Середа, 10. Січня 2018

Каліфорнія для людей! Що означає “легалізація”?

Відколи в Каліфорнії стартували продажі рекреаційного канабісу (для всіх повнолітніх, без рецепту від лікаря), у географічно віддалених від США читачів виникає запитання, а що ж це означає на практиці?Розбираємось.

Купуй траву за посвідченням
З 1 січня більше не потрібна картка пацієнта медичного канабісу, щоб придбати коноплі. Якщо тобі виповнився 21 рік, можеш придбати до унції марихуани (28,8 грамів) або до восьми грамів екстракту канабісу.
Підійде будь-яке посвідчення, яке ти зазвичай показуєш у барі. Наприклад, водійське посвідчення будь-якого штату або паспорт. Не підійде прострочений документ або щось таке, як пропуск в бібліотеку. Але, якщо ти маєш ще і посвідчення пацієнта медичного канабісу, видане Департаментом громадського здоров’я штату Каліфорнія, тебе звільняють від сплати податків.
Новорічний чек із ліцензійованого магазину в місті Санта Ана, Каліфорнія.
Або вирощуй собі сам
57% виборців штату, проголосувавши за пропозицію 64, підтримали у тому числі і визнання законним вирощування для особистих потреб. Одночасно допускається вирощування до шести рослин.  Оскільки вирощуєш для себе, зберігати маєш право весь урожай. Але в закритому контейнері і не на виду. Вирощування також допускається або в приміщенні, або на закритій від сторонніх очей приватній території.  Раніше це вважалось малозначним правопорушенням, на яке заплющувалось очі, якщо порушник не давав поліції вагомих підстав зайти у його приватний простір.
Лише готівка!
Диспенсарії в законі штату, але ти не можеш розплатитись банківською карткою. Бо банківська система є федеральною і з конопляним бізнесом не співпрацює. Тому бери готівку.
Не курити відкрито!
Публічне вживання канабісу залишається поза законом, це загрожує штрафом у $100. Суворіше, якщо вживання відбувається поблизу школи або дитячого садку. І звісно, зберігати будь-яку кількість на території таких закладів, заборонено. Переслідування гарантовано, якщо тобі менше 21 року і ти зберігаєш будь-яку кількість.  Як працює система вибіркових звинувачень по “конопляним” справам у штатах, де обіг канабісу врегульовано, ми детально зупинялись у статті “Конопляні війни США. Нова загроза“.
Ніякого “накуреного” кермування. Взагалі
Ти можеш перевозити коноплі в своїй машині, але не можеш бути “під джойнтом”, це переслідується на рівних з алкогольним сп’янінням за кермом. Також, твоя легальна покупка під час перевезення має залишатись в запечатаному контейнері. Якщо цілісність упаковки порушена – везеш лише у багажнику.
Каліфорнія для людей! Колаж газети “Конопляна Правда”, грудень 2010 р. (konopravda.com)
Не купуй надто багато 
За законом штату тобі продадуть лише до унції ваги. Це і є допустимий поріг зберігання. Якщо більше – це карається штрафом у $500 або кількома місяцями у в’язниці. І звісно, купуй лише в сертифікованих точках продажу. Незаконний збут переслідується в Каліфорнії, як і на всій території США.

3 Відповіді на «Каліфорнія для людей! Що означає “легалізація”?»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *