Четвер, 26. Квітня 2018

Коноплі лікують: лікарі, вчені та хворі вперше в Україні публічно торкнулись цієї теми (ФОТО)

“Коноплі лікують! Час змінити законодавство, яке заперечує наукову істину”, – це з резолюції першої наукової конференції медичного канабісу, що відбувся цього тижня в Харкові. Вам не почулося.

І якщо у вас на слово “канабіс” виникає рефлективна посмішка, а на язиці вже жарт про “дегустацію”, то це просто не ваша конференція. Бо, коли зала вимагає слухати доповідь англійською, аби лектор не скорочував презентацію через переклад, це індикатор мотивації, пише КиевVласть.

ЧИТАТИ:  До легалізації “ментально не готові”? Що за приниження нації? (ВІДЕО)

Конференція – у фешенебельному виставковому центрі  Харкова, зала на 500 місць, повна. До кінця не полишає враження чогось нереального.
Лише рік тому для таких, як вона сама, онкопацієнток, Ніна створила групу в Facebook. Група була закритою, але коли через короткий час в ній виявилось майже 1000 учасниць, “Афіни” зареєструвались, як громадська організація. Тут у Харкові вона вперше бачить таку кількість однодумців в “реалі”.
Ніна Резніченко, голова ГО “Афіна. Жінки проти раку” (Фото: Тарас Ратушний/KievVlast)
“В медицині пріорітетом має бути в першу чергу інтереси пацієнта. І саме цей пріоритет впливає і на вибір технологій, і на державну політику. Коли саме така технологія є єдиним інструментом впливу на хворобу, вона має бути доступна. Ми не зупинимось, поки не доб’ємось свого!”. Це говорить Дмитро Шерембей, голова Координаційної ради Всеукраїнської Мережі ЛЖВ (людей, які живуть з ВІЛ, – ред).
Дмитро Шерембей під час виступу на IMCC (Фото: Тарас Ратушний/KievVlast)
А дев`ятирічна Ліза Савєльєва живе з епілепсією, яку лікарі називають фармрезистентною. Це означає, що ніякі препарати не мають ефекту при нападах. Її мамі Олесі так і сказали, всі доступні методи ми вже використали, порадили “ознайомитись із світовим досвідом”.
Така епілепсія – це інвалідність і життя на “важких” фармацевтичних наркотиках. Доволі специфічне життя, якщо “фарма” не ефективна, а вона таки безпорадна у 40% випадків епілептичної хвороби.
“Не казали нічого конкретного, мовляв, зверніть увагу на Америку, Ізраїль, – розповідає Олеся Савельєва. – Через батьківські форуми вже дізналась про олію з канабідіолу і її протисудомний ефект при дитячій епілепсії”.
Канабідіол або CBD – одна із активних речовин, знайдених у коноплях, вона не має “наркотичного ефекту” і зводить нанівець епілептичні напади у маленьких дітей в США, Ізраїлі. Від листопада – навіть в сусідній Польщі.
Короткометражний фільм про Лізу Савельєву демонструється на IMCC (Фото: Konopravda.com)
Все це Олеся бачила досі лише на відео, а тепер вона, лідерка “Української асоціації медичного канабісу” у Харкові слухає виступ Дороти Гуданєц. Слухає таку, як вона, маму із Вроцлава, яка минулого року зробила неможливе. Змусила Сейм проголосувати закон про медичний канабіс. Більшістю, без голосів “проти”, утримались лише два депутати.
Бо в Дороти є син Макс, вона зробила це для його майбутнього. Звісно, зробила не сама. Були сотні інших матерів дітей з фармрезистивною епілепсією. І онкопацієнти. І хворі на розсіяний склероз. І ще багато хворих з довгим переліком хвороб, яким “традиційна” медицина може зарадити хіба сильнодіючими препаратами з купою побічних ефектів.

ЧИТАТИ:  Священик про медичний канабіс: “Ставитись до цього погано неможливо!”(ВІДЕО)

А ще у Дороти був доктор Марек Баханскі, він теж виступив у Харкові. Його презентація суха і монотонна – історії його пацієнтів. Хлопчик 8 років, дівчинка 4 років, їх багато.
“Кількість нападів на добу знизилась з 50 до 1-2”. “Напади не фіксуються місяць”. “Поодинокі напади”, – сухі факти про дозування екстракту канабідіолу. Відсотки, міліграми.
В залі несамовита тиша. Польща лише півроку живе з новим законом. Ще півроку тому така презентація означала явку з повиною.
Нейрофізіолог Дмитро Ісаєв виступає на конференції IMCC (Фото: Тарас Ратушний/KievVlast)
“Ви лише починаєте свій шлях, – говорить зі сцени Дорота Гуданєц. – Знайте, він не буде легким і швидким. У нас він таким не був. Але повірте, немає у світі такого уряду, що зміг би зупинити матір. Матір, яка знає, чого їй від уряду потрібно”.
Леся Савельєва знає, що їй потрібно. Закон про обмежений і контрольований обіг канабісу для потреб медичних пацієнтів. Люди не повинні йти на порушення закону, реалізуючи своє право не страждати. Це зовсім не з людьми щось не так, а з законом.
За законом канабіс, як рослина, особливо небезпечний наркотик, заборонений до обігу взагалі. Це з радянських часів. Але у цивілізованому світі за цей час відбулось понад 12 тис. наукових відкриттів, пов’язаних із здатністю канабіноїдів лікувати хвороби. А в Україні наукові дослідження канабісу і його похідних досі неможливі.

ЧИТАТИ:  В Україні презентували фільм про канабіс, ліки від епілепсії (ВІДЕО)

Уряду належить вивчити потреби українських пацієнтів у препаратах медичного канабісу. Також слід невідкладно встановити порядок, за яким відбуватимуться наукові дослідження канабіноїдів, як анальгетиків та інших лікарських засобів. Це каже нейрофізіолог Дмитро Ісаєв, провідний науковий співробітник Інституту фізіології ім.О.О.Богомольця.
Серед цих тисяч наукових доробків про коноплі, три належать йому. Щоправда робив він їх у інших країнах, на замовлення урядів інших країн.
“Час робити Україну цивілізованою країною, де право людини на життя та здоров’я є справді вищою цінністю”. Дмитро Ісаєв зачитує резолюцію міжнародної медичної канабіс конференції у Харкові, 20 квітня 2018 року (Фото: Тарас Ратушний/KievVlast)
“Ми всі просто хочемо жити у нормальній цивілізованій країні. Де хворі на епілепсію, анорексію, розсіяний склероз, ВІЛ/СНІД, паліативні хворі і всі, хто страждає від хронічних болей, всі отримують доступ до лікування. Якщо потрібне лікування канабіноїдами – доступ до канабіноїдів. Держава має контролювати цю галузь медицини, повинні бути державні стандарти якості. А пацієнти повинні мати доступ до ефективного лікування препаратами канабісу і, відповідно, мати шанс на краще життя”,- наголошує Дмитро Ісаєв.
Коли люди кричать ночами від болю, це неправильно, каже Ніна Резніченко. На четвертій стадії раку, коли біль стає нестерпним, пацієнткам дозволяють використовувати морфій. Він притупляє біль, але вночі біль не дає заснути. І людина може тижнями зовсім не спати та дуже від цього страждати. А після конопляного екстракту наступає полегшення і приходить сон. Навіть коли снодійні не беруть, на четвертій стадії.

ЧИТАТИ: Марихуана допомагає онкохворим! – Комаровський (ВІДЕО)

Ніна Резніченко розповіла, що “Афіни” нещодавно проводжали подругу, яка дивом весь свій останній місяць  мала потрібні ліки. “І писала, що їй нарешті стало краще. Що вона спить вночі”, – наголосила лідер “Афіни”.
“Найголовніша людська цінність – це людське життя. Якщо людина страждає, потрібно зробити все можливе, щоб страждання припинились. Навіть якщо це незаконно. Поки ще незаконно”, – резюмувала учасниця форуму “Коноплі лікують!”.

3 Відповіді на «Коноплі лікують: лікарі, вчені та хворі вперше в Україні публічно торкнулись цієї теми (ФОТО)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *