Середа, 14. Березня 2018

Гашиш Гібралтару: човнами та гелікоптерами (ВІДЕО)

Мароканський гашиш завжди стабільно надходив до Європейського континенту через Іспанію, на човнах контрабандистів. Але сьогодні це не лише човни. За допомогою гелікоптерів гашиш прибуває тонами і керує всім міжнародна наркомафія.  

Іспанське містечко Ла Лінеа (La Línea) – класичний приклад міста з високим рівнем безробіття. Але поруч Марокко, від найбільшого в світі виробника гашишу  Ла Лінеа відділяє лише 14 кілометрів.  Це найвужче місце Гібралтарської протоки. 
 
Враховуючи, що перспективи заробітку контрабандою – тисячі євро щодня, не дивно, що наркокартелі в Ла-Лінеа не відчувають браку охочих приєднатись до бізнесу. За словами місцевих жителів “три покоління молодих людей, що не змогли знайти роботу в Ла-Лінеа, зникли в світі наркоторгівлі”.
 
Поліція намагається боротись з нелегальним трафіком попри брак людських ресурсів. Зокрема, від початку 2018 року в ході масштабної операції в Марокко протягом двох діб було заарештовано 644 особи. В той же час поліцейські в Іспанії заарештували 18 осіб та конфіскували два гелікоптери, що використовувались для перевезення контрабанди. Рейси через протоку виконували  колишні сербські військові пілоти, а самі гелікоптери були адаптовані до перевезення близько тонни гашишу. Згідно з повідомленям поліції, для утримання гелікоптерів була виділена ціла логістична команда, включно з механіками.
Проте і наркокартелі не лишаються в боргу. 8 лютого 2018 в Ла-Лінеа два десятки озброєних чоловіків викрадають наркоторговця Самуельa Креспо Домінгесa прямо з місцевої лікарні, де той перебував під охороною поліції.  А через кілька днів суддю, що займається розглядом справи, залякує група з 40 нападників, декого упізнають, як учасників нападу на лікарню.
 

ЧИТАТИ: У Барселоні – SPANNABIS 2018 (фоторепортаж)

 
Подібні інциденти – не рідкість для Ла-Лінеа, де оперують більше 30 угрупувань, близько сотні чоловік у кожному. За весь минулий рік місцева поліція конфіскувала у банд … 145 кілограмів гашишу,  а за скромними підрахунками експертів конфіскувати вдається лише 10-15% від обсягу контрабанди. У іспанського уряду виникали різні ініціативи щодо збільшення ефективності силовиків проти контрабандистів Гібралтару. Як один із варіантів – посилити поліцейський нагляд в провінції. Минулого літа до Ла-Лінеа на допомогу місцевій поліції було направлено 150 чоловік, але вже в жовтні їх довелось перекидати для врегулювання ситуації в Каталонії.
Ла Лінеа, Іспанія. Мальовниче містечко на березі Гібралтарської протоки, де три покоління “втрачено у війні з наркотиками”. (independent.co.uk)
Франциско Мена, голова об’єднань протидії наркозлочинності вважає, що збільшення кількості поліцейських не вирішує суть проблеми. За його словами, навіть якщо заповнити вулиці міста поліцією “проблема просто зміститься до [сусіднього] Альхесірас”. “Потрібні соціальні програми та можливості легального працевлаштування”, – говорить Мена. Ще один спосіб підірвати вигідний бізнес наркоторговців з іншого кінця – зі сторони постачальника, тобто Марокко. Якби найбільший “експортер” приструнив човни та гелікоптери контрабандистів, існування такого масштабного чорного ринку значно ускладнилось би. Однак, така ініціатива,  має в Марокко мало шансів на втілення оскільки головний ініціатор та представник прогресивної опозиції Еліас Ел-Омар був змушений покинути свою посаду в серпні 2017 року. 
 
Що ж відбувається по той бік Гібралтару? 
 
Гори Ріф в Марокко – центр вирощування канабісу, а економіка навколишнього регіону спирається передусім на виробництво гашишу. Це звісно нелегально, але неймовірно доступно. Ця  прибуткова індустрія настільки тісно переплетена з місцевою культурою, що місцеві представники закону воліють не втручатися зайве у процес.
 
Грам гашишу тут можна знайти за сміховинну ціну $1 – $3 за грам, а якщо дрібним оптом, то і дешевше. За $20 можна купити 8 грамів суцвіть, або 12 грамів гашишу, все залежить від того, як добре ви вмієте торгуватись.
Чефчауен, центр конопляного туризму Марокко та індустрії марокканського гашишу. (herb.co)
Чефчауен, центр конопляного туризму Марокко та індустрії марокканського гашишу. (herb.co)
Якщо ви турист з американськими доларами в кишені, ви король. Тут чимало готелів та хостелів для таких, як ви. Там дозволяють курити. А ще є відкриті ринки, де чоловіки у тіньочку зазвичай п’ють м’ятний чай і курять кальян, грають у карти чи доміно. Жінкам немає такої свободи, бо Марокко мусульманська країна.
 

ЧИТАТИ: Ізраїль: “Не спізнитись на конопляний поїзд!”

 
У містечку Чефчауен маленькі хлопчаки, що гордо звуть себе “гідами”, бігтимуть за вами по вулиці і настирно питатимуть, чи ви би не бажали їхньої допомоги у пошуках трави чи гашишу. Чайові – їхній традиційний заробіток від потоку туристів. І ці послуги мають попит, бо гашиш тут, ясна річ, не лежить на прилавках у магазинах з вивіскою “гашиш”. Хоча на гашиші тут заробляють усі, включно з поліцією.
 
Чефчауен звісно туристичний конопляний рай, але навіть тут ви можете стикнутися зі слугами закону. Наприклад, якщо палитимете біля мечеті, чи біля церкви, чи просто нахабно себе поводитимете з косяком у зубах. За таке вас точно оштрафують. В інших містах все може бути куди серйозніше. За зберігання чи вживання в Марокко передбачено до 10 років ув’язнення, а місцеві в’язниці зовсім не п’ятизіркові готелі. І сидять у цих в’язницях в основному лише ті, хто не зміг відкупитись від поліції. А ще необачні туристи. Такі, що купували багато, світили грішми, повідомляли всім, де зупинились.
Гашиш у Марокко коштує 1 долар за грам, у Європі – мінімум 20 доларів.
Буває, що туристів здають поліції продавці, бо це теж частина бізнесу. За грошовитого туриста дилер може отримати від поліцейського відсоток. Або ж і просто поблажку на майбутнє. Часто це ціна, яку виробник гашишу в горах платить, щоб вийти на ринок узбережжя. Де човни і гелікоптери повезуть його товар у ситу Європу, а там грам гашишу коштує не $1, а у 20 разів дорожче.
 

ЧИТАТИ: Канабіс Вeликоі Британії. Заборонeний плід кращe вставляє?

 
Зів Генесов у репортажі для Times of Israel так описує, як виглядають плантації у важкодоступних районах Ріф: “Приблизно через 15 хвилин їзди тутешнім бездоріжжям ми зупиняємо машину біля підніжжя невеликого пагорба. З його іншого боку нас чекає невеликий райський сад. Це поле, повне стиглих рослин канабісу, на піку цвітіння і готове до збору врожаю.”
Донедавна місцеві фермери вирощували виключно місцевий сорт Bildiа. Він історично акліматизувався у цій місцині, однак не мав високого рівня ТГК, а тому і гашиш з нього виходив слабенький. Але останні кілька років марокканці завозили з Європи все більше і більше гібридних сортів, більш смолянистих і психоактивних. Кажуть, середній рівень тетрагідроканабінолу збільшився в п’ять разів.
Cуцвіття канабісу у гірському районі Ріф, Марокко (Фото Ziv Genesove/ Times of Israel)

.

Відповідь на «Гашиш Гібралтару: човнами та гелікоптерами (ВІДЕО)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *