П’ятниця, 9. Лютого 2018

Поліція переслідує студента за підтримку наукових досліджень канабісу?

Замість боротися з наркобізнесом поліція стежить за студентськими форумами через інтернет і втручається в особисте життя студентів за допомогою адміністрацію вузу. Такий висновок можна зробити з історії, що зараз триває у Національному технічному  університеті “КПІ ім. Ігоря Сікорського”.

Адміністрація столичного політеху саме намагається ліквідувати орган студентського самоврядування, використовуючи проти його лідерів всі можливі методи.
Голову студентської ради Івана Ніколенко поліцейські звинуватили в “пропаганді вживання наркотиків” через висловлення позиції про необхідність наукового вивчення психоактивних речовин, зокрема канабісу.  Про це повідомив сам Ніколенко, опублікувавши подробиці, що стали йому відомі.
“Півтора місяці тому ректор створив комісію з перевірки легітимності студентської ради. Місяць, як закінчилась сесія, де я залишився студентом.  А цього тижня на ім’я ректора надійшов лист з поліції, де говориться, що я пропагую наркотики. Мене викликають на засідання кафедри, щоб розібратись чи це так. А завтра ще одна комісія з легітимності студради”, – написав Ніколенко.
Приводом до листа з поліції, як виявилось, стала публікація Івана Ніколенка на університетському пабліку KPI.live, де студенти вузу діляться своїми проблемами та обговорюють важливі соціально-політичні теми.  “Декриміналізація легких наркотиків, особливо в наукових цілях, потрібна”, написав студент на початку січня і це так збентежило когось в управлінні поліції Солом’янського району м. Києва, що лист адміністрації вузу було спрямовано того ж тижня. Як виявилось, лист цілий місяць у ректораті чекав зручної нагоди бути озвученим.
Начальник управління Павло Василенко вважає твердження студента таким, що “має негативний вплив на профілактику кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, серед студентів університету”. Зрозуміли? Це студент, що відкрито висловлює особисту думку, заважає начальнику Василенко робити свою роботу. Повний текст посту Івана Ніколенка виглядає так (див. фото).
Пост Івана Ніколенка, що став приводом для тривоги Нацполіції (Telegra.ph)
Своє звернення Василенко пояснює тим, що ввірене йому Солом’янське УП ГУНП у м. Києві постійно проводяться заходи, спрямовані на встановлення та усунення причин та умов, що спонукають до вживання, а також зберігання, збуту та інших дій, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів.

 

ЧИТАТИ ТА ДИВИТИСЬ: Марихуана допомагає онкохворим! – Комаровський (ВІДЕО)

 

“Визначальним чинником в цьому питанні являється середовище, що сприяє або допускає вживання та обіг наркотичних засобів. З метою виявлення подібних випадків, працівниками Солом’янського УП ГУНП у м. Києві проводяться аналіз та моніторинг соціальних мереж: “Facebook”, “Instagram”, “КПІ live”, “Twitter”, – пише Василенко. Тобто, ви зрозуміли. Головним пріоритетом боротьби з наркозлочинністю підлеглі П.Василенка мають … наполегливий моніторинг студентських дискусійних майданчиків і дослідження думок, які там висловлюють молоді українці.
В публічній групі “КПІ live“, пост на якому “інкримінується” голові студентського самоврядування Київського Політеху “заохочення вживання наркотичних засобів” ми довго шукали, але не знайшли. “Непоодинокі випадки висловлювання власних думок” там справді є. Але давайте дамо слово талановитому фунціонеру Нацполіції, який в непоодиноких випадках знайшов “заохочення”:

“Так, під час проведення моніторингу соціальних мереж, а саме: сторінок соціальної групи “КПІ Live” виявлено непоодинокі випадки висловлення власних думок, з приводу заохочення вживання наркотичних засобів студентами. Так, наприклад, громадянин Ніколенко Іван Васильович, 03.06.1995 р.н. прож.: м. Київ, вул. Борщагівська, 144, кім. 5-08пр, студент 6-го курсу ММІ, гр. МА-62, який займає посаду голови студентської ради студмістечка НТУУ “КПІ ім. Ігоря Сікорського”, в своїх повідомленнях на сторінці “КПІ Live”, неодноразово висловлював особисту позицію, з приводу легалізації наркотичних засобів, мотивуючи це тим, що “Декриминализация легких наркотиков, особенно в научных целях, нужна”, що в свою чергу має негативний вплив на профілактику кримінальних правопорушень, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, серед студентів університету.”

Цікаво, чи не так? “Вищевикладене” начальник поліції Солом’янського району направляє до НТУУ “КПІ ім. Ігоря Сікорського” в “порядку інформування”, але “для вжиття подальших заходів реагування згідно чинного законодавства, в межах компетенції адміністрації та громадського активу”. Про “вжиті заходи” просить повідомити.
Іван Ніколенко, голова студентської ради (Facebook)
У своєму Фейсбук Іван Ніколенко ділиться невтішними прогнозами щодо майбутнього органу студентського самоуправління, на який вчиняється тиск зокрема у такий спосіб.  А також просить допомоги юристів.

 

ЧИТАТИ: Львівська міліція і конопляне дерево

 

 Ми будемо уважно стежити за перебігом подій навколо маніакальної активності Солом’янського ГУ НП і вже звернулися до провідних київських адвокатів з проханням прокоментувати ситуацію та “листи щастя” з Нацполіції адміністраціям столичних вузів.
Євгенія Закревська, адвокат:
“Я би порадила молодим людям спрямувати у відповідь офіційний запит до поліції, на якій підставі, в рамках якого кримінального провадження працівники Солом’янського управління НП збирали інформацію про студента, відслідковували його висловлювання та передавали персональні дані до університету. Переслідування за висловлювання думки (а саме з цим ми маємо справу в листі поліції) є порушенням ст. 10 Європейської Конвенції з прав людини. Так само, як і збір персональних даних для втручання в особисте життя, зокрема у процес навчання в університеті, є порушенням статті 8 цієї ж Конвенції. Чинним законодавством України, на яке посилається поліція у листі, ніяких “засобів впливу в компетенції адміністрації” вузу, не передбачено взагалі. Будь-які такі “заходи впливу” будуть порушенням прав студента з боку вже адміністрації. “
Якщо ви стали свідком подібних випадків, повідомляйте нам через сторінку Facebook.
ЧИТАТИ: Жертви незаконних обшуків оцінили реформу поліції

Відповідь на «Поліція переслідує студента за підтримку наукових досліджень канабісу?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *