Четвер, 25. Січня 2018

Чи куритимуть діти більше трави, якщо її легалізувати?

Коли законний обіг коноплі у штаті Колорадо  перевалив за $ 1 млрд, це було сенсацією. Приймалися ставки, яка ж цифра стане новим національним рекордом? А потім ставки робити перестали і вже просто рахували гроші, яких ставало все більше.

Виторг першого року (2016) сьогодні виглядає скромно, 996 мільйонів доларів. Наступного року мільярд в Колорадо вторгували на коноплі  за 10 місяців.
У 2017 нова законна індустрія створила в Колорадо 20000 повноцінних робочих місць та також збагатила економіку штату на $1.494 млрд.
Все більше американців схиляються до думки, що легалізація це не просто гарна ідея, але цілком собі правильна річ, яку варто запровадити і в себе у штаті. Принаймні, так повідомляє СNN,
Обсяг податків від індустрії канабісу. Інформація Департаменту доходів штату Колорадо (colorado.gov)
“Але як же діти?”, – можете запитати ви, особливо, якщо ви з тих, хто досі сподіваються зупинити цей шалений локомотив, ставши перед ним на рейки.
Виявляється, діти від легалізації явно в прольоті, тому що сьогодні неповнолітньому в Колорадо знайти цю (здавалося б, доступну і високоякісну) марихуану важче, ніж будь-коли.
Щорічна демонстрація 20 квітня у Денвері досі збирає натовпи, але легалізація канабісу в Колорадо не призвела до зростання вживання коноплі підлітками (JASON CONNOLLY/AFP/GETTY IMAGES)
Ви здивовані або може не вірите? Даремне, бо про це чесно зізнається уряд США. Щороку федеральний уряд просить американських дітей, сказати (тільки чесно, будь-ласка!) наскільки легко їм вдається добути наркотики. І ось за результатами останнього звіту «Моніторинг Майбутнього» (“Monitoring Future”) підлітки звітують федеральним соціологам про таку кризу доступності, що про неї фахівці не чули від 1992 року.  Так пише US News.
Не те, щоб марихуану було взагалі неможливо знайти – попервах 34 відсотки восьмикласників заявили, що легко обійшли заборону, просто попрохавши купити травички когось із дорослих. Ці цифри для когось може і будуть аргументом «проти», мовляв, ось дивіться до чого призводить ця ваша легалізація! Але вся штука в тому, що ці цифри виявились найнижчими результатами за всю історію даного дослідження.
Двадцять років тому згідно того ж опитування «легко» знайти марихуану могли 90 відсотків старшокласників. Ця цифра коливалась з року в рік, але доступність марихуани для всіх вікових груп підлітків була стійкою тенденцію. Аж тут  марихуану узаконили і врегулювали в половині штатів, а відсоток старшокласників, яким вдалося «легко» дістати покурити трави раптом взяв і впав.
“У мене немає пояснень для цього. Це досить дивно”, – каже доктор Нора Волков (Nora Volkow), директорка Національного інституту по боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами (NIDA), який контролює офіційні поставки канабісу для потреб наукових досліджень, а також щороку замовляє опитування американських дітлахів про доступність наркотиків.
Опитування показують, що підліткам стає важче дістати марихуану у той час, як в багатьох штатах дорослим достатньо піти за нею до найближчого магазину (GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO)
Але чому це відбувається? А цього ніхто не знає. Тож поки наука не має чіткого пояснення, але доктор Волков має кілька сміливих гіпотез.
 ЧИТАТИ: Каліфорнія. Що означає “легалізація”?
Перша:  як видно з тієї ж доповіді, підлітки стали також менше пити і палити тютюн. Теж невідомо чому, але можливо вживання  канабісу теж якось пов’язано з цією тенденцією? Згідно іншої теорії сучасні підлітки настільки пристрастилися до комп’ютерів та смартфонів, що закономірно мають значно  “менше часу для спілкування з друзями, які могли б запропонувати їм наркотики,” – розмірковує Нора Волков. Іншими словами соціальні мережі перемагають наркотики у війні за душі молодих американців і “тільки легалізація рятує рейтинг марихуани від повного фіаско”.
Статистика свідчить, що канабіс стало курити набагато більше американців, зокрема у віці від 18 до 24. Таким чином, «можна було очікувати, що ця тенденція перекинеться і на підлітків», – розмірковує Нора Волков. «Але це не підтверджується».
Магазинів з марихуаною в Денвері все більшає, а для підлітків трава стає все менш доступною.
Поки теоретик з антинаркотичного інституту борсається у логічній пастці власної доповіді, High Times великодушно посилає до доктора Волков рятувальну шлюпку. І з нею ще кілька гіпотез.
ЧИТАТИ: В Ізраїлі закінчується конопля! Її потрібно набагато більше. 
А чи не може бути так, що діти просто прибрехали федералам? А може ми маємо справу зі справжньою змовою неповнолітніх? А може Snapchat справді незрівнянний у своїй крутості для малолітніх шанувальників дешевих гострих відчуттів.
У будь-якому випадку, діти дають раду своєму вільному часу значно ефективніше, ніж найняті федеральним урядом експерти, які ворожать на кавовій гущі.  Бо насправді легальний статус для коноплі не пов’язаний зі зменшенням вживанням канабісу підлітками ніяк.
(AP Photo/Brennan Linsley)
Повернемось у штат Колорадо, де за доступністю заборонених субстанцій для школярів останні два роки стежать мабуть найпильніше у всіх США. Дослідження «Здорові діти Колорадо» публікується тут раз на два роки і  звіт 2016 року – перші результати, відколи марихуана стала доступною без жодних застережень для всіх мешканців штату у віці від 21 року. І що ж вони нам показують?
Про вживання канабісу протягом у 2016-му заявили 21,2 відсотки учнів коледжів, а про те, що вживали бодай раз у житті  – 38 відсотків. Результати моніторингу 2017 показують незначні коливання, але – в межах статистичної похибки.
Ще три дослідження, включно з замовленими федеральною владою, підтверджують: вживання канабісу серед підлітків у США залишаються сталим із року в рік, попри все зростаючу підтримку легалізації марихуани і постійну лібералізацію законів штатів, які регулюють медичне використання чи рекреаційне вживання для повнолітніх.

ЧИТАТИ: Українські вчені на конопляній хвилі (ФОТО, ВІДЕО)

“Одне із головних занепокоєнь у багатьох людей щодо узаконення канабісу для дорослих є те, що він буцімто може потрапити у дитячі руки», – розмірковує речник організації Marijuana Policy Project Мейсон Тверт. «Але статистика показує – підлітки зовсім не обов’язково вживають більше трави лише тому, що дорослих більше за це не карають”.
Досвід легалізації, “перевірений” на підлітках штату Колорадо,  став цього року вирішальним аргументом, надихаючи політиків та виборців просувати конопляні реформи повсюди. Після того, як прихильники марихуани перемогли на референдумах у Каліфорнії, Неваді, Мейні та Масачусетсі, дуже важливо як покажуть себе тамтешні підлітки. Бо, якщо легалізація справді веде до зниження споживання коноплі неповнолітніми, останньому бастіону анти-конопляного лобі у США залишилось недовго утримувати свої позиції.

Відповідь на «Чи куритимуть діти більше трави, якщо її легалізувати?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *