Вівторок, 20. Березня 2018

План уряду: канабіноїди – науці

Наукове вивчення канабіноїдів, як лікарських засобів, може розпочатись в Україні вже цього року. Для цього уряд розробить  спеціальний порядок, яким врегулює доступ науковців до заборонених речовин.

Про це повідомляє офіційний сайт Маршу Свободи за реформи державної наркополітики з посиланням на результати депутатського запиту.
Розробку проекту Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у наукових та навчальних цілях” включено до плану роботи Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками на 2018 рік. Про це йдеться в офіційній відповіді МОЗ України на запит Народного депутата України Олександра Співаковського.

ЧИТАТИ: Українські вчені на конопляній хвилі (ФОТО, ВІДЕО)

Статтею 20 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини,та прекурсори» визначено, що діяльність з використання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у наукових і навчальних цілях дозволяється юридичним особам усіх форм власності за наявності в них ліцензії на цей вид діяльності у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Однак підзаконного акту, який би встановлював порядок обігу заборонених речовин для наукової діяльності, до цього часу не існує.
Прикінцеві положення Закону “Про наркотичні засоби […]” зобов’язували Кабінет Міністрів України у шестимісячний термін привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом. Проте, протягом 11 років після ухвалення закону цього так і не було зроблено.
Кандидат біологічних наук Дмитро Ісаєв: “Науковцям, які вивчають канабіноїдні рецептори, кримінальне переслідування загрожує лише за те, що вони вивчають важливі клітинні процеси організму людини”. Фото УНІАН
У квітні 2017 року українські науковці закликали уряд врегулювати порядок обмеженого контрольованого обігу канабісу для наукової діяльності в Україні.Відповідне відкрите звернення до Кабінету міністрів, підписали академік Національної академії наук України, доктор біологічних наук Олег Кришталь, доктор медичних наук Віктор Досенко, кандидати біологічних наук Дмитро Ісаєв, Олександр Максимюк та Олексій Болдирєв, кандидати медичних наук Юрій Жигарєв (лікар-інфекціоніст) та Василь Нагібін.
“Наразі ми можемо сподіватися на суттєве покращення, оскільки розробка цього Порядку нарешті з’явилася у плані роботи Держлікслужби. Попереду ще багато роботи, проте вже є надія”, зазначив один із підписантів відкритого звернення до уряду кандидат біологічних наук Олександр Максим’юк.

ЧИТАТИ: Україна вивчить потреби пацієнтів у медичному канабісі (ВІДЕО)

“Це один з перших кроків за останні роки до надання українськім дослідникам природничих наук таких же прав, як і у наших колег з розвинутих країн”, – говорить ініціатор петиції науковців, провідний науковий співробітник Інституту Фізіології ім. О.О.Богомольця Дмитро Ісаєв. “Прийняття сучасного європейського порядку обігу підконтрольних речовин зніме один з багатьох бар’єрів і без того обтяженої бюрократичними обмеженнями української науки.”
Реалізація права медичних та наукових організацій на використання канабіноїдів та їх похідних у наукових  цілях була минулого року однією з вимог Маршу Свободи за реформи державної наркополітики.
Учасник Маршу Свободи за реформи державної наркополітики під будівлею уряду 28 жовтня 2017 року (Styler/RBK)
Зокрема, 28 жовтня 2017 учасники маршу вимагали від уряду затвердження порядку використання канабісу для наукових цілей. На думку учасників маршу це дасть змогу нарешті розпочати наукові дослідження канабіноїдів, як анальгетиків та інших лікарських засобів, як це передбачено Стратегією державної політики щодо наркотиків на період до 2020 року.

ЧИТАТИ: До 25 грамів канабісу – невелика кількість. Україна обговорює декриміналізацію

.
Науковим дослідженням бути. Офіційна відповідь на запит Народного депутата України Олександра Співаковського.

Відповідь на «План уряду: канабіноїди – науці»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *