Неділя, 1. Квітня 2018

Канабіс стає ближче для ветеранів з ПТСР

Дональд Трамп звільнив зі своєї адміністрації секретаря у справах ветеранів, це не може не позначитись на політиці відомства стосовно марихуани. Ветерани США отримали шанс узаконити призначення їм медичного канабісу при пост-травматичних стресових розладах.

Звільнений у середу Девід Шулкін перед тим ігнорував запити від ветеранських організацій та конгресменів про необхідність врегулювання доступу до медичного канабісу для ветеранів з ПТСР та хронічними болями. Уповноважений у справах ветеранів традиційно відповідав, що його департамент не може змінити своєї політики через федеральну заборону канабісу.

ЧИТАТИ: Чи допомагає канабіс у лікуванні ПТСР?

У своїй директиві в грудні 2017 року Шулкін забороняв лікарям, задіяним у програмах департаменту,  “заповнювати форми чи реєструвати ветеранів для участі в програмах медичного канабісу, затверджених законами окремих штатів. Це спричинило шквал критики, адже мало того, що лікарі федеральних реабілітаційних програм не можуть призначати канабіс. Ветерани, зареєстровані на державній реабілітації, обмежені в праві звернутися до приватного лікаря.
Тепер керувати департаментом у справах ветеранів призначено особистого лікаря Білого Дому, адмірала Ронні Л. Джексона, чия позиція щодо канабісу досі не відома. Втім у правозахисних та ветеранських колах є переконання, що будь-хто на цій посаді буде кращим за Шулкіна. Президент організації “Weed for warriors” (“Трава для воїнів”) Шон Кернан вже заявив, що Джексон є кращим вибором, ніж всі анти-конопляні кандидати, що їх Трамп планував на цю посаду.
Лікар Білого Дому Ронні Джексон – тепер уповноважений Президента у справах ветеранів. (Photo credit should read NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)
“Буде чесним сказати, що доктор Джексон через власний досвід військової служби усвідомлює весь рівень жертовності, через яку пройшли наші військові. І це величезний плюс”, – написав Кернан.

ЧИТАТИ: Подолання симптомів тривоги. Який канабіс краще?

Тим часом не у всіх штатах із законним медичним канабісом пост-травматичний стресовий розлад є показанням для призначення канабісу. Список таких діагнозів, як відомо, затверджується законодавчо. У різних штатах за включення ПТСР у список діагнозів, погоджених владою для призначення канабісу, точиться запекла боротьба з перемінним успіхом. І схоже, після кадрових перестановок в адміністрації Трампа удача стає на сторону конопляних активістів.
У штаті Джорджія цього тижня затвердили ПТСР та хронічні болі у списку діагнозів, при яких призначається медичний канабіс. Хоча ще тиждень тому прогнози щодо голосування були невтішними.
Тепер рух ветеранів за доступ до медичного канабісу збирається повторити цей успіх у штаті Луізіана. Тут активістів очолює Тоні Ландрі, ветеран військово-морських сил, який страждає від болю після двох операцій на хребті.
Стівен Пассмор, ветеран американської армії та учасник бойових дій на фермі з вирощування канабісу THC Design, Лос-Анжелес, Каліфорнія (Photo by Ed Crisostomo, Los Angeles Daily News/SCNG)
“20 років тому я почав свою подорож з Оксиконтіном та м’язовими релаксантами. Це були фармацевтичні препарати, які мені призначав департамент у справах ветеранів і які принесли мені більше проблем, ніж я очікував”, – говорить Тоні.

ЧИТАТИ: Побічні ефекти канабідіолу (СBD). Що кажуть дослідження?

Візит до Колорадо переконав його, що медичний канабіс безпечніший, ніж його сильнодіючі ліки чи самолікування алкоголем. І Тоні Ландрі заснував організацію “Ветерани Луізіани за медичний канабіс” (“Louisiana Veterans for Medical Cannabis”):
“Я просто відчуваю, що канабіс може дати ветеранам альтернативу, безпечнішу за алкоголь чи фармпрепарати. Ти не можеш передозуватися канабісом, а побічних ефектів набагато менше”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *