П’ятниця, 4. Травня 2018

Тест на тетрагідроканабінол: уникнути чи відмовитись?

Головна проблема з тестами на вживання канабісу – вони не доводять факту “сп’яніння”. Тетрагідроканабінол швидко переробляється організмом, а ось його метаболіти “живуть” тривалий час після вживання.  Як з цим бути?

Як ми вже писали, активний компонент канабісу тетрагідроканабінол (ТГК або ж THC) відразу надходить у головний мозок, викликаючи психоактивні ефекти, але протягом наступних кількох годин повністю метаболізується людським організмом у THC-COOH.  Печінка через окислення тетрагідроканабінолу перетворює THC на карбонову кислоту. Після завершення цього процесу ваше тіло містить лише хімічний THC-COOH, який не є психоактивним.

ЧИТАТИ: Канабіс і кров. Чи можна бути донором?

Вживати канабіс для медичних або навіть і рекреаційних цілей в ряді країн світу тепер цілком законно. Проте таке явище, як тестування на наркотики з боку роботодавців, все ще існує.  І це мотивує компанії на розробки препаратів для детоксикації, які дозволяють приховати сліди розпаду компонентів коноплі в організмі. Адже сліди канабісу, на відміну від важких наркотиків, лишаються в організмі на тидні або навіть місяці. Так, викурений на позаминулих вихідних джойнт, дія якого вже й забулась, може закінчитись втратою робочого місця. Враховуючи безглуздість таких тестувань, серед роботодавців в США з’являються компанії, що відмовляються від тестів на канабіс, мотивуючи політикою невтручання в особисте життя.
Чоловік, затриманий поліцією Лос-Анжелеса, має пройти тест на тверезість 13 квітня 2018. Канабіс легальний в Каліфорнії, але незаконний обіг переслідується, також це стосується кермування під впливом канабісу (MARK RALSTON/AFP/Getty Images)
Причини проходження тесту на наркотики можуть бути різними – на вимогу поліції, страхової, перед спортивними змаганнями, в ході медичного обстеження чи на роботі. Як пояснює Ден Офауг на Herb, в США на федеральному рівні канабіс лишається забороненою речовиною, тож формально через позитивний тест на вміст ТГК можна втратити роботу навіть в штатах, де рекреаційне або медичне вживання узаконено. 84% роботодавців в США проводять тести на наркотики, а методики стають все досконалішими. Тож компанії-виробники засобів для детоксикації, такі як  Green Gone LLC пропонують індивідуальні рішення для боротьби з суворими лабораторними методами тестування.

ЧИТАТИ:  Конопляний пластик: кінець екологічної катастрофи?

Quest Diagnostics, лабораторія що відстежує тренди на ринку праці, спостерігає стрімкий зріст кількості позитивних тестів на ТГК серед працівників з 2012 по 2017 роки. Спостерігаються і зворотні тренди, зокрема Рада роботодавців повідомляє про 11%ткове зменшення в Колорадо кількості компаній, що перевіряють працівників на споживання канабісу за 2015-2016 роки. Американське видання Bloomberg передбачає поступову відмову від тестів на ТГК на робочому місці.
Прес-секретар компанії Excellence Health Inc., що офіційно відмовилась від ТГК-тестів 2 роки тому, у зв’язку з цим пояснив: “Нам байдуже що люди роблять у свій вільний час”.
Тест на сліди вживання наркотиків у водія під час спецоперації на кордоні Бельгії та Франції. Зразок на кінці палички занурюється у розчин і через кілька хвилин покаже результат щодо канабісу та амфетамінів (Franck CRUSIAUX/Gamma-Rapho via Getty Images)
Схожу позицію зайняла і компанія AutoNation, найбільший автомобільний дилер США, які раніше відмовляли в працевлаштуванні кандидатам, у яких виявляли сліди вживання марихуани в організмі. “В певний момент ми сказали ‘Знаєте що? Це неправильно!” – сказав головний виконавчий директор Майк Джексон, зазначивши що на інші наркотики працівників і надалі будуть перевіряти.  Виявляється, серед американських роботодавців є й ті, хто не лише не проти вживання канабісу працівниками в вільний час, а не й бачать в цьому загрози робочому процесу. “Менше третини досліджень виявили зв’язок між споживанням марихуани та послабшанням функціональності. Одне дослідження навіть виявило статистично значуще зростання продуктивності на годину серед споживачів марихуани” цитує BBC слова Сари Саліван координаторки ризик-контрольних послуг у компанії-страхового брокера Lockton.
Певні професії, очевидно, завжди вимагатимуть тестування на вміст будь-яких речовин – в першу чергу це стосується робіт пов’язаних з високим ризиком, наприклад управління важким машинним обладнанням. Проте, непотрібність таких тестів для офісних працівників стає все очевиднішою. Професор Джеремі Кідд, що спеціалізується на робочому праві вважає що відмова від тестування на наркотики дозволить наймати найбільш компетентних спеціалістів, не виключаючи людей лише через їх рекреаційні звички: “Як мінімум перегляд політики тестування на наркотики має значні переваги для роботодавців. Повна заборона просто не може бути ефективною”.

ЧИТАТИ: Коноплі лікують: лікарі, вчені та хворі вперше в Україні публічно торкнулись цієї теми (ФОТО)

В Європі практика проведення тестів на вміст наркотичних речовин теж існує, хоча єдиної статистики щодо поширеності цього явище немає. Лише деякі країни Євросоюзу, зокрема Фінляндія, Ірландія та Норвегія, взялися за вирішення дилеми на законодавчому рівні. Так, в Норвегії тести на наркотики на робочому місці вважаються втручанням в особисте життя, і можуть проводитись компаніями лише за наявності  обґрунтованої потреби задля захисту здоров’я працівників.
Але для тих, хто живе не в Норвегії або працює не в прогресивних компаніях США актуальним лишається питання – що ж робити якщо тест вимагають? В першу чергу, споживачів зазвичай хвилює як довго сліди ТГК можна буде знайти в аналізах (найчастіше мова йде про аналізи сечі, рідше – зразків слини чи волосся). Лабораторія Mayo Clinic пропонує такі приблизні розрахунки того, як довго ТГК все ще буде відстежуватись в організмі:
При одноразовому споживанні – до тижня.
Помірне вживання (4 рази в тиждень) – 10-20 днів.
Щоденне вживання – місяць і більше.
Довготривале постійне вживання – до 3 місяців.
На практиці на ці строки впливають різні фактори, такі як вага, фізична активність, тип харчування. Результати можуть відрізнятись тому, що звичайні аналізи виявляють речовини, що відкладаються в жирових тканинах коли в організмі метаболізується (перетворюється) ТГК. Ці елементи вивільнюються під час спалення жирових тканин протягом тривалого часу після вживання. Тому, при вживанні більш ТГК-насичених сортів продуктів варто розраховувати на довший час виведення їх з організму.
GreenGone – біододаток, який дезавує сліди канабісу в організмі і дозволяє зберігати впевненість при тестах на наркотики
Тести на наркотики досить легко виявляють спроби “замаскувати” вміст цих речовин в аналізах, що звісно ж викликає лише більшу підозру. Тому головним викликом для продуктів з детоксикації є не “замазати” показники, а задіяти механізми в тілі, що прискорять процеси “очищення”. Різноманітні напої для детоксикації зазвичай саме короткочасно маскують вміст певних речовин в аналізах, і хоча і можуть формально дати потрібний результат тесту, варто розуміти що реально “очиститись” в короткий строк неможливо. Наприклад, виробники Stinger Buzz 5X Extra Strength Liquid рекомендують вживати напій за 60-90 хвилин до “потрібного часу”. На відміну від напоїв, пігулки для детоксикації розроблені для того щоб додатково прискорювати природні процеси в організмі, що виводять залишки ТГК. Так, компанії як Green Gone чи Toxin Rid пропонують різні по тривалості програми детоксикації: від 2 до 10 днів. Звісно ж, якщо ситуація не екстрена то довший спосіб надійніший та безпечніший для організму.

ЧИТАТИ:  Ямайцям не радять вживати незаконну коноплю. А законна слабувата

Зрештою, найприроднішим способом виведення залишків ТГК з тіла все ще лишається споживання достатньої кількості рідини, активні заняття спортом, сауна та звісно ж відмова від вживання канабісу, а також інших наркотиків що можуть уповільнити очищення організму (включно з алкоголем та кофеїном).

2 Відповіді на «Тест на тетрагідроканабінол: уникнути чи відмовитись?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *