Вівторок, 6. Березня 2018

Канабіс Вeликоі Британії. Заборонeний плід кращe вставляє?

94% канабісу, що конфіскує британська поліція, належать до високопсихоактивних сортів. Дикорослих конопель серед зразків знайшлося вкрай мало, а основна тенденція спостерігається в зміні співвідношення КБД та ТГК на користь останнього. Такі результати дослідження представив Королівський коледж у Лондоні. На чорному ринку росте доля “особливо міцних” сортів. Дослідники вважають, що це може підвищувати шанси на розвиток психічних розладів при довготривалому вживанні.

Як і в інших сферах, в оцінці властивостей канабісу головне – баланс. В даному випадку, дослідників цікавив баланс між різними канабіноідами, зокрема співвідношення між ТГК (тетрагідроканабінол) та КБД (канабідіол). Перший має психоактивні властивості – саме через вміст ТГК вживання канабісу “вставляє”, в той час як КБД має антипсихотичні властивості. Британські вчені проаналізували близько тисячу зразків з різних міст Сполученого Королівства, оцінюючи як високопсихоактивні ті сорти, що мають від 14% ТГК та незначний вміст КБД. Такого матеріалу в схожому дослідженні в 2005 році було 51% від загальної кількості конфіскату. В 2008ому “сильний” канабіс впевнено переважав – 85%. Найновіші дані, опубліковані в 2018 підтверджують тенденцію – трава на вулицях міцнішає, і лише 6% конфіскованого канабісу виявилось з “слабких” сортів.

ЧИТАТИ: Канада. Флін-Флонська ера конопляної історії

Як прокоментував цю новину Ян Хамільтон, викладач Університету Йорку “навіть якщо хтось намагається знайти слабші сорти канабісу, їм це не вдається”, розповідаючи, що “смоли стали сильнішими, оскільки аналізи показують, що деякі зразки смоли [в дослідженні 2018того – прим.] втричі міцніші, за конфісковані в 2005тому”. Джоан Харі, автор книги відомої під назвою “Війна проти наркотиків” вказує на очевидне пояснення цієї тенденції – заборона та переслідування. Саме через це, сформувався такий попит та така пропозиція на чорному ринку. Схожої думки дотримується і Стів Роллс, старший аналітик незалежного аналітичного центру з питань наркополітики, закликаючи владу врегулювати вживання канабісу “щоб зробити продукт безпечнішим”.

(Фото: www.civilized.life/ Tess Allen)

Дослідники з Королівського коледжу висловили своє занепокоєння такою ситуацією, оскільки пов’язують регулярне вживання сильніших психоактивних сортів канабісу з виникненням психічних розладів. Джон Лієблінг, директор Об’єднаної Асоціації Пацієнтів закликав розглядати питання в більш широкому контексті: “Ризик раннього початку психозу через довготривале інтенсивне вживання канабісу 1 до 26000, доки ризик психозу при вживанні вуличної трави з раннього віку 1 до 5000”. Для порівняння Лієблінг наводить шанси потрапити до лікарні через алергію на арахіс – один до 1000.

ЧИТАТИ: Виробник коноплі вперше почне торги на біржі Nasdaq.

Як повідомлялося раніше, 23 лютого в Парламенті мав бути представлений законопроект з легалізації медичного канабісу. Ініціатор законопроекту, Паул Флин не встиг представити свою ідею, через навмисне затягування обговорення попередньої теми його колегою з Лейбористської Партії Сенді Мартіном. Зокрема, Сенді вдалося проговорити 48 хвилин про виборчі права британських експатріантів, і тому на обговорення доступності канабісу для лікування важкохворих у парламентарів не залишилось часу. Паул Флин висловив своє обурення таким ставленням колеги-однопартійця, додавши що соромиться належати до цієї партії. Наступна нагода для обговорення змін в законодавстві щодо статусу медичного канабісу з’явиться 6 липня.

2 Відповіді на «Канабіс Вeликоі Британії. Заборонeний плід кращe вставляє?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *