Четвер, 8. Березня 2018

Канабіс – надія на лікування хвороби Гантінгтона

Компонент коноплі одного дня може стати дієвим засобом проти хвороби Гантінгтона та інших нейродегенеративних та запальних процесів людського організму. Тетрогідроканабінольна кислота (THCA) має протизапальну та нейропротекторну функцію, таке демонструють досліди на тваринах.

Сполука THCA покращила рухові функції в піддослідних та запобігла дегенерації мозку.

Дослідження опубліковано в журналі British Journal of Pharmacology.  “Я думаю, ми знайшли щось надзвичайно захоплююче!”, повідомив у інтерв’ю Leafly співавтор дослідження Гетано Морелло, лікар-натуропат з Ванкувера (Канада).  Морелло є провідним науковим співробітником компанії Emerald Health Bioceuticals,  яка розробляє лікарський засіб на основі THCA для пацієнтів з хронічними болями та когнітивною дисфункцією, зокрема -втратою пам’яті.  Прогнозують, що продукт надійде на ринок Канади протягом 2 років, після завершення клінічних випробувань. “Мій список очікування вже складає два роки”, говорить Морелло. “Багато хто з цих пацієнтів вже лікуються від 10 до 20 років і їм не стає краще… Вони перепробували все”.
Що таке THCA?
THCA (tetrahydrocannabinolic acid – англ.) або тетрагідроканабінольна кислота – це природній канабіноїд, що міститься у живій або щойнозірваній рослині Cannabis Sativa. У процесі висушування суцвіть канабісу THCA повільно перетворюється на THC (тетрагідроканабінол). Тепло суттєво прискорює таке перетворення, такий процес називається “декарболізація” і це зазвичай трапляється коли канабіс спалюють.
На відміну від THC його прекурсор THCA не має психоактивних властивостей, він їх набуває під час висушування. І це робить його обнадійливим засобом для тих пацієнтів, які хотіли би лікуватися без зміни свідомості, пише учасник дослідження Едуардо Муньос, професор імунології з Університету Кордоби (Іспанія): “Коли без психотропної дії зберігаються всі корисні ефекти, ти отримуєш щось справді унікальне і особливе”.

ЧИТАТИ: Україна вивчить потреби пацієнтів у медичному канабісі (ВІДЕО)

У цьому сенсі сполука THCA схожа на каннабідіол (СBD / КБД), іншу нетоксичну сполуку канабісу, яку вже  використовують, як протизапальний засіб, і вивчають, як потенційний нейропротектор. Науковці, які брали участь в новому дослідженні, виявили, що THCA виділяється з канабідіолу (СBD)  та канабігіолу (CBG), позитивно впливаючи на мозковий рецептор, який регулює  обмін ліпідами та гомеостаз глюкози
Дослідження речовин, що містить невисушений канабіс, відкривають нові горизонти медичного використання.
Результати дослідження, як зазначають його автори, кваліфікують THCA, як “провідну сполуку для розробки нових лікарських засобів проти хвороби Гантінгтона та, можливо, інших нейродегенеративних та запальних захворювань”.
Досліди триватимуть
Інші хімічні прекурсори в рослині також можуть мати медичну цінність, пишуть автори, вказуючи на необхідність додаткового вивчення. Більшість медичних досліджень канабісу “використовують нейтральні канабіноїди, в першу чергу тетрогідроканабінол (THC) та канабідіол (CBD). При цьому мало уваги приділяється справжнім фітокананбіноїдам рослини, а саме її природнім кислотним формам. Ми надаємо докази того, що ці сполуки мають значний фармакологічний потенціал “.

ЧИТАТИ: Канабіс проти аутизму. Дослідження тривають

Як точно саме THCA та інші кислотні сполуки конопель взаємодіють з рецепторами людського мозку, створюючи позитивний терапевтичний ефект, досі залишається незрозумілим, відзначають автори.
Хвороба Гантінгтона – генетичне захворювання нервової системи, що уражає людину в віці 35-50 років і на пізній стадії доводить до атрофії кори головного мозку. З моменту появи перших симптомів тривалість життя становить близько 15-20 років. Ліків проти хвороби Гантінгтона поки що не існує. Проте є медичні засоби, завдяки яким можна пригальмувати розвиток деяких симптомів хвороби. Здебільшого, це нейролептики та антидепресанти.

Відповідь на «Канабіс – надія на лікування хвороби Гантінгтона»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *