Понеділок, 26. Березня 2018

В Україні презентували фільм про канабіс, ліки від епілепсії (ВІДЕО)

Сюжет соціальної реклами: батька заарештовують за лікування доньки ненаркотичним екстрактом конопель. Це допомагає при нападах епілепсії, але заборонено в Україні для використання на людях. У головній ролі знявся український вчений-патофізіолог, професор Віктор Досенко.

У Всесвітній день інформування про епілепсію в Інституті фізіології НАН України ім. Богомольця показали короткометражний фільм “Злочин”. Про це повідомляють автори фільму з компанії Фундаментал Продакшн у прямій трансляції на Facebook.

ЧИТАТИ: Канабіс рятує від епілепсії п’ятирічного хлопчика (ВІДЕО)

Божена Маковська і Дмитро Ісаєв під час презентації короткометражного фільму “Злочин” 26 березня 2018 (Фото: Тарас Ратушний)
Як повідомила продюсерка Божена Маковська, короткометражний фільм покликаний змінити стереотипи навколо епілепсії та методів її лікування, а також зруйнувати стигму щодо людей, які живуть із цим захворюванням. “Ставиться питання: чи є злочинцями батьки дітей, які живуть із цим захворюванням та не мають змоги виїхати в країни, де ефективний метод лікування хвороби врегульований законодавством?”. За словами Маковської, в Україні чимало батьків, які прагнуть полегшити стан дітей, але змушені купувати екстракт канабідіолу (CBD) нелегально і застосовувати його без професійного супроводу лікарів.

ЧИТАТИ: План уряду: канабіноїди – науці

Медичні практики призначення канабіноїдів при різних захворюваннях в Україні поза законом і навіть вчені позбавлені доступу до канабісу для наукових дослідженнь, про це говорить вчений-епілептолог Дмитро Ісаєв, провідний науковий співробітник інституту фізіології НАН України ім. Богомольця.
“Канабіс – рослина з колосальним терапевтичним потенціалом, який наука лише почала вивчати. Люди повинні ставитись до цієї рослини як до інших рослин, володіючи науковими фактами про її переваги та недоліки” – заявив Дмитро Ісаєв після демонстрації фільму.
Кадр з короткометражного фільму "Злочин", режиссерка Божена Маковська.
Кадр з короткометражного фільму “Злочин”, режисерка Божена Маковська.
Як повідомлялось раніше, у квітні 2017 року українські науковці закликали уряд врегулювати порядок обмеженого контрольованого обігу канабісу для наукової діяльності в Україні.Відповідне відкрите звернення до Кабінету міністрів, підписали академік Національної академії наук України, доктор біологічних наук Олег Кришталь, доктор медичних наук Віктор Досенко, кандидати біологічних наук Дмитро Ісаєв, Олександр Максимюк та Олексій Болдирєв, кандидати медичних наук Юрій Жигарєв (лікар-інфекціоніст) та Василь Нагібін.

ЧИТАТИ: В Україні відбудеться перша наукова конференція з медичного канабісу

Також стало відомо, що наукове вивчення канабіноїдів, як лікарських засобів, може розпочатись в Україні вже цього року. Розробку проекту Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у наукових та навчальних цілях” включено до плану роботи Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками на 2018 рік. Про це йдеться в офіційній відповіді МОЗ України на запит Народного депутата України Олександра Співаковського.

Відповідь на «В Україні презентували фільм про канабіс, ліки від епілепсії (ВІДЕО)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *