Понеділок, 2. Квітня 2018

Канабіс і лікарі: навчати чи карати?

При створенні законного обігу канабісу для медичного застосування виникає логічне питання, а де брати медиків, що володіють необхідними знаннями для професійного супроводу такої терапії? Вирішення цієї проблеми досі немає навіть у США, де на сьогодні найбільша кількість пацієнтів медичної марихуани. Україні час вчитися на чужих помилках.

Більше половини штатів узаконили застосування канабісу для медичних цілей, проте більшість лікарів під час навчання тут не отримують спеціальних знань про використання канабісу в медицині. Водночас законодавці від медиків чекають відповідальності, раз по раз виникають нові ініціативи ввести покарання за безпідставно виписані рецепти.
Конвенційна медична освіта в США практично не включає вивчення лікувальних властивостей канабісу, принаймні такі висновки принесло дослідження навчальних планів 100 медичних навчальних закладів в США. В освітніх програмах досі відлунють десятиліття повної заборони та стигматизації вживання марихуани, навіть попри прогресивне ставлення до медичного потенціалу канабісу серед фахівців. З одного боку освітні програми не містять нічого про лікування канабісом, а з іншого – лікарям загрожує покарання за його “неправильне” застосування в терапії. Неважко уявити, що більшість медиків уникатимуть виписувати рецепти в такій ситуації.
Алан Хірш з компанії, що спеціалізується на дослідженнях канабісу, пояснює причини проблеми інтересами фармацевтичних компаній. “Великі фармацевтичні компанії лобіюють проти легалізації, нібито з причин безпеки, насправді ж – щоб виграти час і розробити власні синтетичні ліки на основі канабісу”, – говорить Хірш.
Таким чином лікарів позбавляють можливості вивчати властивості канабісу, щоб його обґрунтовано використовувати. Законотворці Аризони пішли ще далі, за недостатньо добре обґрунтування рецепту на медичний канабіс лікарів тепер чекає суворе покарання – до року ув’язнення.

ЧИТАТИ: Німецький пацієнт. Як починався медичний канабіс у ФРН

Згідно законопроекту, який винесено на голосування Палати представників, лікар повинен призначити повне медичне обстеження та переглянути всі медичні записи пацієнта за весь минулий рік. Це ініціатива окружного прокурора Шейли Полк та занепокоєних батьків, чиї діти досягають повноліття і можуть отримали рецепт на медичну марихуану. За словами Полк, більшість пацієнтів, що отримували рецепти в віці від 18 до 30 років, мали діагноз “хронічні болі”.  “Це ж практично програма рекреаційного вживання марихуани”, – обурюється окружний прокурор.
Її колега Памела Пауерс Ханлі натомість впевнена, що компетенція окружного прокурора не поширюється на вставлення медичних діагнозів. 
“Я не думаю, що слід виключати можливість, що людина  може страждати від хронічних болей, будучи молодою”. На думку Ханлі законопроект просто зайвий – чинні норми достатньо регламентують роботу лікарів, а такий закон робитиме медиків злочинцями.  До того ж, схожа вікова тенденція є і серед пацієнтів, яким для знеболення виписують опіати. “Це спроба надмірно контролювати рослину, яку використовували тисячоліттями”, – зазначила Ханлі.
Зрозуміло, щоб виписувати чи рекомендувати препарат обгрунтовано, лікарі повинні мати відповідні знання та компетентність. Проте не зрозуміло, де їх здобути. Дослідження показали, що лише 9% з навчальних планів для медиків у США включають вивчення специфіки терапії з використанням канабісу та препаратів на його основі. Асоціація медичних коледжів США також детально вивчила рівень навчального процесу у медичних школах, опитавши студентів 100 коледжів. Висновки опитування стверджують, що переважна більшість майбутніх лікарів погано підготовлені виписувати рецепти на канабіс, а 25% опитаних “не почувались би комфортно”, навіть обговорюючи канабіс зі своїм пацієнтом.

ЧИТАТИ: Україна вивчить потреби пацієнтів у медичному канабісі (ВІДЕО)

Натомість у Канаді вища освіта у сферах, пов’язаних з канабісом, стає новим трендом. Зокрема уряд Канади підтримує ініціативу поширення курсу вирощування конопель, що вже пропонується в коледжі Dieppe Community College у Нью-Брансуїку. 
В Ізраїлі перший академічний курс з медичного канабісу започатковано офіційно у 2017 році, минулого року за ним почали навчання перші 117 студентів за спеціальністю “медичне адміністрування”. Випускники інших медичних спеціальностей не мають проблем з пропозицією, де продовжувати освіту та роботу, місцева наукова інфраструктура медичного використання канабіноїдів – чи не найпотужніша у світі.
В Україні перші відповіді щодо потреб медичних пацієнтів у ліках на основі канабісу має дати перша міжнародна медична канабіс-конференція у Харкові 20 квітня 2018 року. До організації заходу долучився Національний фармацевтичний університет.
“У нас є всі передумови досліджувати, отримувати, застосовувати медичні засоби не лише для онкології та епілепсії. Хвороба Альцгеймера дуже помолоділа, є пацієнти 30 і 40 років, а розсіяний склероз взагалі сьогодні є катастрофою”, – говорить професорка Національного фармуніверситету Вікторія Кисличенко .”Це потрібно привести до правового поля. Це повинно бути в Україні, бо в нас великий потенціал і спеціалісти, які можуть ці норми розробити, щоб повноцінно використовувати медичний канабіс“.

ЧИТАТИ: Німеччина: канабіс – головний біль страхових компаній

Відповідь на «Канабіс і лікарі: навчати чи карати?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *