Середа, 21. Березня 2018

Священики обговорили медичний канабіс (ВІДЕО)

Представники різних релігійних конфесій обговорили проблему українських пацієнтів, які потребують доступу до медичного канабісу. Дискусія відбулась у студії програми “Світло” на телеканалі UA:Перший. Значна частина духовенства погодилась, що канабіс варто узаконити для медичних цілей.

Куріння марихуани заради розваги не схвалив ніхто з гостей-священнослужителів. Дискусія навколо сюжету про протестантського пастора з Флориди, який не засуджує дозоване куріння трави, звелась до обговорення природи залежності, а також різниці між  канабісом та наркотиками опіатної групи.
Під час запису програми “Світло” на телеканалі UA:Перший, 7 березня 2018 року (Facebook Дарія Гірна)
Опонентом духовенству і світському наркологу виступив журналіст і телеведучий Богдан Кутєпов.  Він назвав лицемірством розмову про марихуану, як важкий наркотик, а тим паче – підтримку кримінального переслідування за її вживання.
“Це лицемірство, тому що ті прокурори, які шиють звинувачення у таких “кримінальних справах”, ті слідчі, і навіть святі отці, які сидять за тим столом, багато з них пробували коноплі, мають такий досвід. І знають, що марихуана насправді це не те саме, що опіати чи синтетичні наркотики”, – заявив Кутєпов.

ЧИТАТИ: Марихуана допомагає онкохворим! – Комаровський (ВІДЕО)

Натомість інакшу реакцію викликав у гостей студії сюжет про дівчинку з фармрезистивною епілепсією, батьки якої шукають ефективного лікування, а вчені стверджують, що такими ліками можуть бути препарати канабісу. У протоієрея Георгія Коваленка (УПЦ МП) виникло питання, а чому такі препарати заборонені? Виявилось, що в Україні “про всяк випадок” криміналізовано будь-що, пов’язане з канабісом, у тому числі непсихоактивні канабіноїди, і навіть вчені не можуть отримати доступ до них для наукових досліджень.
“Взагалі складається дивна ситуація. Люди, які потребують такої допомоги і таких препаратів, не можуть їх отримати. А інші, які є здоровими людьми, вони граються в подібні речі”, – заявив пастор Михайло Черенков із Всеукраїнського Союзу Церков євангельских християн-баптистів.
Равин Олександр Духовний з Релігійного об’єднання громад прогресивного іудаїзму України зазначив, що багато спілкується з громадами Силіконової Долини у США, які одними з перших розпочали рух за легалізацію канабісу в медичних цілях.
“Бог створив усе. Бог створив добро і зло, благословення і прокляття. Але Бог сказав: вибери життя. І навіть заради життя можна порушити всі правила Шабату. Якщо треба зберегти життя. Бог створив канабіс…”  – зазначив равин, зайве підкресливши, що має на увазі застосування рослини у медичних цілях.

ЧИТАТИ: До 25 грамів канабісу – невелика кількість. Україна обговорює декриміналізацію

Співзвучно висловився щодо медичного застосування канабісу представник духовного управління мусульман України шейх Хасан Ахатов. Як відомо, іслам не розділяє наркотики на “важкі” та “легкі” і навіть алкоголь є табу. “Керуємось загальним правилом: що п’янить чи одурманює у великих кількостях, [має бути] заборонено навіть у малих. Але Пророк Мухаммед говорив, якщо є якась хвороба, обов’язково є і ліки. Навіть, якщо ми не знаємо, що це за ліки, ще не знайшли їх, вони є. І щоб зберегти життя, за законами дозволяється застосувати те, що загалом заборонено”, – наголосив Хасан Ахатов.
Селфі Богдана Кутєпова під час зйомок програми “Світло” на UA:Перший (Facebook Богдан Кутєпов)
“Держава, як і суспільство, розвивається. І законодавство в нашій державі теж має розвиватись, терпіти від викликів суспільства. Власне, держава має своє законодавство удосконалювати”, – сказав протоієрей УГКЦ Петро Жук, коментуючи питання декриміналізації незначних правопорушень, пов’язаних із зберіганням без мети збуту невеликих кількостей заборонених речовин.

ЧИТАТИ: В Україні відбудеться перша наукова конференція з медичного канабісу

“Сам факт, що ця дискусія стала можлива, що я зміг озвучити ці речі і не всі святі отці почали дивитися на мене, як на Сатану, уже значно підвищує шанси на діалог у суспільстві”,  – повідомив після запису програми журналіст Богдан Кутєпов. “Бо частина учасників програми погодилась із тим, що незначні правопорушення, пов’язані з наркотиками, варто декриміналізувати. І точно слід дозволити використання канабісу в медичних цілях – з цим погодилась переважна більшість присутніх у студії.”
Як повідомлялось, Міністерство охорони здоров’я України винесло на громадське обговорення проект змін до наказу МОЗ №188 “Про затвердження невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу”.  Відповідно до повідомлення на офіційному сайті міністерства, метою є “приведення вказаних розмірів у відповідність до рекомендацій міжнародних інституцій, зокрема Міжнародного комітету з контролю за наркотиками ООН”.

2 Відповіді на «Священики обговорили медичний канабіс (ВІДЕО)»

  1. Андрій

    По-перше, «священик» пишеться через одне «н». По-друге, чому це питання повинні обговорювати священики? Я щось не чув жодного симпозіуму лікарів з приводу допустимості хрещення зліва направо.

  2. Taras Ratushnyy Post author

    Андрію, дякуємо за правку. Громадяни можуть обговорювати будь-які питання, а симпозіумів таких немає, бо лікарі, ймовірно, не бачать у такій дискусії сенсу)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *