Неділя, 29. Січня 2017

В Ізраїлі закінчується конопля. Маленькій державі її потрібно набагато більше

Ізраїль має великі плани на канабіс. Ця держава розміром з Київську область на сьогодні є світовим лідером досліджень, пов’язаних із коноплями, створює затверджений і фінансований урядом національний дослідницький центр, мільйони шекелів інвестуються у компанії, що спеціалізуються на коноплі. Як тонізуючий засіб для важковиліковних хворих медичний канабіс узаконено в Ізраїлі ще в 1992 році. Хоча плани ізраїльтян експортувати медичний канабіс у інші країни існують вже багато років, зараз національна конопляна програма, схоже, стає жертвою власного успіху.  В Ізраїлі стрімко закінчується трава. І це не жарт.

З джерел в поліції Ізраїлю стало відомо про загрозу дефіциту поставок тисячам пацієнтів медичної марихуани, що може виникнути протигом вже наступних місяців. Як повідомляє Jerusalem Post, причина можливої «засухи» – нестача робочих рук на конопляних фермах, а таких ферм у Ізраїлі всього вісім.

Better – одна з конопляних ферм неподалік Тель-Авіва, Ізраїль (credits: Madison Margolin)

Прогнозувалося, що цього року уряд скасує обмеження на кількість підприємств, що можуть вирощувати і обробляти канабіс, але досі цього не зроблено і вісім легальних виробників говорять про необхідність створення додаткових 100 робочих місць, щоб забезпечити попит.

 

 

ЧИТАТИ ТАКОЖ:  Як воно – бути професійним тестувальником канабісу?

 

 

Але згідно закону, щоб працювати з канабісом, потрібен дозвіл поліції і отримання такого дозволу теж займає певний час. Тож поліція Ізраїлю в тому числі відповідальна за затримки в розширенні доступу до канабісу в країні, говорить видання, посилаючись зокрема на три судові процеси, в яких пацієнти намагаються отримати офіційну відповідь від держави,  чи можуть зокрема отримувати канабіс люди, що страждають від деменції, мігрені та псоріазу.

 

Перелічені захворювання, що зазвичай викликають у ненависників коноплі  глузливе хихотіння, не мають жодних підстав для жартів у хворих та їх родичів. Адже компоненти марихуани вже експериментально показали великі перспективи у наданні допомоги колишнім спортсменам та жертвам черепно-мозкових травм. Однак, щоб взяти участь в дослідженні, кожен окремий пацієнт потребує схвалення від поліції, а поліція не спішить затверджувати всіх підряд. І це не тому, що в Ізраїлі поліція така ворожа до людей. Тут варто згадати, що видатний ізраїльський учений, доктор Рафаель Мешулам, який у 1960х вперше виокремив канабіноїд ТГК (тетрогідроканабінол) і описав ендоканабіноїдну систему людини, зробив своє відкриття під час експериментів з 10 фунтами гашишу, які отримав від поліції Тель-Авіва.

Tikun Olam – найперша і найбільша конопляна ферма Ізраїлю. Ще сім виникли тут після 2008 року

В поліції виправдовуються, що у них просто не вистачає людей на роботу з паперами. І, щоб прискорити справу, там навіть збираються створити спеціальний підрозділ, що погоджуватиме пацієнтів медичного канабісу та працівників конопляної індустрії.

 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: В Україні стануть можливі легальні наукові дослідження з канабісом (ВІДЕО)

 

“З метою оптимізації та поліпшення лікування та послуг, додатковий департамент буде створено, щоб дати відповідь на всі запити вже на початку 2017 року,” заявили Jerusalem Post у ізраїльській поліції. “Ми зробимо все можливе, щоб звести до мінімуму час очікування.”

Тим часом 25 000 пацієнтів медичної марихуани в Ізраїлі сьогодні радять одне одному на всяк випадок запастися травою, якщо місцева бюрократія все ж спричинить перебої з легальними поставками.

 

Як вже писала Конопляна Правда, парламент Ізраїлю відкрито виступає за розширення програм медичного канабісу в країні. «Об’єми ринку сьогодні складають 200 мільйонів доларів при дуже дуже і дуже незначній кількості пацієнтів», – заявив ізраїльський фармацевт Соул Кай у виступі на міжнародній конференції в Європарламенті.  «Ми передбачаємо десятикратне зростання внутрішнього ринку протягом найближчих двох років».

 

Психоактивні коноплі в Ізраїлі обмежено доступні внаслідок діяльністі профільних громадських організацій з 90-х років минулого століття. Саме завдяки громадській активності в країні регулярно піднімаються питання про вдосконалення нормативно-правового забезпечення застосування конопель, які володіють психоактивними властивостями для застосування в медичних цілях. Ізраїль продовжує виділяти бюджетні кошти на різного роду дослідження, пов’язані з вивченням психоактивних конопель. За даними Асоціації “Українська технічна конопля” в Ізраїлі існує в цілому тринадцять напрямків науково-дослідної діальності під патронатом міністерств сільського господарства та охорони здоров’я, пов’язаних з вивченням властивостей психоактивних конопель.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *