Середа, 25. Квітня 2018

Як канабіс зміцнює кістки.

Дослідження показують, що  активні речовини у коноплях можуть використовуватись для покращення стану кісток. Відкрито здатність канабіноїдів запобігати втраті кісткової тканини, регулювати процеси її відновлення та навіть пришвидшувати зрощування переломів.

Дослідники виявили що канабіноїди, взаємодіють з канабіноїдною системою організму в спосіб, що допомагає регулювати процес відновлення клітин. В 2009 році дослідження на мишах, проведені в Шотландії, виявили, що оскільки ендоканабіноїди виробляються у кістках, використання канабіноїдів (такими як тетрогідроканабінол та канабідіол) може допомогти в регулюванні кісткового метаболізму. Це процес, завдяки якому кістки регенерують власну тканину, замінюючи старі клітини новими. Кістковий метаболізм дозволяє кісткам лишатись здоровими та міцними.
Обробка урожаю в теплицях ізраїльської компанії BOL (Breath Of Life – подих життя) поблизу Кфар Пайнс в північному Ізраїлі (Jack Guez/ AFP / Getty Images)
Інше дослідження, також датоване 2009 роком виявило, що  тетрагідроканабінол (ТГК) активує рецептори CB1 та CB2. Рецептори СВ2 беруть участь у формуванні кісток та допомагають запобігти віковій атрофії кісток.

ЧИТАТИ:  Встане чи ляже? Як на чоловічу ерекцію впливають канабіноїди.

Доки більшість досліджень, пов’язаних з канабісом та здоров’ям кісток, фокусувались на можливості канабіноїдів проактивно регулювати стан кісток. Одне дослідження 2015 року виявило, що використання канабідіолу (КБД) також може допомогти з переломами. Це дослідження було виконано вченими з університету Тель-Авіву та Єврейського Університету Ізраїлю та опубліковане в Журналі досліджень кісток та мінералів.

 

Медсестра готує ін’єкцію канабісу для пацієнта в будинку для літніх людей в Хадарімі. В рамках співпраці з міністерством охорони здоров’я Ізраїлю, компанія “Тикун Олам” виробляє продукти медичного канабісу для більш ніж 1800 пацієнтів в Ізраїлі. (Uriel Sinai / Getty Images)
Проте оскільки дослідження було проведене на щурах, важко сказати чи результати будуть такими самими і на людях. Навіть автори дослідження зазначають, що з одного єдиного дослідження на щурах важко зробити чіткі висновки. 
Це загальний тренд в сфері дослідження канабісу, які досі було важко проводити через бюрократичні бар’єри. У дослідженні  2017 року вже брали участь добровольці. Вчені вивчали зв’язки між споживанням канабісу та міцністю кісток. Однак жодних доказів цієї гіпотези не було знайдено.

ЧИТАТИ: Канабіс проти аутизму. Дослідження тривають

Все ж, дослідження ролі канабісу для здоров’я кісток має потенціал довести здатність деяких компонентів канабісу  (зокрема КБД) сприяти відновленню кісткової тканини.  Це дозволяє кісткам відновлюватись та сприяє лікуванню переломів. І хоча важко сказати остаточно, ці дослідження все ж показують що можливо існує чергове корисне застосування канабісу в медицині.

 

Rob Hoffman для Негb

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *