Неділя, 25. Березня 2018

США чи Канада. Хто легалізує першим?

Трамп підписав бюджет, програми медичного канабісу убезпечені від втручання федералів до вересня. Але рекреаційна марихуана в окремих штатах  такого захисту не отримала.  Тим часом у Канаді законопроект про рекреаційний канабіс пройшов стадію другого читання.

Підписанням Дональдом Трампом федерального бюджету в $1.3 трлн завершилась тривала урядова криза, відновлено нормальне фінансування урядових структур та збережено захист для пацієнтів медичного канабісу  і їхніх постачальників, повідомляє Leafly. Це дозволить спокійніше дихати мільйонам американців, які отримують доступ до лікування медичними коноплями відповідено до законів 30 штатів. Як вже писала Конопляна Правда, поправка Рорабахера-Блюменауера забороняє використання бюджетних коштів на перешкоджання штатам “встановлювати власні закони щодо вживання, торгівлі, зберігання чи вирощуваня медичної марихуани”. Оскільки це поправка до річного бюджету, вона має заново затверджуватись щороку.

Дональд Трамп тримає руку на річному бюджеті США у $1.3 трлн, який підписав у п’ятницю (Pablo Martinez Monsivais/AP)

ЧИТАТИ: Канада. Легалізація це арешти

“Дуже приємно бачити, що ні Конгрес, ні Білий Дім не прогинаються перед волею Генерального прокурора Джефа Сешнза, коли йдеться про його Хрестовий похід проти медичної марихуани”, говорить політичний директор NORML. Джастін Стрекал “Тридцять штатів узаконили використання медичного канабіса, це охоплює більше двох мільйонів пацієнтів по всій країні, які залежать від цих програм. У час, коли більшість штатів регулюють законом вживання марихуани, а більше шести проголосували за канабіс для всіх дорослих, немає сенсу давати Сешнзу спробувати загнати джина назад у пляшку”.

 

ЧИТАТИ:  Канада. Конопляний ринок у цифрах

 

Спроба розширити дію “запобіжика, внести у поправку окрім медичного ще і рекреаційний канабіс для повнолітніх, була невдалою. Ідея не знайшла підтримки достатньо переконливої більшості у Сенаті, тому автори відкликали це доповнення, щоб не завадити голосуванню основної поправки.  До дебатів з цього питання американці повернуться восени.

 

В Канаді все по плану
Закон про канабіс (The Cannabis Act) пройшов друге читання у Сенаті Канади і, схвалений 44 голосами проти 29, проклав шлях для подальшого доопрацювання і третього (остаточного) голосування у червні. Попри такий результат шанси проходження документу в Сенаті викликали занепокоєння до останнього моменту. Канадські консерватори озвучували намір провалити друге читання, яке дає уряду Джастіна Трюдо ключ до старту законного обігу канабісу для всіх повнолітніх.

ЧИТАТИ: Трамп і конопля. Хто кого?

Сенатор від консерваторів критикують законопроект, стверджуючи, що у разі ратифікації він збільшить кількість курців і взагалі загрожує канадській молоді. А ще значно ускладнить роботу поліції, натомість не зменшить суттєво обіг на чорному ринку. Щоб вберегти законопроект від провалу прем’єр-міністр Джастін Трюдо закликав сенаторів-лібералів, які були в дорозі, терміново повернутися в парламент для голосування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *