П’ятниця, 23. Березня 2018

Непал, де трава – священна

Щороку на молодик 11-го місяця Маха, за індуїстським календарем, індуїсти по всьому світу покривають свої тіла кольоровим пилом, моляться,  постують і курять канабіс. Сканда Гуатам, фотожурналіст  The Himalayan Times Daily, зафільмував у Непалі щорічний фестиваль, відомий як Маха Шріваратрі.

Канабіс у Непалі поза законом, але святі люди курять його безборонно, бо це частина релігійного обряду.

ЧИТАТИ: Басист KISS продаватиме канабіс. А хто ще?

Маха Шиваратри, тобто чествування бога Шиви, відзначається в Бангладеш, Індії, Маврикії, Тринідад і Тобаго, Гайані.  У Непалі центром свята стає храм Пашупатинатх. Музика, боді-арт, релігійні церемонії та танці – все цими днями зливається у єдиний гімн чесності і всепрощення.
Садху або “свята людина” курить канабіс через чілум у храмі Пашупатінат у Катманду, Непал. Садху з Індії та Непалу збираються на святкування Маха Шіваратрі, курять марихуану, обмазують свої тіла попелом та моляться Богу Шиві (Photo by Skanda Gautam)
Свята людина дивиться у кишенькове люстерко на фестивалі Маха Шіваратрі у Катманду, Непал (Photo by Skanda Gautam)
Історій про походження свята безліч. В одних Шива рятує світ від неминучого знищення. Або ж розповідають, як Шива дав терплячому, але нещасному мисливцю мудрість відмовитись від вживання м’яса. Згідно інших трактувань новонароджений серпик місяця на Маха  – улюблений день божества, тож божество курить канабіс у лісі біля свого храму.

ЧИТАТИ: Українські священики обговорили медичний канабіс (ВІДЕО)

Садху демонструє свою бороду на фестивалі Маха Шіваратрі у храмі в Катманду 12 лютого 2018. (Photo by Skanda Gautam)
Найпоширеніша легенда каже наступне. Якось Шива випив горщик отрути, яка був настільки смертельною, що це добряче паскудило життя на землі. А шкіра у Шиви після того стала блідо-блакитною. Тож, шануючи цю жертву Шиви, на Маха Шиваратри чоловіки і жінки фарбуються у блакитний. Інші одягаються, як втілення божества, як, наприклад, Хануман, ще одна центральна фігура в індуїстській міфології.  Зазвичай святкування триває від трьох до десяти днів, залежно від року.
Непалець, вдягнутий, як Бог Хануман, на щорічному фестивалі Маха Шіваратрі у храмі в Катманду, 13 лютого 2018. (Photo by Skanda Gautam)
Свята людина курить канабіс через чілум у храмі Пашупатінат, Катманду (Photo by Skanda Gautam)
Садху з чілумом у Катманду на фестивалі Маха Шіваратрі (Photo by Skanda Gautam)
Садху палить багаття у храмі під час фестивалю Маха Шіваратрі (Photo by Skanda Gautam)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *