Середа, 28. Грудня 2016

Фейкова “легалізація”. Що насправді відбулось з коноплею у Грузії?

 “Грузія легалізувала марихуану” – на вихідних цю новину передрукували практично всі українські сайти, ні на мить не задумавшись про те, що тиражують фейк з подачі … російських ЗМІ.

Ні, в Грузії не “дозволили вільно мати до 70 грамів канабісу”. Канабіс у Грузії і надалі поза законом.  Також у Грузії цього дня не скасовували жодної статті Кримінального кодексу, що мають відношення до зберігання чи споживання канабісу. То що ж відбулося у Грузії?

24 грудня Конституційний суд Грузії прийняв рішення про те, що вживання наркотиків не може каратися  ув’язненням.  Здивовані? Так, у Грузії окрім кримінальної статті 260 про “зберігання” є ще і стаття 273, де йдеться саме про “вживання”. Підозрюваного змушують здати сечу, у разі позитивного результату тесту на перший раз “злочинця” чекає штраф, повторно –  до року реальної в’язниці.  Стаття 273 дуже популярна у грузинської поліції, серед всіх порушених кримінальних справ “вживання” – на другому місці (11.9%) після “крадіжки” (19,6%). На третьому місці знову наркотики – “придбання і зберігання”, вищезгадана стаття 260 (10,7%).  І ось минулої суботи Конституційний суд нарешті погоджується з аргументами омбудсмена, який у своєму позові про скасування ув’язнення за вживання наркотиків зазначає, що “покарання, передбачене в даних випадках, є надмірним і принижує гідність людини”. На практиці рішення Конституційного суду означає, що в Грузії відтепер неможливо ув’язнити людину за вживання і зберігання для власних потреб до 70 грамів канабісу.

 

Чому 70 грамів?
Поріг у 70 грамів для коноплі став результатом успішної громадянської кампанії “Бека – не кримінал“. Бека Цикарішвілі був заарештований у липні 2013 року після того, як поліція знайшла в його помешканні майже 70 грамів трави. Цикарішвілі загрожувало за це до 11 років ув’язнення, але за підтримки громадського руху він звернувся до Конституційного суду з позовом про неконституційність ув’язнення, як покарання за зберігання для особистих потреб. У жовтні 2015 року суд задовільнив його позов, Бека Цикарішвілі вийшов на свободу і приєднався до руху “Тетрі Хмаурі” (Білий Шум), що виступає за декриміналізацію і захист прав громадян.
28-річний Бека Цикарішвілі, звинувачений у зберіганні 69 грамів канабісу, став у Грузії символом руху за декриміналізацію і добився скасування ув’язнення за зберігання без мети збуту.
Саме через “прецедент Беки” у статтю 260 Кримінального кодексу Грузії у жовтні 2015 року було внесено зміни, що розмежовували зберігання “для особистих потреб” і зберігання “з метою збуту”, а межею для канабісу стали 70 грамів. А логіка аргументів Цикарішвілі стала в нагоді восени 2016 року, при розгляді Конституційним судом змін до статті 273 (“вживання”). Втім, попри те, що за 69 грамів перестали кидати за грати, самі кримінальні статті за “вживання” та “зберігання” нікуди не поділися. Тепер вони передбачають умовний термін та штрафи і ці штрафи дуже великі.
Позитивний результат примусового тестування коштує 500 ларі (близько 200 доларів) і штраф може сягати 2000 ларі, якщо це трапиться ще раз протягом року.  При цьому ризик потрапити за грати все одно виникає –  у разі неспроможності заплатити штраф. І повторний позитивний аналіз вже означатиме штраф у 5000 ларі або до двох років в’язниці умовно. Сама можливість примусових тестів та кримінального переслідування за вживання наркотиків залишається головною проблемою грузинської наркополітики, повідомляє TalkingDrugs. Виплата непомірних штрафів, як правило, лягає на плечі рідних і близьких, які часто змушені віддавати за “злочинця” свої останні гроші.
Учасник громадянської кампанії “Бека – не кримінал” за декриміналізацію зберігання канабісу без мети збуту під часу вуличної акції у Тбілісі (REUTERS)
“Ні, у нас не легалізували «легкі наркотики» і ні, їх не декриміналізували. Тому відкладіть поки свої бонги, грайндери і довідки про гайморит”, – пише у своєму Фейсбук грузинський журналіст Темо Кігурадзе у відповідь на шквал фейкових заголовків про те, що в Грузії буцімто “дозволили курити коноплю”.  В реальності, пише журналіст, ув’язнення за вживання не вигідне державі. У всіх великих містах Грузії щодня відбуваються рейди, молодих людей обшукують і в разі знаходження у них наркотичних речовин вони стають фігурантами кримінальних справ і виплачують величезні штафи. Це один із способів поповнення бюджету, а при ув’язненні цих людей навпаки, витрачаються бюджетні кошти. Тому і раніше в багатьох випадках за невелику кількість “речовин” засуджували на умовне ув’язнення і велетенські штрафи – до десятків тисяч ларі.
“Ці штрафи залишаються у силі. Ці рейди залишаються у силі. Кримінальна відповідальність залишається у силі. Вся ідіотська наркополітика залишається у силі”, – пише Темо Кігурадзе.

 

Шквал фейкових повідомлень про “легалізацію коноплі у Грузії” дезинформував користувачів кириличного сектору Інтернет (Facebook Temo Kiguradze)
Навесні 2016 року парламент Грузії провалив скасування кримінальної відповідальності за вживання канабісу та відміну примусових наркотестів без рішення суду. Втім, у жовтні грузини обрали новий склад парламенту, а кількість громадянських рухів та вуличних акцій за реформи у наркополітиці зростає з кожним днем. 40 громадських організацій, що об’єдналися у Національну платформу наркополітики Грузії, 7 грудня провели акцію “Закон вбиває”. Вимагаючи декриміналізації під стінами парламенту вони розтрощили шибеницю – символ репресивної наркополітики.

 

“Шишка” іде ва-банк
Опозиційна партія “Гірчі” (Шишка) заходить у своїх намірах набагато далі, її лідери пообіцяли у новорічну ніч “у прямому ефірі” висадити коноплю в своєму партійному офісі.
“Протягом цього року дві людини стали жертвами драконівської політики щодо наркотиків. Один помер від серцевого нападу після примусового введення сечогінного препарату, інший наклав на себе руки після поліцейського шантажу”, – розповідає один з лідерів “Гірчі” Вахтанг Мегрелішвілі.  “Лише за 9 місяців поточного року порушено 1747 кримінальних справ за вживання і ще  1579 – за зберігання. А за 10 років репресій держава зруйнувала життя сотням тисяч молодих людей”.
Шибениця перед парламентом Грузії під час акції “Закон вбиває” 7 грудня 2016 року (RFL)
“Гірчі” вимагає не лише декриміналізувати, а й легалізувати вживання коноплі, а також – культивацію і зберігання для особистих потреб. Законопроекти вже внесено до розгляду на осінній сесії парламенту, президента та уряд проінформовано, а активісти запаслись насінням канабісу.  За словами Мегрелішвілі в партії очікують кілька варіантів розвитку подій, але всі вони виграшні:
“Найкраще, якщо до нас дослухаються. Парламент змінює закон, ми досягаємо бажаного результата і всі щасливі. Або ж уряд ігнорує нашу акцію, конопля собі росте і всі брифінги та прес-конференції проходять на її тлі. Це буде декриміналізація де-факто, неможливо буде продовжувати репресивну наркополітику, коли в тебе в новинах щодня показують здоровенну теплицю в партійному офісі.”
Втім, у партії не виключають і силового варіанту. Поліція може просто заарештувати причетних до новорічної оранжереї, а заодно  – всіх добровольців, що приєднаються до акції он-лайн (на момент написання статті до публічної посадки конопляного насіння зголосилося майже 400 волонтерів, а згідно 265 статті КК Грузії за культивацію канабісу у складі організованої групи сьогодні загрожує до 12 років ув’язнення).

 

“У такому випадку під час судового процесу в нас буде найкраща трибуна для радикальних змін суспільної думки і, оскільки діюча норма є антиконституційною, ми врешті-решт будемо відстоювати нашу позицію в Конституційному суді”, – говорить Вахтанг Мегрелішвілі.  “У країні з населенням у 3,7 мільйони приблизно 400 тисяч споживачів заборонених речовин, здебільшого – звичайних громадян, що платять податки і забезпечують свої сім’ї. Нас у вісім разів більше ніж армії, втричі більше ніж всіх держслужбовців. Нас можна переслідувати лише поодинці, але коли ми об’єднаємось – нас буде неможливо перемогти!”.

6 Відповіді на «Фейкова “легалізація”. Що насправді відбулось з коноплею у Грузії?»

  1. ТГДК news

    Кроме системы эндогенных опиатов существует система эндогенных каннабиноидов. ТГДК убивает раковые клетки, помогает при болезни Альцгеймера, способствует индивидуации личности. при неправильном употреблении конечно ничего хорошего не приносит, естественно. поэтому надо дать данное природой чудо ученым https://youtu.be/p4U5zPJ6s7U

  2. Valek

    При чем тут «убивает раковые клетки» и тд? Почему в голову вбивают вот эту затертую телегу про полезность марихуаны, забывая чуть ли не о самом главном — ни одна пост-совковая страна социально (еще раз: с о ц и а л ь н о) не готова к декриминализации? До вас что не доходит, что полезные свойства марихуаны в контексте СНГ — это мёртвому примочка?

  3. Кроули Post author

    Valek, ну конечно до нас не доходит. И в связи с этим просто замечательно, что вы тут нарисовались с такой грандиозной гипотезой))) вот и расскажите нам, почему у вас критерий “готовности” проходит по границам “пост-совка”? и самое главное – как вы ее вообще определяете, “готовность эту”? на глазок? по каким признакам? просим просим

  4. Valek

    Кроме того, чтобы поумничать, ты что-то более дельное можешь сообразить в ответ?

    «Нам-вам» что за фамильярность? Я не знаю кому ВАМ, но тебе действительно надо разъяснять, по каким признакам понятно, что СНГ не готово к декриминализации? Ты живешь в такой замечательной стране, где все в порядке по всем фронтам, особенно в обществе, что мой комментарий для тебя оказался таким обескураживающим фактором, что аж заставил тебя огрызаться в ответ? Оглянись вокруг, какая декриминализация, какое мед.применение, в Украине около 45 млн рыл живет, которых устраивает алкоголь и которые в штыки воспринимают запрет на его продажу после 23-00. Сколько из них считает марихуану наркотиком, а ее потребителей наркоманами? Ты правда не понимаешь, что в Украине апеллировать к мед.применению марихуаны это такая же утопия, как и “следующий президент будет лучше!”? Или ты не такой как все и отрицаешь реальность?

  5. Кроп

    каждый следующий президент ДОЛЖЕН БЫТЬ ЛУЧШЕ))) а обескураживающим в данном случае явняется (в частности) ваша неспособность обьяснить, по каким критериям вы находите “неготовность”Украины к тому, что улучшит в ней жизнь?)) чтобы совершить реформу должно быть обязательно “все в порядке” или может быть реформы именно потому и проводятся, что все далеко не в порядке? а почему именно в границах “СНГ”?))) это что пространство с одинаковыми законами или уровнем свобод? что вообще такое СНГ?:)))) я вот оглядываюсь вокруг и не вижу в упор никакого снг))) но вы поумничайте еще, если аргументов нет. или уж поищите их)))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *