П’ятниця, 13. Січня 2017

Статистика антинаркотичної пропаганди показала користь легалізації

Черговий “антинаркотичний” твіт штаб-квартири Агенції з протидії наркотикам США (DEA) випадково виявився одним із найсильніших аргументів на користь узаконення марихуани. Цифри, опубліковані DEA, показують, як знижується вживання тютюну внаслідок інформування про шкоду здоров’ю. Але щодо канабісу це не працює. Адже тютюн легальний, а марихуана – ні.

 

Історично DEA не лише офіційно очолює  війну американської нації з наркотиками, а й виступає флагманом такої війни у всьому світі. В тому числі – війни інформаційної. На фронті пропаганди штаб наркоборців завжди був  на висоті, регулярно накачуючи  спільноту фактами і цифрами, наскільки  небезпечною є конопля, цей «наркотик номер один». Хоча  одного разу і довелось визнати, що героїн таки  «небезпечніший».

 

Але цього тижня на офіційному Twitter DEA з’явилась інфографіка, якою федеральна антинаркотична агенція хотіла  науково обгрунтувати необхідність подальшої демонізації марихуани. Одна картинка (зліва) стосувалась тютюну і показувала, як кількість курців в Америці зменшувалась з роками від того, як до населення доносилась інформація про шкоду тютюнопаління.

 

Наступний графік відображав кореляцію антинаркотичною пропагандою та вживанням марихуани. І тут у DEA, судячи зі статистики, щось явно пішло не так.

 

CHALLENGE: Over the long term its proven that the perception of drug harm is correlated w/use, a trend that’s going in the wrong direction pic.twitter.com/2IJJHS5rCR

— DEA HQ (@DEAHQ) 9 січня 2017 р.

В інтерпретеції DEA на цих картинках все прекрасно. У міру того, як суспільство усвідомлювало ризики тютюнопаління, вживання цигарок старшокласниками рішуче йшло на спад.  У випадку з марихуаною, вважає DEA, така ж історія, нехай лінії графіку і не такі красиві, як того хотілося б.

 

Бракує єдиного пояснення цієї ідилії. Якщо з тютюном «усвідомлення ризиків» є поступальним (пропаганда працює,  населення усвідомлює і школярі менше палять), то у випадку з марихуаною ми бачимо відверто судомні ривки. Ні, спершу все виглядає просто блискуче і набагато краще, ніж у випадку з тютюном. Але на початку 90х років минулого століття щось трапляється з «усвідомленням ризиків шкоди» – попри потуги пропаганди населення чомусь перестає сприймати споживання марихуани, як шкідливу практику. В результаті – споживання канабісу поволі повертається майже на той самий рівень, що і був до 1973 року, тобто – до початку всесвітньої «війни з наркотиками».   Далі, впродовж 2000х, нові потуги «антинаркотичної» війни вже не мали такого вирішального впливу на «усвідомлення», а відтак – і на рівень споживання канабісу старшими школярами.

 

Відтак є і інша інтерпретація цього графіка, яка буде зовсім не до вподоби  DEA, яка вже 40 років поспіль, апелюючи до цієї статистики, з року в рік посилювала заходи по боротьбі з наркотиками, забороняючи коноплю та жорстоко розправляючись зі споживачами канабісу.

 

Весь період часу, означений в порівняльній інфографіці  DEA, тютюн був легальним у США. Так, з мірою усвідомлення, як саме і наскільки сильно тютюн шкодить здоров’ю, його споживання скоротилося. На це працювали різноманітні стратегії: освітні кампанії, обов’язкові попередження на пачках цигарок, заборона паління на робочих місцях і в публічному просторі, високі податки на тютюнові вироби. Але за зберігання тютюну з 1973 по 2016 нікого і ніколи не кидали за грати.

 

Марихуана, тим часом, на федеральному рівні залишається у США поза законом. Однак, як показує графік DEA, рівень її вживання лише некритично коливається  в той час, як усвідомлення ризику від такого вживання продовжує стрімке падіння. І це все попри сотні тисяч арештів за зберігання марихуани щороку.

 

Таке прочитання говорить про те, що трильйони бюджетних доларів, спрямованих на реалізацію репресивної наркополітики і зокрема на «промивання мізків» населенню, витрачено дарма.

ЧИТАЙ ТАКОЖ:  В Європарламенті закликали визнати коноплю терапевтичною рослиною (ВІДЕО)

 

У той час, як ряд штатів узаконив вживання марихуани в медичних або рекреаційних цілях, поки не існує єдиної думки, чи призвело це призвело до частішого використання канабісу підлітками. Дослідження, проведені в Колорадо, виявили, що вживання старшокласниками марихуани не зросло після відкриття легальних магазинів з канабісом, в той час, як інше дослідження в штаті Вашингтон навпаки фіксує таке зростання. Експерти з наркополітики, однак, вказують на елементарний брак часу – щоб оцінити наслідки легалізації, слід зачекати, поки ринок марихуани остаточно сформується.

 

Адже,  як показує нам статистика DEA, правова модель  врегулювання працює набагато краще: легальний наркотик тютюн демонструє  планомірне зменшення споживання внаслідок усвідомлення ризиків, а нелегальний канабіс цього не показує.

 

Учасники маршу за легалізацію марихуани поблизу Білого Дому у Вашингтоні. 2 квітня 2016р (AP Photo/Jose Luis Magana)

Для прихильників легалізації, це призвело до важливих запитань. Чи вартують грандіозні зусилля «війни з наркотиками»  сотень тисяч ув’язнених, мільйонів  громадян, що отримали «чорну мітку» для свого життя та кар’єри? Чому б не використати досвід регуляторної моделі  тютюну, яка використовує виключно інструменти охорони громадського  здоров’я (і досягає реальних результатів) замість того, щоб витрачатись на в’язниці і поліцію?

ЧИТАЙ ТАКОЖ:  Чи куритимуть діти більше трави, якщо її легалізувати?

Відповідь на «Статистика антинаркотичної пропаганди показала користь легалізації»

  1. Константин

    получилось так что в украине у нас марихуана запрещенна, приходиться выживать как можем и если не помогают фармацептические таблетки из аптеки нужно лечиться коноплей. Вообщем выход таков , заказуем без палева семена и делаем все что нужно

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *