Понеділок, 26. Лютого 2018

Греція. Коноплі – вихід з економічної кризи?

Країна, що була у Європі піонером політики заборони щодо конопель, повертає на рейки лібералізації. Уряд Греції ініціює зміни до законодавства, що розвинуть національну індустрію медичого канабісу.

 

Законопроект, представлений у парламенті 7 лютого, підготували міністерства охорони здоров’я, юстиції та сільского господарства. Перший розгляд відбудеться вже цього тижня.

Греки зазнали заборони на канабіс ще у ХІХ столітті, значно раніше, ніж більшість країн світу. Використання конопель було поширене серед православних греків, які тікали з Османської імперії до новоствореної Греції. Через “безпосередню загрозу, яка завдається суспільству”, канабіс було заборонено вже в 1890 році – майже чверть століття до Женевської опіумної конвенції.

(Перший канабіс-фестиваль в Афінах 2015 рік. Фото: sensiseeds.com)
ЧИТАТИ: Португалія обговорює медичний канабіс, але “без диму”

 

В липні 2018 року Греція узаконила використання медичного канабісу. Проте країна не мала власних потужностей для вирощування і тому лише імпортувала медичні препарати.  Тепер законотворці планують законодавчо врегулювати вирощування в країні і, в тому числі, “лікувати” безробіття, створюючи нові робочі місця і приваблюючи іноземні інвестиції. Виснажена економічною кризою країна розраховує приплив капіталу у $ 1,5 млрд. протягом перших трьох років, про це прямо говорить міністр економіки та розвитку Дімітріс Пападідітріу. За його словами, тривають переговори з інвесторами з Німеччини та Канади. Зокрема інвестиційний план для канадських компаній розрахований на 750 мільйонів євро і передбачає створення 2000 нових робочих місць.

 

ЧИТАТИ: Британське конопляне чаювання

 

Але найперше законопроект передбачає можливість стати постачальниками для фармацевтичної індустрії для приватних підприємціів. Згідно з проектом, кандидати для участі в вирощуванні канабісу для законного обігу повинні бути повнолітніми (21 рік) власниками щонайменше 1 акру землі, без “багажу” кримінальних чи адміністративних правопорушень, пов’язаних з наркотиками. Також передбачені норми щодо створення та функціонування переробних підприємств з виготовлення лікарських препаратів як для внутрішнього ринку, так  і на експорт.

(Елемент з логотипу Фестивалю канабісу 2015, джерело: GreekReporter.com)

Міністр Охорони Здоров’я, Андреас Ксантос вже висловився на підтримку законопроекту, зазначивши що його метою є “сприяння продуктивним інвестиціям у цю галузь та створення сприятливих для розвитку економіки та держави”. Міністр Розвитку сільського господарства Вангеліс Апостолу відзначив “величезний інтерес” інвесторів, додавши, що грецький клімат та ґрунти будуть ключовою перевагою для розвитку нової для Греції галузі. Такої ж думки дотримується і Міністр Економіки Дімітріс Пападідітріу: “в індустрії вирощування медичного канабісу дуже обмежена пропозиція, що не відповідає масштабам світового попиту“.

 

ЧИТАТИ: В Україні відбудеться перша наукова конференція з медичного канабісу

 

Рекреаційне вживання канабісу в Греції усе ще поза законом, проте зберігання невеликої кількості для особистого вживання декриміналізовано. Згідно з існуючою судовою практикою, “конопляні” арешти рідко закінчуються обвинувачувальні вироком, хіба за зберігання справді значної кількості канабісу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *