Середа, 31. Січня 2018

Едгар Бабанов. Литовський конопляний прорив

Ставши частиною Євроспільноти Литва була зобов’язана адаптувати своє законодавство, зокрема відділивши коноплі психоактивні від конопель посівних.  Але потрібний закон з’явився лише через 10 років і шлях до нього виявився тернистим.

Сьогодні в Литві активно обговорюється медичний канабіс і, схоже, тут вже такої затримки не буде. “Конопляна Правда” поспілкувалась з головою “Балтійської асоціації луб’яних культур” Едгаром Бабановим – людиною, яка змусила уряд прийняти закон про коноплю. Спершу змусивши себе заарештувати.
– Ми вже писали, як в 2006 році ви добряче потролили уряд. Нагадай, чим все закінчилось?
Коли Литва вступала до ЄС, це було в 2004 році, її законодавство мало бути приведено у відповідність з законодавством Євросоюзу. Зокрема, мало бути узаконено вирощування промислової коноплі. Всі селяни, всі фермерські господарства могли б вільно вирощувати промислові коноплі, як і всюди в ЄС, треба було лише привести законодавство у відповідність. Литва цього не зробила ні в 2004, ні у 2005 році. Це питання трималося у повній тиші, ніхто його навіть не піднімав. І в 2006 році ми вирішили зробити такий революційний, скандальний крок – засіяти 6 гектарів промисловими коноплями, з наднизьким вмістом ТГК.
Едгар Бабанов (Facebook Edgar Babanov)
  Засіяти сертифікованим в ЄС насінням, відповідно до законодавства Євроспільноти. Ми легально придбали насіння у французької компанії і незаконно перевезли його через всю Європу до Литви. На той час ще існували митні стіни, між Німеччиною і Польщею, між Польщею і Литвою. Тож це була справжня контрабанда, якби наш вантаж виявили, його б конфіскували і справа завершилась судом. Але все вдалося. І навесні посіяли, спеціально у видному місці.
-Знали, що буде скандал?
Звісно, передбачали і робили на це ставку. Бо європейські закони – вище литовських. А восени почалося. За місяць до жнив поліція вистежувала це поле з біноклями, воєнізована охорона чатувала у засідці, підстерігаючи тих, хто прийде косити “наркотичні речовини”. Але до їхнього здивування на поле виїхав комбайн.
Злетілась ціла армія поліцейських, заарештували комбайнера і фермера. Завели кримінальну справу. Мене звинуватили у вирощуванні “37 тон наркотичної сировини”, представили на всіх телеканалах наркобароном світового рівня, який мало не торгує героїном у школах.
Судовий процес тривав два роки, хоча справу можна було вирішити за пару місяців. Визнати, що законодавство треба змінити, змінити його і все. Але це все спеціально затягувалось.
– Чому?
Бо в Литву, основою економіки якої завжди були луб’яні культури, зокрема льон, зайшли великі міжнародні компанії. Лобіювали зміни до законодавства, за якими селянам ставало невигідно вирощувати льон. Без сировини одна за одною банкрутували центри переробки, а льон завозили з Китаю, Росії та Білорусі. Врятувати ситуацію міг би закон про коноплярство, але з ним затягували.
Діти у конопляному полі (Facebook Edgar Babanov)
У 2008 суд мене нарешті виправдав, справа перейшла до Верховного суду, який теж виніс рішення на мою користь. Вони розуміли, що вибору немає. Якби мене засудили, я би подав позов до Європейського суду і Литва на додачу ще би мала виплачувати величезну компенсацію ЄС за недотримання зобов’язань. Тому рішення не лише виправдовувало мене, але і зобов’язувало уряд змінити закон.
– Щось змінилось?
Не відразу. В 2009, маючи судовий прецедент, фермери вже почали сіяти промислові коноплі, спершу на 150 гектарах. Але до переробки їх не брали, бо закону все ще не було. Щоб відстоювати інтереси фермерів ми створили Балтійську асоціацію луб’яних культур, почали працювати з Сеймом.
Конопляне поле фермера Бабанова (Facebook Edgar Babanov)
Це теж було не просто. Щоб прийняти закон, спершу потрібно схвалення проекту всіма фракціями, а нас не підпускали, насміхалися, блокували інформаційно. Але крапля за краплею обговорення пішло. В 2013 році коноплі вирощувались вже на 350 гектарах, це дуже значна цифра для маленької країни. Одна партія нас нарешті почула, пролобіювала наше питання. Вперше зібралась конференція, де ми висунули ультиматум – або приймається нарешті закон, або ми подаємо на Литву до Європейського суду. Закон прийняли і в 2014 році він вступив у силу – із фактичною затримкою в 10 років.
– Що передбачав цей закон?
Фермери можуть вільно вирощувати і переробляти промислові сорти на насіння і волокно. Спершу були дуже суворі перевірки всіх суб’єктів господарювання. Але навесні 2014 року вже було засіяно 1500 гектарів.
– А хто виступав проти?
Проти була організація “Батьки проти наркотиків”, аргумент – якщо дозволити вирощувати промислові коноплі, почнуть вирощувати і звичайну, вживання наркотиків у школах виросте у кілька разів. І також католицька церква, де духовний лідер написав у Сейм буквально таке: “Якщо узаконити промислові коноплі, чи не стане це 30 срібляниками за те, що діти у школах отримають героїн?”
-Як все змінилось після прийняття закону?
Світ не стоїть на місці, на цей момент вже стояло питання не лише текстилю і продуктів харчування. У інших країнах вже обговорювалось використання суцвіть промислової коноплі для виробництва медичних засобів.
Сировина готова до екстракції канабідіолу (CBD), 2013 рік. (Facebook Edgar Babanov)
І ми вже в 2013 року відкрито навчали селян збору врожаю листя та суцвіть на екстрактацію, тобто на сировину для медичних препаратів від важких захворювань: епілепсії, хвороби Паркінсона, онкозахворювань.
ЧИТАТИ: Побічні ефекти канабідіолу (СBD)
Як нам не було шкода, але сировину доводилось вивозити в Європу та Америку, бо екстракція в Литві залишалась незаконною. Тим не менше, у країну зайшли іноземні інвестори і вирощування коноплі на фармсировину стало масовим. Дуже важливо, що для невеликих сімейних господарств у 2-3 гектара це стало запорукою виживання. Наслідком поточної економічної політики стало вимирання маленьких господарств, їх поглинали великі сільськогосподарські компанії. І раптом люди побачили, що з одного гектара можна отримати і 5000, і 8000 євро прибутку. Конопля зробила їх рентабельними.
– Які перспективи медичного застосування?
На сьогодні кілька литовських компаній об’єдналися у співпраці з ученими, які мають вже кількарічні наробки щодо компонентів канабісу. Наукові установи в Литві мають доступ до канабіноїдів, можуть робити дослідження. У нас є відомий у всьому світі вчений Якубас Жибуркус, він працював з похідними канабісу більше 15 років в Америці, до його голосу у Литві прислухаються.
Коноплі повертають рентабельність сімейним господарствам в Литві. 2015 рік. (Facebook Edgar Babanov)
Вже піднято питання про ухвалення закону про медичний канабіс у лікуванні важких захворювань. Цей законопроект знаходиться на обговоренні у Сеймі, медична конопля – одна із найбільш обговорюваних тем у литовських медіа сьогодні. Навіть всі ті, хто колись був проти промислової коноплі, в один голос говорять, як це корисно і потрібно. Підтримка зростає в геометричній прогресії.
ЧИТАТИ: Канабіс рятує від епілепсії маленького хлопчика
Інтерв’ю: Олексій Будник.

Передрук дозволяється з гіперпосиланням на www.konopravda.com

Відповідь на «Едгар Бабанов. Литовський конопляний прорив»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *