Субота, 21. Квітня 2018

Хто придумав 4:20? Як воно все розпочалось? (ФОТО)

4/20, тобто 20 квітня, мабуть найважливіший день для конопляних ентузіастів. Цього дня о четвертій двадцять відбувається світовий флешмоб, збираються юрби і одночасно запалюють джойнти.  Але звідки пішла ця традиція?

У 1970-х роках в Каліфорнії “четверта двадцять” була лише часом доби, коли п’ятеро студентів зі коледжу Сан Рафаель в окрузі Марін могли зустрітися після занять, щоб покурити трави, пише Rob Hoffman у виданні Herb.
Коледж Сен Рафаель, де “все почалось”. (Pato Guillamón)
А протягом дня студенти лише обмінювались багатозначними поглядами, пропозиція формулювалась просто: “4:20?”. І ствердний кивок головою. Їх було п’ятеро. Джефрі Ноель, Марк Гревіч, Лері Шварц, Дейв Реддікс та Стів Каппер мали зустрітись о четвертій двадцять біля статуї Луі Пастера.
О четвертій двадцять закінчувались пари у коледжі і спортивні заняння. І починались пригоди.
Сьогодні 4:20 у Каліфорнії виглядає так. 20 квітня 2018 року у Сан-Франциско. Фестиваль на Хіппі Хілл у парку Голден Гейт. (фото Pato Guillamón)
Пізніше Дейв Реддікс отримав першу роботу – дорожнього асистента бас-гітариста “Grateful Dead”. Фактично, він був одним із армії фанатів “Grateful Dead”, вони називались  “Deadheads” і слідували за своїми рок-ідолами від міста до міста.

ЧИТАТИ:  Історія. Канабіс у СРСР

Так, через рух хіппі приватна студентська традиція набула масштабів всеамериканської контркультури. А “420”, як код для паління канабісу, запанував у США на подальші десятиліття. Коли в кінці 1990 року ветерани “Deadheads” вирішили влаштувати перший конопляний хеппенінг у Каліфорнії і почали поширювати флаєри, що закликали підпалити джойнт 20 квітня о 16:20, їх усі зрозуміли єдино правильно.
Тріб’ют Dead Heads у Сан-Франциско, Каліфорнія (фото Pato Guillamón)
Коли один із флаєрів потрапив до рук репортеру High Times він негайно відіслав його редактору і послання опублікували.

ЧИТАТИ: Канабіс стає ближче для ветеранів з ПТСР

В 1991 році High Times був фактичним “монополістом” навколоконопляної медіа-індустрії. Власне, і індустрії, як такої ще не було, а був High Times і Hight Times був культурною Біблією для всіх конопляних активістів. Журнал друкував інтерв’ю з іконами американської контркультури – від Чарльза Буковскі до Енді Ворхола. Тому, коли High Times надрукував флаєр “420”, це розійшлось не лише Америкою, але і по всьому світу.
(Фото Pato Guillamón)
Тому то сьогодні конопляні ентузіасти від Торонто до Амстердаму, від Глазго до Сіднея, святкують 20 квітня о четвертій двадцять у спосіб, який їм вдається найкраще: курять траву і насолоджуються життям. А можливо, найвідданіші традиції фани досі збираються під скульптурою Луі Пастера у Сан Рафаель, де весь цей рух народився.
Сьогодні 4:20 у Каліфорнії виглядає так. 20 квітня 2018 року у Сан-Франциско. Фестиваль на Хіппі Хілл у парку Голден Гейт. (Фото Pato Guillamón)

ЧИТАТИ: 5 найганебніших арештів за траву в історії США

(Фото Pato Guillamón)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *