Вівторок, 3. Квітня 2018

Конопляний пластик: кінець екологічної катастрофи?

Екологи б’ють на сполох через забруднення планети пластиком, але є екологічно чиста та надійна альтернатива токсичній пластмасі, зробленій з нафти. Це у 3,5 рази міцніше за звичайний пластик і повністю розкладається у землі за кілька місяців.  Порятунок людства виготовляється з конопель. З промислових сортів конопель, будівельного матеріалу майбутнього. 

Сучасна світова економіка продукує пластик у неймовірних кількостях. Відомо, що більша його частина не переробляється, а лишається розкладатись та забруднювати все навколо. Розраховано, якщо так триватиме і надалі, то до 2050 року в океанах плаватиме більше пластмасових пляшок, аніж риби. Всі знають про “велику тихоокеанську сміттєву пляму” – величезний острів сміття, що дрейфує Тихим океаном. Не спішіть заспокоювати себе, вона не єдина, а лише найвідоміша.  

Людство використовує пластик менше, ніж 80 років, але з 1950 встигло виробити більше 8 мільярдів тон. З яких переробило лише 9%. Ще 12% було спалено, але решта 79% осіло десь на планеті. І щороку на земній кулі виробляється нові 300 мільйонів тон.
Звичайна пластмасова пляшка розкладається в середньому від 300 до 1000 років – а таких пляшок людство накопичило вже мільярди. До того ж, пластмаса зроблена на основі нафти – токсична. Рештки цієї пластмаси споживають більше 600 видів фауни, зокрема таких, які пізніше їдять люди. Таким чином, ми щодня споживаємо рештки пластмасових відходів, говорить Програма захисту довкілля ООН. 

ЧИТАТИ: В Україні презентували фільм про канабіс, ліки від епілепсії (ВІДЕО)

Ці відходи справді містять токсичні для живих організмів речовини, такі як Бісфенол А (BPA). Цей токсин підвищує ризик серцево-судинних захворювань, його сліди Центр контролю та профілактики захворювань США нещодавно виявив у 93% зразків сечі американців. Чи ви може думаєте, що в Україні ми маємо в обігу якийсь безпечніший пластик?
Сміття і айсберги у бухті Діско Бей, Гренландія (Photo by: Arterra/UIG via Getty Images)
Пластик, виготовлений на основі конопель, не забруднює океан та повітря, не осідає в живих організмах і не отрюює споживачів. Конопляний пластик потребує менше року, щоб повністю розкластись, а головна перевага – він може перероблятись безкінечну кількість разів.

ЧИТАТИ: Канабіс і кров. Чи можна бути донором?

Звісно ж нічого не відбувається саме собою, а переробка навіть конопляного пластику вимагає інвестицій, проте відчутно менших ніж  для пластику на основі нафти. Зате, використання пластику з екологічно чистих ресурсів таких як коноплі дозволяє зменшити кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу. Також коноплі мають здатність знезаражувати грунт від ядерних відходів – для цього рослину використовували в Чорнобильскій зоні відчуження.
Конопляні фермери Бак Чавес (ліворуч) та Корі Колумбо переробляють урожай на підприємстві Paradox Ventures у штаті Колорадо (Photo by Andy Cross/The Denver Post via Getty Images)
Всесвітньо відомі бренди готуються інвестувати в екологічно чисті матеріали, наприклад відома компанія виробник іграшок LEGO оголосила що планує інвестувати 1 мільйон доларів в розробку альтернативних матеріалів. Ідея полягає в тому щоб до 2030 року повністю перевести виробництво на сировину біологічного походження.  Чому б і не конопляного пластику в такому випадку? Існує чимало продуктів з конопель, в тому числі таких, яких не відразу і сподіваєшся – від пляшок та пакетів до іграшок, меблів та навіть запчастин для автомобілів. Існують компанії, що продають 3-D принтери, здатні використовувати конопляний пластик. Тож як знати, можливо в майбутньому ми самі створюватимемо собі елементи інтер’єру з екологічно чистого матеріалу – конопель.

ЧИТАТИ: В Україні відбудеться перша наукова конференція з медичного канабісу

Відповідь на «Конопляний пластик: кінець екологічної катастрофи?»

  1. Kuznec

    Охренеть! Даже конопляный пластик есть!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *