Четвер, 15. Лютого 2018

Хорватія. За ліки – за грати

Незадовго до узаконення медичного канабісу в Хорватії хворому на розсіяний склероз не пощастило. 11 кущів конопель, які він вирощував для свого лікування, виявила поліція. Суд виніс безжальний вирок, адже вирощувати в країні протизаконно і після легалізації.

В грудні 2017 Хуаніто Луксетіч був приречений державою на інвалідність. Принаймні саме такими, на думку лікарів, будуть для Хуаніто наслідки ув’язнення без продовження лікування конопляним екстрактом. Чоловік має провести наступні 2 роки в колонії, оскільки суд визнав його винним у “вирощуванні з метою збуту”. Луксетіч натомість наполягає: коноплі вирощував виключно для лікування, оскільки це виявилось єдиним, що допомагало від розсіяного склерозу. Він має підтвердження від лікарів, а тепер покращення його стану зафіксовано в тому числі і судовою експертизою.
Хуаніто Луксетіч. медичний пацієнт, засуджений за конопляні ліки.
З вирощених рослин Хуаніто сам готував екстракт, який змушував його тяжку хворобу відступати. Перед тим він перепробував усі відомі конвенційні та нетрадиційні терапії – від пігулок до бджолиних укусів. Але, як каже сам Луксетіч, хвороба зробила його практично інвалідом, а коноплі – повернули до життя . Це відкриття Хуаніто зробив ще до того як у 2015 році Хорватія узаконила медичний канабіс. Тож єдиним джерелом доступу до лікування лишався чорний ринок, де якість була нестабільною,  а ризики – зависокими.
ЧИТАТИ: Німецький пацієнт. Як починався медичний канабіс у ФРН
Луксетіч почав вирощувати коноплі самостійно. Сім’я та друзі допомагали йому, оскільки сам він не завжди був в відповідній фізичній формі для садівництва. Після терапії він знову міг рухатись, працювати, вести нормальне життя. А восени  2014 Луксетіча заарештували. За допомогу в вирощуванні його  сусід Горан Закрайшек отримав 10 місяців тюремного ув’язнення. І хоча не було доведено що Луксетич продав хоча б дещицю, суд його класифікує, як наркодилера, через велику кількість конфіскованого канабісу – 15 кг.
Доки тривав розгляд справи, правова ситуація в країні зазнала деяких змін – в листопаді 2015 того  вступили в силу зміни до Указу про критерії класифікації лікарських засобів та рецептів на них, що дозволило лікарям виписувати медичний канабіс. Проте це не зробило ліки доступними для хворих – зміни були прийняті нашвидкоруч, за рік до нових парламентських виборів і жодних норм стосовно субвенціонування чи врегулювання цін на нововведенні лікарські засоби не було передбачено.  Більше того, попри жваві обговорення переваг вирощування медицичного канабісу для хорватської економіки, країна все ще виключно імпортує його. Бракує законодавчих змін, які б узаконили вирощування медичного канабісу. За чинними нормами в Хорватії можливо вирощувати лише технічні коноплі. 
З сусідом і “спільником” Гораном Закрайчеком напередодні суду
Таким чином канабіс, хоч і став законним лікарським засобом на папері, через непродуманий спосіб урегулювання лишився дорогим та малодоступним. Доктор Огнень Брборовіч, президент “Комітету за медичний канабіс” наполягає, що для блага пацієнтів держава має втрутитись та врегулювати ціни “…чи за рахунок конкуренції, чи через самостійне вирощуваня, чи хорватським виробництвом, чи субвенціями – все одно як” – заявив він в інтерв’ю для Novi list.
ЧИТАТИ: Македонія. Канабіс за колючим дротом
Справа Хуаніто Луксетича отримала значний резонанс в Хорватії, він отримав широку громадську підтримку, зокрема з боку хворих на розсіяний склероз. Пацієнти, як ніхто  розуміють з чим йому доводиться жити. “До в’язниці він покрокує сам, а звіти виїде вже на інвалідному візку”, – говорить Діана Іванішевич, секретар Товариства розсіяного склерозу Приморсько-горанського округу. Її організація розпочала кампанію на підримку Луксетіча під назвою “Засудіть і мене”, де інші пацієнти діляться своїми історіями про лікування розсіяного склерозу канабісом.

Відповідь на «Хорватія. За ліки – за грати»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *