Субота, 20. Січня 2018

Джек Херер: активіст, який змінив світ

Ті, хто знає “Jack Herer”, як сорт особливо вставлючої сатіви, часто не в курсі, на честь кого цей видатний сорт названо. І даремне, бо Джек Херер, якого ще називають «Конопляним Імператором», це Історія, яку варто знати.

Зокрема, що 20 квітня (4/20) о четвертій дев’ятнадцять – хвилина мовчання. По всьому світу. У пам’ять про Джека Херера.
Він народився 18 червня 1939 року у Брукліні, Нью-Йорк.  У 40-х роках минулого століття його батько, менеджер колекторської агенції, перевіз сім’ю до Баффало. Ніщо не віщувало, що в майбутньому молодий Джек  стане батьком світового руху за декриміналізацію використання конопель. Виріс у консервативній родині, служив в армії, воював у Кореї, одружився після демобілізації.
Джек Херер (1939-2010)
Автор вислову «Ти повинен бути божевільним, щоб не курити марихуану» у юності поділяв поширену в тогочасному американському суспільстві думку про те, що марихуана є кроком до божевілля і взагалі веде людину до злочину.  Зі своєю першою дружиною Джек розлучився в 1969-му, коли знайшов у її кабінеті сушені коноплі. Одним словом – типова жертва наркофобії, офіційної державної політики тогочасних США. Йому було 30 років. Він познайомився з дівчиною і та запропонувала йому джойнт.
Цей був день, коли його світ перевернувся догори дном.
 «Я тоді мав найкращий секс за все своє життя», – згадував пізніше Імператор. «Цей факт змусив мене зацікавитись рослиною, яку я раніше демонізував».
Сорт Cannabis Sativa, виведений на честь Джека. “Jack Herer”. THC – 20,94%, CBD – 0,12%.
Процес пізнання більше нагадував лавину, з кожним новим днем Джека все більше поглинатиме предмет його зацікавлення. Накопичену інформацію Джек Херер публікує у підпільній брошурі “G.R.A.S.S”. Читається, як «Т.Р.А.В.А.», але розшифровується, як “Great Revolutionary American Standard System” (Велика Революційна Система Американського Стандарту). На його подив, ця маленька робота стає хітом і гуртує навколо нього інших активістів. У 1981 році Херера заарештовують під час збору підписів за пом’якшення антинаркотичних законів. Два тижні ув’язнення Херер використовує, щоб опрацювати стоси матеріалів і підготувати до друку нову книжку. Так почалася робота над справою його життя.
У 1985 році він публікує книгу «Голий імператор» (The Emperor Wears No Clothes), за назвою казки Г.Х. Андерсена. Книга розвінчувала міф про шкідливість марихуани і стала бест-селером. “Імператор” продається сотнями тисяч примірників і перевидається за його життя вісім разів. З 1987 року Херер відкриває у Портленді магазин, який називає «Третє око». Такі згодом називатимуть хед-шопами, вони будуть всюди. Перший хед-шоп пропонує не лише аксесуари для курців, а й чимало продуктів, виготовлених із конопель. А ще – книги, присвячені проблемам наркотиків.
ЧИТАТИ: Українські вчені на конопляній хвилі (ФОТО, ВІДЕО)
Звання ж «Конопляного Імператора» Джек Херер заробив своїми знаменитими проповідями. Джек Херер проводив до 200 днів на рік у пропагандистських подорожах країною. На аргумент про те, що марихуана вбиває, відповідав категорично: покажіть мені мерців! Він пообіцяв виплатити 100 тисяч доларів США тому, хто доведе, що його книга бреше.
Але на цю нагороду ніхто не спокусився. Натомість Херер завжди був готовий дискутувати і навчатися, хоч і мало хто у світі знав про канабіс більше, ніж він.
На честь активіста названо сорт марихуани від Paradise Seeds Jack Herer (переможець Cannabis Cup у 1994), а ще – чимало гібридів та наслідувань від різних насінневих банків Jack Horror, Jack Flash чи Jack Cristal. Джек Херер помер 15 квітня 2010 року через ускладнення після серцевого нападу.
На його похорон з’їхались активісти з усього світу, в труну Джека поклали суцвіття конопель.
Джек Херер, 1996 рік. (AP Photo/Andy Kuno)
Він не дожив до здійснення своєї мрії про світ, вільний від заборони канабісу. Але його активізм розбудив тисячі людей доброї волі по всьому світу.
Діяльність Херера сприяла поширенню застосування медичної коноплі і узаконення її обігу в 29 (на сьогодні)  штатах США.
ЧИТАТИ: Німецький пацієнт. Як починався медичний канабіс у ФРН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *