Понеділок, 22. Січня 2018

Бюджетна криза у США: яке майбутнє канабісу?

Поправка, яка захищала узаконений половиною штатів обіг коноплі, втратила чинність. Нової досі немає. Натомість у штатах – криза федерального уряду, а 83% американців – за конопляну реформу на національному рівні.

З провалом голосування за бюджет в США почалась бюджетна криза, так званий “шатдаун”. Не лише департамент юстиції, але і всі державні установи на цей момент залишаються без фінансування.  Що це означає для майбутнього канабіс-індустрії?
Як вже повідомлялося, дія закону-”запобіжника”, що обмежує федеральний департамент юстиції в використанні коштів для переслідування програм медичного та рекреаційного канабісу в окремих штатах була продовжена до 19 січня.
Проте, хоча Конгрес і схвалив відповідний законопроект, Сенат так і не проголосував про фінансування державних установ в 2018 році. Таким чином наразі триває зупинка роботи державних установ по всій країні через відсутність фінансування.
ЧИТАТИ: Конопляні війни у США. Нова загроза
Лише найнеобхідніші установи продовжують свою роботу і серед них департамент юстиції у якого тепер розв’язані руки для переслідування легального обігу канабісу в окремих штатах, бо на федеральному рівні ніякого законного обігу існувати не може. Чи означає це, що ось-ось почнеться полювання на відьом?
“Хороші люди марихуану не курять”. Джеф Сешнз, генеральний прокурор США
Доки резолюція про фінансування уряду не прийнята, законодавчий “запобіжник”, відомий як поправка Рорабахера-Фарра, втратив чинність. Як зазначає видання Civilized, коли нарешті буде прийнято рішення про федеральні витрати, дію поправки, схоже, буде відновлено. Зрештою,  каменем спотикання в Сенаті щодо бюджету на 2018 рік було не конопляне питання, а міграційна політика. Ключовим питанням виявилось програма DACA, що надає право на легальне прожвання в США мігрантам, які прибули в нелегально країну будучи малолітніми, її продовження вимагають демократи.
ЧИТАТИ: Трамп і конопля. Хто кого?
Але період бюджетного колапсу все одно тримає штати з узаконеним обігом коноплі у напруженні, а законний конопляний бізнес відчуває загрозу. Якщо дію бюджетного “запобіжника” раптом не поновлять, це може стати серйозною проблемою для штатів, в яких доступ до коноплі узаконено в медичних чи рекреаційних цілях. 
Втім аналітики не виключають, що Генеральний прокурор Джеф Сешнз  розпочне “хрестовий похід” проти законного у штатах канабісу, де дочікуючись розв’язання кризи.  Адже навіть в “аварійному” режимі функціонування уряду в Сешнса є доступ до коштів з федерального бюджету.  Але у разі, якщо дія поправки Рорабахера-Фарра буде продовжена, до суду розпочаті справи ніколи не дійдуть, пише Leafly. Тому раптове переслідування індустрії канабісу у час,  коли більшість держслужбовців вимушено не працюють, є малоймовірним. 
Коли відновиться нормальне фінансування та робота всіх установ США прогнозувати важко. Востаннє подібний стан мав місце в 2013 році і тривав кілька тижнів. Наразі Сенат засідає вдень і вночі, повідомляє BBC.  
Тим часом противники коноплі вирішили підперти свої аргументи зрізом громадської думки, замовили соціологічне опитування і отримали результати, яких найменше очікували отримати.  За збереження федеральної заборони щодо канабісу висловились 16% опитаних. 83% – за реформу національного законодавства у той, чи інший спосіб.
Результати опитування у штаті Флоріда, січень 2018. (Project SAM)
49% респондентів підтримали узаконення марихуани для всіх дорослих. 29% вважають, що має бути узаконенно доступ лише до медичного канабісу. Ще 29% схвалюють декриміналізацію (унеможливити ув’язнювати за зберігання та вирощування для особистих потреб, при збереженні заборони на продаж).
Цей тривожний дзвіночок вже для Генерального прокурора Сешнза. Далі буде.
ЧИТАТИ: Канабіс рятує від епілепсії маленького хлопчика

Відповідь на «Бюджетна криза у США: яке майбутнє канабісу?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *