Субота, 24. Лютого 2018

Канабіс і пестициди. Що робить рослину шкідливою?

Канабіс ми звикли сприймати, як натуральний, екологічний продукт, відносно нешкідливий у порівнянні з синтетичними препаратами, коли мова йде про лікування. Проте такі очікування не завжди відповідають дійсності. В процесі вирощування рослина може набувати і “неприродніх” властивостей. Мова йде про  бактерії та небезпечні хімікати.

У нелегальному обігу ці моменти зазвичай мало кого і хвилюють, але у країнах, де канабіс узаконено для медичних чи інших цілей, рано чи пізно контроль якості стає справою захисту здоров’я споживачів.
Штат Аризона  запроваджує контроль якості для місцевих програм медичного канабісу. Згідно з новим законопроектом медичний канабіс в диспенсаріях має перевірятись на наявність хімікатів та пестицидів авторизованими лабораторіями.   23 лютого законопроект був схвалений Сенатом і далі має бути розглянутий в парламенті штату. Як виявляється, потреба в такій ініціативі вже давно час і далеко не лише в Арізоні.
Проблема “брудного” канабісу.
Медичні пацієнти жалілися на якість поставок завжди, а час від часу нехтування стандартами якості при вирощуванні для законного обігу ставало предметом скандалів. У 2015 році в штаті Колорадо один з найбільших конопляних виробників змушений був відкликати тисячі одиниць товару, через використання пестицидів.
Заборонені хімікати збільшують урожайність, але роблять вживання канабісу ризикованим (Leafly.com)
В Каліфорнії лабораторне дослідження виявили сліди пестицидів у 85% місцевого канабісу, а інше дослідження проб з 20 медичних диспенсаріїв виявило бактерії, які є збудниками різних інфекцій. На момент, коли в Каліфорнії узаконили рекреаційний канабіс, законотворці вже продумали комплекс стандартів зберігання, продажу та вживання. Проте критерії перевірки чистоти продукції наберуть чинності лише в другій половині 2018 року. А поки  диспенсарії, хоч і мають перевіряти канабіс, зібраний після набуття чинності нового закону (1 січня 2018 року), проте ще не зобов’язані імплементувати стандарти якості.
Подібні випадки зловживаннь хімікатами виявлялись і в інших штатах, проте єдиної стратегії вирішення цієї проблеми в США досі не існує.  Оскільки на федеральному рівні канабіс залишається у списку заборонених речовин, Управління з охорони довкілля не бачить підстав поспішати. Тож врегулювання стандартів якості залишено на розсуд окремих штатів і кожен розробляє власні правила, ефективні і не дуже. 

ЧИТАТИ: Каліфорнія. Чому конопляні фемери залишаються в тіні?

Проте наявність правил ще не означає, що вони виконуються. Зокрема в штаті Вашингтон Державна
Комісія з Алкогольних Напоїв та Канабісу розробила перелік 271 пестицидів, дозволених для вирощування канабісу, залишаючи всі інші поза законом. Проте дослідження Асоціації за чистий канабіс з Вашингтону, виявили сліди заборонених пестицидів на 25 зразках з 37 .
Передбачалось, що отримання стандартів з використання хімікатів у Вашингтоні має бути досягнуто за допомогою вибіркових перевірок. І такі перевірки показують, що забороненими хімікатами зловживає більшість постачальників. Проте лише двох виробників в штаті було оштрафовано в результаті перевірок.  Для пацієнтів медичного канабісу це звісно тривожний дзвіночок, бо шанси отримати чистий продукт для лікування в штаті залишаються незначними.   
Чи справді залишки пестицидів в канабісі є загрозою?
Так, безперечно. Сьогодні світ має підтвердження цього зокрема завдяки дослідженням Джеффа Раберу (Jeff Raber), засновника лабораторії аналізу канабісу Werc Shop, що у Пасадені, штат Каліфорнія. Кілька років поспіль Рабер проводив тестування продуктів каннабіса та публікував результати у наукових журналах. А також у співпраці з Ніколасом Салліваном (Nicholas Sullivan) експериментально дослідив залишики пестицидів у конопляному димі. Суцвіття канабісу, “забруднені” чотирма типами найпоширеніших пестицидів (діазиноном, паклобутразолом, біфентрином та перметрином), спалювались за допомогою бонга та скляної трубки.  Вимірювання концентрації хімікатів у потоці диму показали, що з трубкою курці вдихають близько 65% пестицидів, що є в рослині. Ті, хто використовує бонг, отримує нижчу концентрацію –  50%. Але все одно залишки хімікатів у канабісі передаються у кров через альвеоли в легенях.
Загалом, як описують науковці у виданні Journal of Toxicology, “частка відновлення пестицидів є тривожно високою і становить серйозну проблему”.
Особливо це стосується медичних пацієнтів, що вживають продукти канабіса, як ліки. За словами Рабера, “залишки пестицидів” можуть становити серйозні загрози пацієнтам із порушеннями імунітету, також  токсикологічні наслідки впливу пестицидів можуть посилювати захворювання печінки”.
Тож виходить, що канабіс, обіг якого узаконюють задля поліпшення здоров’я пацієнтів, може бути загрозою при ослабленому імунітеті та потенційним джерелом інфекцій? Звісно, сама лише наявність слідів пестицидів ще не робить продукт непридатним для споживання, але відсутність універсальних стандартів ускладнює визначення рівня токсичності а отже і потенційної небезпеки для людського організму.
Війна пестицидам!
Поки США на федеральному рівні гальмує питання стандартизації якості канабісу, Канада оголошує пестицидам тотальну війну. І це не жарти.

ЧИТАТИ: Канада. Легалізація це арешти?

Перші пацієнти отримали законний доступ до медичного канабісу шістнадцять років тому, але до кінця минулого року в Канаді не переймалися контролем вирощування на урядовому рівні. Спершу тому, що правовий статус ще був не до кінця визначеним, пізніше – через відсутність досвіду та критеріїв. Тривалий час на проблему заплющували очі, а сертифікація виробників була … справою рук самих виробників. Диспенсарії та компанії-постачальники утворили національну Асоціацію медичного канабісу і саме ця організація на перших порах займалася первіркою продукції своїх членів, справедливо заявляючи, що цим все таки мав би займатися уряд. Але ось це нарешті сталося.
Без контролю якості ніхто не зобов’язаний дотримуватись правил безпечного вирощування.
Оскільки Канада готується продавати канабіс не лише медичним пацієнтам, а всім повнолітнім громадянам, питання ефективного контролю законного обігу виходить на перше місце.
У грудні федеральний уряд оголосив про те, що штраф за використання заборонених хімікатів для ліцензованих виробників канабісу можуть становити понад $ 1 млн.  І це лише одна із можливих санкцій, які передбачено у Законі про канабіс, що регулюватиме обіг рекреаційних конопель з 1 липня 2018.

ЧИТАТИ: Канада. Конопляний ринок у цифрах

Відповідь державної агенції охорони здоров’я Канади на використання небезпечних пестицідів буде “пропорційною ступеню ризику для здоров’я та безпеки канадців,  готовності порушників співпрацювати, історії подібних порушень та ймовірності повторення таких порушень у майбутньому”, – заявив речник Health Canada Андре Ганьон.
У конфіденційній розмові з The Globe and Mail споживач, який отримав проблеми зі здоров’ям після вживання ліцензійного канабісу, вже назвав такий крок уряду позитивним. “Слід розуміти, що всі компанії тепер  думатимуть двічі, перш ніж використовувати те, що вони не повинні використовувати.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *