Середа, 23. Травня 2018

США: чи зупинить канабіс епідемію залежності від опіоїдів?

Відразу в кількох штатах стартували програми лікування опіоїдної залежності … медичною марихуаною. Канабіс – потужна зброя проти епідемії опіоїдної залежності? До такого висновку вчених приводять дані досліджень. 

У Нью Мексіко, зокрема, шукали пояснень, чому знизилось вживання опіоїдних знеболюючих. Як виявилось,  84% пацієнтів з хронічними болями, які мають законний доступ до медичного канабісу, знизили споживання  опіоїдних препаратів, у порівнянні з 41% в контрольній групі. 
Опіоїдна криза, та до чого тут легалізація канабісу?
Здатність опіоїдів викликати сильну залежність, а також відносно невелика різниця між ефективною та смертельною дозою стала справжньою трагедією. Лише в США від передозування опіоїдами помирає в середньому 115 осіб – таку статистику надає Національне агентство з питань зловживання наркотиками.  Та ж інстанція подає і іншу довготривалу статистику – за період з 1990 по 2010 в штатах, де медичний канабіс легалізовано смертності  від опіоїдїв знизилась на 20%. Цікаво, що більш новітні і поглиблені дослідження, опубліковані в Journal of Health Economics, підтвердили цю статистику, але і виявила, що залежність більш складна ніж можна подумати на перший погляд.

ЧИТАТИ:  Йокубас Жібуркас: “Канабіс рятує життя! Чого чекаєш, Україно?” (ВІДЕО)

Виявляється, що зниження вживання та сметності від опіоїдів спостерігалось лише в штатах в яких були створені диспенсарії та канабіс був доступний для пацієнтів. Натомість в штатах, де доступ до канабісу існував на папері, але не втілювався практично, змін у сфері вживання опіоїдів практично не спостерігалось. Навіть навпаки, починаючи з 2010 року, в штатах, в яких почали ускладнювати регулювання для диспенсарії, ефект зниження шкоди від опіоїдів зменшувався.
Мурал вуличного художника Smokey D. про фентаніл та опіоїдну кризу, Ванкувер, Канада (Darryl Dyck/The Canadian Press)
“Наші висновки збігаються з попередніми дослідженнями, показуючи взаємозв’язок між легалізацією медичної марихуани та зменшенням кількості смертей від передозування опіоїдами”, каже Розалі Лікардо Пакула, співавторка дослідження. “Проте наші висновки показують що механізми цього полягає в досить вільному урегулюванні діяльності диспенсаріїв”. Дослідниця також підтверджує що “смертність від опіоїдів зросла коли штати почали більш жорстко регулювати медичні диспенсарії, і тоді опіоїдна криза змістилась з рецептурних опіоїдів на героїн та фетанил”.
Медичний канабіс – наркозалежним. Чому це ефективно?
Щоб донести те, що лікарям і вченим відомо і зрозуміло до чиновників потрібно багато часу. Розуміючи це, доктор Санджай Гупта, нейрохірург-практик та медичний репортер з Атланти навіть спробував адресувати проблему на найвищому рівні, контактуючи Генерального Прокурора Джефа Сешнса. У відкритому листі, лікар підкреслив три головні переваги медичного канабісу: він зменшує біль, полегшує симптоми опіоїдного похмілля та допомагає вийти з залежності.

ЧИТАТИ:  Озвучено податковий потенціал легалізації канабісу в США

Чи прийме до уваги ці аргументи Джеф Сешнс лишається під великим питанням, проте на місцевому рівні в окремих штатах вже прислухались до думки лікарів: в 2018 вже три штати додали опіоїдну залежність до списку захворювань для лікування яких може використовується медичний канабіс. Першопрохідцем став штат Нью-Джерсі в березні, незабаром те саме зробила і Філадельфія, а в травні – штат Іллінойс. Коментуючи це, сенатор штату від Демократів в Іллінойісі Дон Хармон сказав Chicago Tribune “Я не знаю чи викликає канабіс залежність, але я знаю що опіоїди та героїн вбивають людей, а канабіс – ні”.
Суцвіття медичного канабісу PharmaCann, LLC, центру вирощування медичної марихуани у штаті Іллінойс, США (Фото: Zbigniew Bzdak / Chicago Tribune)
У Філадельфії департамент охорони здоров’ я також надав п’ятьом вищим навчальним закладам ліцензію на проведення досліджень медичного канабісу, в тому числі і його потенціал в лікуванні опіоїдної залежності. За словами Губернатора штату Тома Вольфа, Філадельфія буде закладати дослідницький фундамент для всієї країни: “На сьогоднішній день, медичні дослідження настільки обмежені федеральним урядом, що дуже мало лікарів мають доступ до медичної марихуани. Провідні медичні ВУЗ-и Філадельфії будуть в стані формувати майбутнє лікування для пацієнтів які цього потребують по всій країні.”

ЧИТАТИ: Канабіс і пестициди. Що робить рослину шкідливою?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *