Неділя, 18. Лютого 2018

Канабіс і кров. Чи можна бути донором?

Оскільки метаболіти канабіноїдів можуть виявлятись у крові і через кілька днів після споживання канабісу, чимало людей переконані – курці конопель не можуть бути донорами крові.  Це не зовсім так.  Чи ще точніше: зовсім не так.

Споживачі канабісу можуть здавати кров, якщо їм не завадять інші фактори. Якщо ви збираєтесь вжити канабіс того ж дня, коли плануєте стати донором, найкраще вичекати 12 годин, щоб уникнути запаморочення чи слабкості, пише Leafly.
Якщо ви тверезі щонайменше 12 годин після вживання, підвищений рівень канабіноїдів не передасться з вашою кров’ю при переливанні. Активний компонент канабісу тетрагідроканабінол (ТГК або ж THC) відразу надходить у головний мозок, викликаючи психоактивні ефекти, але протягом наступних кількох годин повністю метаболізується людським організмом у THC-COOH.  Печінка через окислення тетрагідроканабінолу перетворює THC на карбонову кислоту.
Після завершення цього процесу ваше тіло містить лише хімічний THC-COOH, який не є психоактивним. Це означає, що ви вже не “під впливом”, а адресат переливання не матиме ніяких психоактивних сюрпризів від крові донора. Тож, якщо ви приходите до клініки, а вас все ще “тримає”, це означає, що процес метаболізації ще не завершився, а в клініки є аргумент відмовити вам у заборі крові. Ось власне, чому клініки вимагають від донорів приходити тверезими, як мінімум певний час до і в Україні цей період зазвичай окреслено, як 48 годин.
ЧИТАТИ: Подолання симптомів тривоги. Який канабіс краще?
Крім того, донорам треба достовірно і адекватно відповідати на опитувальння, підписуючи згоду на забір крові. А це не вийде, якщо ви під впливом будь-яких наркотиків або алкоголю. Тож, якщо ви збираєтесь вжити канабіс, краще просто зачекати з цим і спершу здати кров.
THC COOH, непсихоактивний метаболіт тетрагідроканабінолу, що зберігається у крові кілька днів після вживання канабісу
Однак вживати канабіс також не рекомендується відразу після забору крові. Тому, що канабіс різко знизить ваш артеріальний тиск і ви можете несподіванно знепритомніти.
Що кажуть правила клінік?
Правила більшості (якщо не всіх) клінік крові США та Канади стверджують: донори, які вживають канабіс, можуть бути прийняті. У інструкції донора від Американського Червоного Хреста стверджується, що організація “не заохочує використання контрольованих речовин”, але поруч уточнюється, що “використання марихуани не буде причиною автоматичної дискваліфікації вас від надання крові”. “Поки ви почуваєте себе добре” (тобто ви не під впливом), ви можете жертвувати кров, -говорить Червоний Хрест. Але ви ніколи не зможете здати кров, якщо “бодай колись мали ін’єкцію нелегального наркотику”.
Так само Центр Крові Нью-Йорка (New York Blood Center), який має справу з 2000 донорів на день, приймає курців канабісу, якщо вони не “під впливом”.
Канадські служби крові допускають донорство споживачів марихуани, якщо вони тверезі протягом 12 годин. Деякі клініки можуть запитати про вживання канабісу, зокрема, щоб визначити чи донор тверезий на цей момент. В будь-якому разі відповіді на запитання конфіденційні.
ЧИТАТИ: Марихуана допомагає онкохворим! – Комаровський
У Європі принципи відбору донорів можуть бути різними. У деяких країнах, таких як Норвегія, споживачі канабісу донорами бути не можуть, оскільки вважається, що їхня кров забруднена. Якщо хтось бажає пожертвувати кров, він повинен “утримуватися від наркотиків” щонайменше рік. В Україні донорство регулюється Законом України про донорство крові та її компонентів, згідно якого особа, що виявила бажання бути донором “під час медичного обстеження, що проводиться перед  даванням крові, зобов’язана повідомити […] відомі їй дані про перенесені та наявні в неї захворювання, а  також про вживання нею наркотичних речовин та властиві їй інші форми ризикованої поведінки, що можуть сприяти зараженню донора  інфекційними хворобами, які передаються через кров, і за наявності яких виконання донорської функції може бути обмежено”.
Як бачимо,  йдеться про цілком конкретний ризик “зараження інфекційними хворобами”, що є звичною ситуацією для вживання ін’єкційними наркотиками.  А не про ризик передачі з кров’ю високий рівень тетрагідроканабінолу.
Що виявляють аналізи і коли?
Період напіврозпаду в THC-COOH коливається від кількох днів до кількох тижнів і напряму залежить від кількості вжитого та частоти вживання. Як правило, саме на виявлення цього метаболіта націлені тести сечі, щоб виявити, чи приймала людина канабіс. Звісно, центри крові можуть встановлювати свої правила, включно з проходженням тестів, але тепер ви знаєте, що каже з цього приводу наука.
Якщо ви звичайний користувач медичного канабісу, препарат можна виявити у вашій крові до семи днів після останнього споживання. Однак, ні Червоний Хрест у США, ні національна Служба Крові Канади не відслідковують донорів на метаболіти канабіноїдів. Якщо ви здаєте кров у цих країнах, клініки  зазвичай і не буде знати про важе вживання, якщо ви самі не повідомляєте про це під час анкетування.
Коли ви вирішили пожертвувати свою кров, професійне коротке опитування завжди визначить, чи ви придатні. І якщо канабіс не може вплинути  на вашу дискваліфікацію, то інші речі можуть цілком. Тож ви не можете бути донором, якщо ви:
  • молодші за 17 років
  • не вкладаєтесь у стандарти  зросту чи ваги
  • маєте зависокий чи занизький кров’яний тиск (пам’ятаєте, канабіс може це впливати?)
  • мали ризикований чи незахищений секс
  • вагітні або ж нещодавно народжували
  • подорожували у певні країни
  • вживали нелегальні речовини внутрішньовенно
  • робили татуювання чи пірсінг з неякісним обладнанням чи нестерильною голкою
  • піддаєте своє здоров’я ризику через те, що стаєте донором.
Якщо медичний канабіс не може стати причиною відмови, то певні діагнози можуть. Наприклад, вам точно відмовлять, якщо у вас онкозахворювання чи хвороба Крона.  В будь-якому разі, якщо ви вже вирішили стати донором, будь-яка клініка вам порекомендує вночі добре поспати, їсти збалансовану їжу, пити багато води та … приходити тверезим.
ЧИТАТИ: Побічні ефекти канабідіолу (СBD). Що кажуть дослідження?

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *