримувати фінансування на пошук та притягнення до кримінальної відповідальності споживачів наркотиків і не руйнувати корупційні схеми поставок і поширення контрольованих речовин.

ЧИТАТИ:  Колумбійський конопляний марш. 100 000 чоловік за легалізацію (ФОТОРЕПОРТАЖ)

З 27 квітня по 20 травня проходило голодування групи матерів засуджених за статтею 328 Кримінального кодексу РБ. Вони вимагали особистої зустрічі з президентом Лукашенко, внесення змін до кримінальної статті та перегляду справ засуджених. Акція результатів не мала, в адміністрації президента повідомили в черговий раз, що “зміни готуються”.
Cьогодні найпоширеніший вирок за статтею 328 –  вісім років за частиною 3, обіг речовин з наміром збуту у складі групи осіб, говорить Маркєлов. Це для споживачів, які покурили в компанії. Дрібним “закладчикам” можуть дати 12 років, навіть неповнолітнім, навіть якщо прибутку не було.
Активісти Legalize Belarus з родичами засуджених за статтею 328 КК громадян Білорусі (фото: Piotr Markiełaŭ)
11 травня Рада Міністрів РБ справді спрямувала до парламенту проект змін до кримінального кодексу, там передбачаються незначні зміни у статтю 328. Зокрема, зменшення нижньої планки покарання по другій і третій частинам на два роки: до 3 та 6 років позбавлення волі. А також заміна конфіскації майна (як додаткової міри, що може бути застосована разом з обмеженням чи позбавленням волі) на штраф. Лідер руху Legalize Belarus Петр Маркєлов вважає, що ці зміни ніяк не вплинують на ситуацію, а можуть лише її погіршити.
“За новим законом споживачів зможуть додатково наказувати штрафом, який завжди можна стягнути, на відміну від майна, якого у молодих людей може просто не бути. Людей, як саджали на 8 років за передачу косяка по кругу, так і будуть саджати, тільки тепер вже на 6 років. Перегляду справ не буде”, – повідомив Маркєлов.
Фотографування біля парламенту РБ 2 квітня у Мінську (Фото: RFE-RL)
Як повідомляє Belta.by, що 22 травня Лукашенко мав зустріч з міністром внутрішніх справ РБ, де вимагав “суворо диферинціювати відповідальність споживачів та постачальників наркотиків”. У відповідь очільник МВС заявив, що “жорсткі заходи дозволили значно знизити рівень наркозагрози у Білорусі”,

ЧИТАТИ: Литва. Коноплі знову під Сеймом (ФОТО)

Зараз проблема неадекватного покарання за зберігання без мети збуту заборонених речовин широко обговорюється у незалежних медіа. Майже щодня публікується матеріал про черговий несправедливий суд або історія людини, що відсиділа за статтею 328. Активісти і правозахисники не припиняють збір підписів під петицією он-лайн та готують аналітичний документ з обгрунтуванням необхідності реформи державної політики щодо наркотиків, триває і інформаційно-освітня кампанія для суспільства, повідомив лідер Legаlize Belarus.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *