Середа, 11. Квітня 2018

Стаття для Будди. Монаха судять за канабіс у ритуальних пахощах (ВІДЕО)

Монаху буддистського ордену загрожує до року позбавлення волі. На вокзалі в Дружківці Донецької області у Сергія знайшли коноплю, яку у суміші з іншими травами він використовував, як благопахощі. Підношення для Будди. В поліції стверджують, що це наркотик.

11 грудня 2017 року Сергій Оленченко повертався з Карпат, коли на вокзалі його зупинили працівники поліції. Серед речей знайшли суміш трав, серед яких було листя коноплі. Чоловік пояснив, що це ароматна пудра, що використовується, як підношення Будді. Для її виготовлення використовувалась пижма, деревій та листя конопель.
Це суміш. Суха конопля і пижма. Пахнуть вони майже однаково. Коли запалюєш таку ароматну пудру – запах схожий”, – пояснює Сергій. “Я експериментую, намагаюсь знайти приємний запах. В мене кілька таких трав – тисячолисник, полин. Я також пробував різні квіти. Лох сріблястий, або по простому – маслина, акація, жасмин. Коли вони сухі перетерті – запах приємний, але коли запалюєш, як ароматичну суміш  – не підходить для благопахощів”.
За словами буддиста огляд відбувався на вулиці, а понятих запросили вже пізніше, до відділку на вокзалі.
“На вокзалі оглядають всіх. Прифронтова зона зараз. Але мене зупиняють усі 25 років, коли я ходжу з барабаном і рюкзаком”, – розповідає Сергій.  “І цього разу зупинили, запросили пройти у відділення. Я відмовився, оглядайте тут, нікуди не піду, хочете – тягніть силою. Четверо мене оточили, Оглянули всі речі, баночку забрали. І ми пішли, у них ця баночка, прийшли у відділок, викликали понятих, викликали слідчого, все зафіксували, склали протокол. І я пішов”.

ЧИТАТИ: Поверхневий огляд – не обшук. Що каже Верховний Суд?

За словами чоловіка того ж дня його знову розшукали працівники міліції, щоб доставити до місцевої лікарні і там здати кров на “сліди вживання наркотичних засобів”.  Як виявилось, медичний заклад у Дружківці таких послуг на надає і поліцейським довелось возити монаха в сусідній Краматорськ.  Результат аналізу виявився негативним.
Через місяць двоє офіцерів у званні капітана з’явились вдома у “підозрюваного” о 6:45 ранку, щоб доставити його до слідчого. Слідчого довелось чекати до 10 ранку і Сергію цього дня довелось відмовитись від підробітку на будівництві.
“Шість годин у відділку мене мучили, вимагали, щоб підписав угоду зі слідством. Щоб визнав свою вину, що я наркоман або розповсюджувач. Але я відмовився”, – розповідає Сергій. “Думаю, їм просто потрібна статистика, звіти. Що ось ми боремось зі злочинністю”.

ЧИТАТИ: Священики обговорили медичний канабіс (ВІДЕО)

Сергій Оленченко відмовився від угоди з прокуратурою, за якою він би за визнання вини отримав би у якості покарання штраф 850 гривень. Адже це все одно передбачає кримінальну судимість, а своєї вини чоловік не бачить.
У 2017 році за ч.1 ст. 309 КК України було засуджено 6686 осіб, з них більше 80% за зберігання незначних кількостей канабісу.  За збут наркотиків минулого року винесено “рекордні” 562 вироки.
Як повідомлялось, в Україні збираються збільшити поріг, що розмежовує адміністративну та кримінальну відповідальність за незаконне зберігання канабісу без мети збуту, з 5 до 25 грамів. Такі зміни передбачені проектом наказу Міністерства охорони здоров’я, який опублікований на урядовому сайті.  Стверджується, що надмірна криміналізація незначних правопорушень не скоротила  масштаби нелегального ринку, а навпаки розширила їх.
Буддиста Сергія Оленченка судять за зберігання канабісу у складі ритуальних пахощів (konopravda.com)
Перше судове засідання про канабіс у ритуальних пахощах призначене на 16 квітня. За частиною 1 статті 309 Кримінального Кодексу України монаху буддистського ордену загрожує до року позбавлення волі.

 

ЧИТАТИ: До 25 грамів канабісу – невелика кількість. Україна обговорює декриміналізацію

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *