Понеділок, 19. Лютого 2018

Лестор Грінспун. Конопляна легенда

Відомий психіатр, почесний професор медичної школи Гарварду, борець за реабілітацію канабісу, як лікарської рослини, письменник, і навіть актор – це все про Лестора Грінспуна. І ще звісно, його ім’ям названо сорт Cannabis Sativa, як і личить порядній легенді.

Лестор Грінспун народився 24 червня 1928 року в місті Ньютон, Массачусетс (США). Його біографія повна серйозних посад і вагомих досягнень в сфері психіатрії. Наприклад, він відомий як перший лікар в США, який рекомендував лікування карбонатом літію, внаслідок чого вдалось ефективніше лікувати біполярний розлад. Також, він протягом 15 років займав посаду редактора журналу Harvard Mental Health Letter і був почесним професором Гарвардского медичної школи.
Лестор Грінспун
В молодості доктор Грінспун, як і більшість його сучасників, не сумнівався, що коноплі – «шкідливий наркотик, який вживає молоде покоління, яке все дедалі тупішає, бо не хоче слухати або розуміти попереджень про небезпеку». Ще б пак – проти канабісу вже тоді була розгорнута повномасштабна інформаційна війна. Вчений взявся науково довести шкідливість і небезпечність марихуани, щиро вважаючи, що суспільство дезінформоване в цьому питанні і недооцінює масштаб загрози від цієї “травички”. Від результатів досліджень Грінспун очікував отримати нові аргументи у війні з марихуаною.

ЧИТАТИ: Українські вчені на конопляній хвилі (ФОТО, ВІДЕО)

Але несподівано спостереження привели науковця в протилежний бік. Як він сам згодом висловлювався, «було мало емпіричних доказів на підтримку моїх переконань про небезпеку марихуани». Свою першу роботу “Переосмислена марихуана” (“Marihuana reconsidered”) він видав у 1971 році, як результат чотирьох років бібліотечних досліджень, попри тиск адміністрації університету. Книга стала бестселером і багато разів перевидавалась.
Так доктор Грінспун почав все більше цікавитися канабісом, навіть виступав на захист в зв’язаних з ним судових справах в якості експерта-свідка. З’явились його публікації в авторитетних наукових журналах.
Сімейна трагедія
До здобутків, за які доктору Грінспуну дякує “конопляна спільнота” і все прогресивне людство, вченого певною мірою призвела особиста трагедія.  В 1967 році старший син Лестора, Денні, захворів на лейкоз. А це, крім страшного діагнозу – постійна нудота, депресія, відсутність апетиту під час проведення хіміотерапії. Сьогодні відомо всім, що марихуана ці важкі побічні симптоми полегшує або ж взагалі зводить нанівець. Грінспун теж знав про ці властивості канабісу, але не міг дозволити використання “особливо небезпечного наркотику” для полегшення стану свого сина. Його дружина Бетсі наважилась піти в обхід заборони і взяла справу в свої руки. Вона дістала трохи конопель і Денні зробив лишень пару затяжок перед особливо виснажливим сеансом хіміотерапії, а невдовзі доктор Грінспун вперше побачив щасливого Денні, який по дорозі додому ще й попросив купити йому сендвіч.
Лейкоз і в наші дні важковиліковний, а в 70-х роках минулого століття методи лікування були ще менш ефективними. Деніел Грінспун помер у 1972 році, йому було тринадцять. Але останній рік свого життя жив практично повноцінним життям, радіючи кожній його миті разом з батьками. І ще – з рослиною, яка  перебувала під тотальною забороною, а формально і досі заборонена на федеральному рівні в США.
Внесок Грінспуна в світ канабісу
Попри втрату сина, Лестор Грінспун продовжував вивчати терапевтичні властивості конопель. Не визнаючи ефективності системи тотальних заборон, він намагався довести лікувальний потенціал рослини, яку з подачі президента Річарда Ніксона класифікували, як “особливо небезпечну речовину” зі Списку №1. Дослідження в 1975 році довели ефективність марихуани щодо зниження нудоти та протиблювотну дію.
Найбільш відомою друкованою роботою вважається книга «Марихуана. Заборонені ліки», видана в 1997 році. В ній описані лікувальні властивості коноплі і пояснюються причини її заборони. Стали відомими факти позитивного ефекту від застосування канабісу при епілепсії, розсіяного склерозу, пост-травматичного стресового розладу, СНІДу, онкологічних захворювань.

ЧИТАТИ: Чи зупинить Ізраїль експорт канабісу через Трампа?

За участю Лестора Грінспуна було знято 5 фільмів, кожен з яких можна рекомендувати для розширення світогляду. Чи можна кидати за грати людину, яка віддає перевагу після робочого дня косяку над алкоголем? Фільм The Culture High відповідає на це питання, розкриваючи такі аспекти, як залежність, право вибору, пояснює, що таке наркотик. А в документальній стрічці The Hemp Revolution йдеться про промислову культивацію коноплі і різноманіття сфер її використання. Варто також подивитись і фільм The Union, який розповідає про нелегальну індустрію торгівлі марихуаною в Британській Колумбії і її експорту до США.
Варто також згадати, що австралійська рок-група Grinspoon взяла свою назву, як неважко здогадатись, з прізвища вченого, про що цілком відкрито заявляла.
Сорт dr. Grinspoon
На честь доктора Грінспуна компанія Barney’s Farm назвала унікальний сорт коноплі. Dr. Grinspoon – чиста тропічна сатіва з характерною структурою суцвіть. Це не найпростіший в вирощуванні сорт і врожай з нього навряд чи можна назвати “багатим”. Але його унікальність в тандемі з потужними лікувальними властивостями і прекрасним запахом роблять “Dr. Grinspoon” бажаним для колекціонера конопляної генетики. Вміст ТГК в сорті – 25%, а термін цвітіння досягає 100 днів, що й не дивно для екваторіальної сатіви.
Сорт Dr Grinspoon від Barney’s Farm
В наші дні Лестер Грінспун досі активно виступає з лекціями та веде два інтернет-проекти:  rxmarijuana.com та marijuana-uses.com, де запрошує медичних пацієнтів з усього світу ділитися особистими історіями про досвід вживання канабісу.

Текст підготував Ярослав Загоровець

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *