Вівторок, 24. Січня 2017

Трамп і конопля. Хто кого?

Невдовзі після того, як Дональд Трамп розпочав свою інаугураційну промову, у юрбі біля Капітолію поширився солодкий запах конопель. Мало для кого це стало сюрпризом, намір активістів одночасно запалити джойнти рівно на 4-тій хвилині  20 секунд  виступу Трампа активно обговорювався у пресі та соцмережах.

Напередодні організація DCMJ (спільнота споживачів канабісу, гроверів та їхніх рідних виникла у Вашингтоні в 2013 році на хвилі успіху конопляної реформи) пообіцяла роздати біля 8000 безкоштовних джойнтів  американцям, що збираються на урочисту церемонію інаугурації 45-го президента США.
Траву для флешмобу принесли добровольці, принаймні так повідомив у інтерв’ю New York Times лідер DCMJ Ніколас Шіллер. Зберігати невеликі кількості марихуани законно у штаті Вашингтон від 2015 року, однак законом досі переслідується її вживання в публічних місцях.  Тому, заявив Шіллер, «всім бажаючим приєднатись до ненасильницької акції громадянської непокори потрібно просто запалити свій джойнт».
Акція #Trump420 у Вашингтоні під час інаугурації Дональда Трампа. (Theo Wargo/Getty Images)
За словами активістів, цей протест не спрямований особисто проти нового президента. Але «абсолютною правдою», за словами Шіллера,  є факт, що конопляна спільнота американської столиці протестує проти висування кандидатури сенатора Джефа Сешнса  на посаду генерального прокурора США. Сешнс ще у квітні прославився мемом «Хороші люди марихуану не курять!», а тепер його всерйоз підозрюють у плануванні рейдів на диспенсарії та культиваційні центри штатів, які узаконили канабіс для медичних чи рекреаційних потреб.
«Ми вважаємо, що він образив мільйони американців», – підсумовує Ніколас Шіллер, пакуючи коробки з забитими «косяками» на акцію громадянської непокори.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Статистика антинаркотичної пропаганди показала користь легалізації

Дональд Трамп висунув кандидатуру сенатора-республіканця Джеффа Сешнса на пост Генерального прокурора ще у листопаді 2016. А 11 січня в Судовому комітеті Сенату США розпочались слухання, що мають підтвердити кандидатуру Сешнса на цей пост. Дискусії розгоріися через те, як вплине це кадрове призначення на конопляну індустрію США, обсяг якої за останній рік сягнув 6,7 мільярди доларів. У 8 штатах узаконено рекреаційне вживання марихуани, в 29 штатах конопля легальна для медичного використання. Але на федеральному рівні канабіс залишається поза законом і щороку десятки тисяч американців засуджують до ув’язнення за вживання, вирощування та продаж канабісу.
Джефферсон Борегар «Джефф» Сешнс III, сенатор-республіканець від штату Алабама, розглядається на посаду Генпрокурора США. (Jabin Botsford/International Business Times)
Під час президентства Барака Обами конопляний ринок  активно розвивався не в останню чергу через те, що попередні Генпрокурори Ерік Холдер та Лоретта Лінч відмовлялися застосовувати федеральний закон у штатах, які реформували свої закони щодо канабісу. А у 2014 році Конгресс взагалі прийняв закон, який забороняв Департаменту Юстиції  використовувати федеральні ресурси для кримінального переслідування марихуанивих програм, якщо вони відповідають законам свого штату. Закон цей зберігає силу, однак його дію слід продовжувати щороку, а це тепер викликає серйозні побоювання  – через кандидатуру Сешнса і його  неоковирні висловлювання.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Канабіс рятує від епілепсії п’ятирічного хлопчика (ВІДЕО)

І якби лише самі висловлювання! Центр Юстиції Бреннана Університету Нью-Йорка проаналізував діяльність “Джеффа” Сешнса протягом 12 років на посту окружного прокурора в штаті Алабама. Виявилось, що той переключив значні ресурси свого офісу з переслідування тяжких злочинів на боротьбу з наркотиками. Справи по наркотикам в офісі Сешнса складали більше 40% всіх обвинувальних актів, в той час як в інших прокурорів Алабами цей показник був на рівні 20%, говориться у звіті.
Свою кампанію “Зупинимо Джеффа Сешнса!” проти одіозної кандидатури Трампа розпочав  і Альянс із наркополітики (Drug Policy Alliance). Назвавши Сешнса “екстремістом війни з наркотиками” організація закликала американців писати листи своїм сенаторам з вимогою не підтримувати кандидатуру “Джеффа” на слуханнях.

Але раптом протести не допоможуть і Сешнз буде наступним Генпрокурором США? То що далі? Згідно останніх опитувань 53% керівників “конопляних” компаній у США після обрання Дональда Трампа змінили свої бізнес-плани  або ж планують це зробити у 2017 році. Одні роблять ставку на важке зростання галузі, інші – на те, що індустрія буде плавно згортатися.  Marijuana Business Daily  проаналізувала можливості Дональда Трампа впливати на конопляну політику і виклала у своєму звіті п’ять різних сценаріїв розвитку подій:
1. Радикальний шлях. Адміністрація Трампа проголошує війну рекреаційній та медичній марихуані. 
Трамп вже показав своє бажання викорінювати будь-що, пов’язане з президентом Бараком Обамою. Якщо озвучено готовність скасувати програми страхування для 22 мільйонів американців,  то індустрії канабісу не позаздриш взагалі.  Денонсувавши Меморандум Коула, який свого часу проклав шлях для рекреаційної марихуани, федерали зможуть з легкістю закривати бізнеси і захопити активи.
Почнуть з компаній, які безпосередньо пов’язані з рослиною, намагаючись їх закривати. Поки закон гарантує певний захист, не дозволяючи витрачати ресурси на переслідування бізнесу медичної марихуани. Тож спершу прийдуть за малим бізнесом, який не має ресурсів для серйозного спротиву.  Якщо дію закону не продовжать (голосування в Конгресі вже 28 квітня цього року), захист зникне, а індустрію буде відкинуто на багато років в минуле.
2. Медичний канабіс залишать у спокої, рекреаційного більше не буде. 
Не чіпаючи самі програми медичної марихуани, новий уряд США переслідуватиме рітейлерів і відбиратиме їхні гроші та власність, навіть не висуваючи жодних звинувачень. Новонароджена індустрія не має достатньо сил на боротьбу з федеральним урядом, а це рівнозначно програній битві. З урядом можуть судитись окремі штати (що вже готується робити штат Каліфорнія, найнявши для цього колишнього Генпрокурора Еріка Холдера), це неабияк перевантажить судову систему і стратегічно може обернутись перемогою канабісу.  Однак тут і зараз галузь рекреаційної марихуани опиниться під неабияким тиском.
3. Існуючі ринки збережуться, але іншим штатам – дуля з маком, а не легалізація.
Чимало народу в США вірить, що нова адміністрація матиме інші пріорітети в діяльності і марихуана у списку важливих справ буде далеко не на першому місці.  Звісно, прагнення нових штатів узаконити обіг канабісу буде гальмуватися усіма доступними федеральними засобами.
4. Статус кво збережеться. Нічого не зміниться.
Цілком ймовірно, що все залишиться так, як є. Меморандум Коула встоїть перед людьми Дональда Трампа і штати, які вже підтвердили намір узаконити канабіс, зможуть рухатись далі згідно з планом. Опитування показуть, що більшість американців – за легалізацію, а штати – в захопленні від нового прибутку. І якщо нова адміністрація збирається урізати бюджетні дотації, буде краще, якщо штати зможуть компенсувати їх відсутність з власних джерел прибутків.
5.  America will be great again! Адміністрація Трампа відкрито підтримає індустрію канабісу.  
Врешті решт, Дональд Трамп бізнесмен і вміє рахувати гроші. Він обіцяв створювати робочі місця? Конопляна індустрія вже створила від 100 до 150 тисяч робочих місць по всій країні. Це популярно, а Трамп любить бути на популярному боці речей. Уявіть тепер – Трамп “розбанив” коноплю. Він би міг бути першою дитиною на районі, якій купили Nintendo. Він би моментально отримав мільйони нових фанів. Він міг би винести коноплю із списка речовин, обіг яких контролюється, і створити новий експортний продукт. Банки отримали б цілу армію легальних клієнтів.  Грандіозний рух вперед і подачу робить Трамп! Але очевидно, що кадрові пропозиції 45-го президента США аж ніяк не додають цьому сценарію реалістичності.

Вбудоване відео vdb_5688f66de4b040e17d9912265688f5c1e4b0f2c97f395156 із vidible.tv більше не доступне.
ЧИТАТИ ТАКОЖ: В Європарламенті закликали визнати коноплю терапевтичною рослиною (ВІДЕО)

3 Відповіді на «Трамп і конопля. Хто кого?»

  1. TAir

    Хорошая новость. Много читал про медицинский каннабис на ganjaliveseeds очень много статей про это. Но у нас в снг это все запрещено и это печально.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *