П’ятниця, 30. Березня 2018

Анатомія Бонга. Основи

Бонги – це один із найвідоміших  та оригінальних способів вживання суцвіть канабісу. Великі та маленькі, настільні чи кишенькові, з льодом чи без. Чому ми їх так любимо? І як вони взагалі працюють?

Відповідь на питання “Чому через бонг нам вдається дістати найбільш легкий і витончений дим?”, – знаходить видання Herb. Найперше давай розберемося, з чого цей прилад складається.
1. Трубка є основним елементом бонгу. Ця циліндрична камера, яка заповнюється димом – кінцевий етап “доставки”, який закінчується мундштуком у твоїх губах. Дорогою дим може фільтруватись і охороджуватись, проходячи через рідину, коли ти робиш затяжку. Сучасні бонги найчастіше мають скляну трубку, але також можуть робитися з акрилу чи силікону – це як кому більше подобається. Іноді для бонга використовують  природні  матеріали, такі як дерево та бамбук.
бонг, трубка
Трубка – основний елемент бонга (Bong Science 101)
2. Чашка. Це куди ти кладеш те, чим хочеш затягнутися. І підпалюєш. Чашка буває скляна або металева, найчастіше знімається. Тому її можна замінити або ж ускладнити конструкцію додатковими деталями.
Бонг, чашка
Чашка. Тут ми спалюємо те, що куримо (Bong Science 101)
3. В наших широтах це називають “турбодіркою”. В Європі це зазвичай “кікхол” (“kick-hole”). А в Америці – “карбюратор”, або “Carb”, якщо коротко. Це невеликий отвір, який дозволяє вибрати дим з бонгу під час затяжки. Іноді цю функцію виконує чашка, яка змінює положення і перекриває потік повітря. Але часом “карбюратор” це частина корпусу бонга. Це значить, що тобі  треба притиснути цей отвір пальцем під час затяжки, а потім відпустити.
“Карбюратор” або “турбодірка”
4. Шліф або “downstem” англійською. Це звичайна трубка, але теж важлива деталь. Цією трубкою дим потрапляє з чаші прямісінько в основну ємність бонга,  або просто “базу”. Де, звісно, вже налито води.
Шліф це ще одна “просто трубка”. Але важлива.
5. “База” це основа бонга. Вода, що там булькає, очищає і охолоджує дим. Цей процес називається перкаляцією. Чим модніший бонг, то більше він має всіляких “наворотів”. Хтось навішує додаткові “перкалятори” – менші ємності з водою, чи спіральні охолоджувачі. Через них дим додатково очищується перед тим, як забулькотіти у “базі”. Але це тема для старших курсів.
База. Головне – вчасно міняти воду.
Саме здатність очищувати і охолоджувати дим, який проходить крізь воду, робить бонг таким особливим. Головне – вчасно міняти воду!

ЧИТАТИ: Басист KISS збуватиме канабіс. А хто ще?

Бонг це спосіб вдихнути за один раз велику кількість диму. У порівнянні з звичайною трубкою затяжка через бонг не така жорстка, навпаки – приємна і прохолодна. За це вам щиро вдячні ваше горло і ваші легені.
А ще тому, що до мундштука добігає лише хороше, а погане залишається у воді. Принаймні відфільтровується більшість із того, чого ми точно не хочемо бачити у себе в легенях.  Це смоли, попіл і решта продуктів горіння.  Згідно наукових досліджень, до 80% цих шкідливих речовин видаляються з диму під час перкаляції. Ось чому вода у бонгу з часом набуває того огидного брудно-коричневого відтінку. Тому чисти свого бонга, друже. Чисти добряче  і регулярно.

ЧИТАТИ: Конопляна доля Томмі Чонга

Слід визнати, що дослідники досі не мають єдиної думки щодо того, наскільки багато у воді залишається психоактивного тетрагідроканабінолу (ТГК / THC). Однак більшість експертів схиляється до версії, що це величина, якою можна знехтувати. Бо вода це полярний розчинник. Молекула H2O називається “диполем”, бо має два полюси — позитивний і негативний. А тетрагідроканабінол по відношенню до води належить до групи “практично не розчинних“. Абсолютно нерозчинних речовин в природі не існує, але повірте вченим – вода практично неефективна в розчиненні канабіноїдів. І терпенів теж, вони так само легко проходять крізь воду, щоб подарувати вашій затяжці неповторний насичений смак.
А ось використовувати у бонгу замість води алкоголь – не дуже хороша ідея. По-перше, алкогольні випари не для новачків. По-друге, каннабіноїди і терпени дуже погано розчиняються у воді. Але у спирті вони розчиняються значно краще. Це означає, що алкоголь на “базі” забере частину твого ТГК, а також терпени, які відповідають за смак і запах.
Коли ти підпалюєш те, що у чашці, дим вивільняється. Коли  ти втягуєш дим через бонг, ти створюєш у приладі квазі-вакуум, він затягує дим з чашки до труби. І маленькі бульбашки, які ти бачиш у воді, це частинки мікро-вакууму, на які розбивається у воді дим, долаючи свій шлях до мундштука.
Коли ти витягаєш чашку, або знімаєш пальця з “турбодірки”, весь залишок диму легко вибирається з бонгу. Бо зовнішній тиск вищий, ніж тиск всередині, створений твоїм вдиханням. А коли, вдихнувши трохи диму, зробиш паузу і відставиш бонг, то побачиш, що дим не виходитиме сам по собі. Він вже охолодився і різниця температур утримує його всередині колби.
А тепер, коли ти все це знаєш, можна переходити і до практичних занять.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *