Неділя, 5. Лютого 2017

Нідерланди: конопля під питанням?

Довгих 40 років уряд королівства Нідерланди заплющував очі на те, звідки береться трава у знаменитих голандських кофешопах. Можна продавати обмежену кількість, але вирощування і гуртовий продаж – під забороною. Проблема поставок через “чорний хід” в усі часи була головним парадоксом місцевої конопляної політики. Але схоже, лише до сьогодні.

Парламент Нідерландів впритул наблизився до вирішення питання вирощування канабісу, розпочавши історичні дебати з цього питання. І схоже, нинішня парламентська більшість має намір провалити законопроект Ліберальної Демократичної партії (D66), покликаний врегулювати вирощування коноплі, що постачається до кофешопів.  Серед парламентарів є і прихильники повної легалізації вирощування, зокрема Партія Зелених (GroenLinks), однак очевидно, що підтримку більшості це не знаходить.  Натомість ліберальні демократи розраховують досягти успіху саме через поміркованість законодавчої ініціативи.

“Вважаю, ми повинні нарешті зробити цей крок, щоб знати напевне, що саме за канабіс вирощується для кофешопів і в яких умовах. Які пестициди, чи інша гидота, при цьому використовуються. Власне, таке не має потрапляти до кофешопів у жодному разі”, – депутат Маріт Вольп озвучує позицію соціалістів з Партії Праці (PvdA). За фахом Маріт лікар і переваги коноплі, як медичного засобу, для неї очевидні.
Пропонований законопроект, у разі схвалення, мав би прибрати нарешті “сіру зону” між законною торгівлею та нелегальним вирощуванням коноплі в Нідерландах. А ще – забезпечив би контроль якості.  Однак головними противниками ініціативи виступають крайні праві та християнські партії, які називають канабіс не інакше, як “наркотик диявола”.

“Ми  ретельно вивчатимемо існуючу політику толерантності і уважно стежитимемо за втіленням закону з точки зору безпеки громадського здоров’я, щоб раптом цей маленький крок легалізації не виявився великою загрозою”, – говорить депутат від Ліберальної Демократичної партії (D66) Вера Бергкамп.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: Трамп чи конопля: хто кого?
“Я готова виступати за повну заборону. Закрити всі кофешопи і дати чіткий знак нашій молоді: наркотики небезпечні”, – говорить у інтерв’ ю Меделін Ван Туренбург з партії християнських демократів (CDA). “Ми повинні ставитись до цього, як до вбивства. Є речі заборонені і жахливі, тому ми маємо рішуче виступити проти”.
Але потреба врегулювати вирощування канабісу лежить значно глибше комфорту власників кофешопів. Все більше громадян починають вирощувати коноплі самотужки, з медичних потреб. Саме їхні інтереси в дебатах відстоює партія Зелених, пропонуючи узаконити домашнє вирощування до 5 рослин.

“Величезні гроші, які ми витрачаємо на систему правосуддя, в’язниці і повсякденну роботу поліції, пов’язані з коноплями. І моє особисте переконання – це марна трата грошей”, – говорить “зелена” депутатка Лізбет Ван Тонгерен.
Серед ліберал-демократів ідею легалізації домашнього вирощування загалом підтримують, але до свого законопроекту не включатимуть. Адже головна мета на сьогодні – вирішити питання кофешопів. Щоб побороти спротив крайніх правих з CDA (яких поки формально підтримує вся правляча коаліція) знадобляться всі парламентські сили здорового глузду. Все вирішиться 14 лютого 2017 року, цього дня призначено фінальну частину “конопляних” дебатів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *