Субота, 10. Лютого 2018

Чому Франція декриміналізує споживачів канабісу?

Виявляється, найжорстокіше серед європейських країни антинаркотичне законодавство чомусь не працює,  коноплі курять у Франції найбільше, ніж будь-де в Європі. Замінивши кримінальні переслідування на фіксовані штрафи уряд Франції збирається заощадити кошти платників податків, але це не єдина причина для декриміналізації курців.

17 мільйонів французів хоча б раз в житті пробували канабіс, 1,4 мільйонів роблять це більш менш регулярно, а 700 000 взагалі “щодня”. Про це говорять дані останнього моніторингу (OFDT, 2017), який до всього ще й показує тенденцію до зростання курців канабісу в країні. І це попри найсуворіші в Європі закони? У Франції за нинішнім кримінальним кодексом така незначна провини, як споживання канабісу, може обернутися ув’язненням до року або штрафом до 3750 Євро, повідомляє France24.
Попри це характерний гострий запах наповнює вулиці французьких міст, а у жовтні навіть президент Емануель Макрон опинився в хмарці диму, позуючи для селфі з молодими французами в Кайєні. Президент тоді віджартувався: “Мій ніс все ще це розрізняє… але це не допоможе вам з домашнім завданням”.
Але Макрон переміг на виборах, зокрема пообіцявши знизити витрати коштів і часу поліції на переслідування курців канабісу.  І останні чекають від Президента, як мінімум, послідовності.
Зупинити марнотратство і бюрократію
Парламенту Франції рекомендовано замість кримінального переслідування запровадити фіксовані штрафи 150-200 Євро і перестати викидати гроші на вітер. Згідно парламентського звіту в 2015 році за незаконне зберігання наркотиків порушили 140 000 кримінальних проваджень, і з них лише 1283 завершились ув’язненням. Судова система відверто не справляється. За всі наркозлочини в 2015 році з 64 000 судових вироків за наркотики, 40 000 стосувались дрібних порушень, пов’язаних з індивідувальним споживанням. І лише  3098 вироків “потягнули” на позбавлення волі, на решту – просто даремне витратили ресурси.
ЧИТАТИ: Каліфорнія для людей! Що означає “легалізація”?
До того ж закон застосовується непослідовно. В той час, як прокурори на північному сході виносять обвинувачення проти будь-кого, хто зберігав більше 20 грамів каннабіса, у Парижі такий поріг, як правило, становить 50 грамів, бо на менші кількості в прокуратури просто не вистачає рук.
За даними управління ООН з наркотиків та злочинності на Францію припадає 8,6 % світового споживання канабісу, тобто за рік в країні викурюють більше, ніж в Єгипті (6,2%). Ця цифра не падає і це означає, що репресивні закони просто не працюють.
Депутат Парламенту Франції Робін Реда, співавтор ініціативи про декриміналізацію (AFP/Thomas Samson)
Попри низьку ефективність французька поліція потопає у бюрократії, пов’язаній з правопорушеннями у сфері наркотиків. Пом’якшення чинного закону допоможе зменшити неадекватне навантаження, звільнить поліцію від обов’язкового переслідування незначних правопорушень,  щоб замість цього зосередити свої зусилля на боротьбі з наркотрафіком.
“Фіксований штраф в розмірі 150-200 євро, який пропонується, дозволить поліцейським на місці завершувати юридичну процедуру із затриманим”, – пояснив Le Parisien співавтор законодавчої ініціативи, депутат Робін Реда . “Перевага в тому, що покарання стає негайним і системним”.
Декриміналізація це не легалізація
Особливо підкреслюється, що пом’якшення закону не має наміру узаконення обігу канабісу. Легалізація у Франції не обговорюється, це у виступі на французькому радіо міністр фінансів Франції Бруно Лемар зазначив чітко і ясно. “Це моє особисте переконання: каннабіс не можна визнавати законним. З іншого боку, ми повинні добре поглянути на те, де ми схибили … у нас найсуворіші закони в Європі, але найвищі показники споживання”, заявив Лемар, визнаючи поразку держави в боротьбі з наркотиками.
Проти повного скасування відповідальності за вживання конопель в 2013 році виступали 55% опитаних французів, але 44% вказали, що переслідувати за це – порушення особистої свободи. Як повідомляє France24 у країні 40,9% населення вживало канабіс бодай раз в житті. У Данії це 35%, в Іспанії – 30%, а в Нідерландах взагалі жалюгідні 25%.
ЧИТАТИ: Александр Кваснєвський. “Ні – марнотратним законам про наркотики”

Відповідь на «Чому Франція декриміналізує споживачів канабісу?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *