П’ятниця, 9. Грудня 2016

Чи допомагає канабіс при лікуванні ПТСР?

Від 11 до 30 відсотків американських солдатів  повертаються з гарячих точок з пост-травматичним розладом різного ступеню важкості. Соціологія в США обережно говорить про понад  7 мільйонів  американців, які живуть з ПТСР, і зазвичай асоціює цю цифру з ветеранами різних війн. В Україні розповсюдженість ПТСР серед військовослужбовців на театрі військових дій на Донбасі станом на 2016 рік оцінювалась військовими медиками у 10—15%. Цивільні лікарі припускають, що цей відсоток може бути значно більшим, однак статистика пост-травматичних розладів серед учасників АТО на сьогодні є закритою.

 

«Статистики у нас немає ніякої: ні по кількості хворих, які повернулися з АТО, ні по суїцидах, скоєних тими, хто там був. Насправді статистика є, але я не бачила її ні в яких відкритих джерелах», – говорить доцентка кафедри психосоматичної медицини і психотерапії Національного медичного університету ім. Богомольця Ірина Коваль в інтерв’ю Громадському Радіо.
Читати: Україна готується узаконити обмежений обіг канабісу бля потреб наукових досліджень.

 

 Пост-травматичний стресовий розлад (ПТСР) це тривожний розлад, яке часто вражає людей, що пережили сильний емоційний шок чи дуже стресові події.  Це і війна, і жорстоке поводження з дітьми, і сексуальне насильство – за великим рахунком будь-яка ситуація, пов’язана із загрозою людському життю. Жертви терористичної атаки, військові у «гарячій точці» чи колишні заручники – перед загрозою виникнення ПТСР всі на рівних.
ptsd-and-medical-mj-5
За  статистикою, пост-травматичний розлад має кожен п’ятий вояк армії США після Іраку та Афганістану.
Основними симптомами цього шкідливого для психіки стану є депресія, флешбеки і тривога. А  болі, безсоння і нічні кошмари взагалі супутниками ПТСР. Пацієнти з пост-травматичним стресовим розладом зазвичай реагують на подразники і події, що нагадують їм про первинну травму і часто ця реакція не є адекватною.
Як допомагає канабіс?
Канабіс впливає на так зване згасання пам’яті (memory extinction), а тому може пом’якшити зв’язок між раптовими стимулами (часто це гучний несподіваний звук або спонтанна стресова ситуація) та травматичними подіями з минулого.
ptsd-israeli
Ізраїль став першою країною, де запровадили використання канабісу в державних програмах реабілітації військових з ПТСР.
«Все більшає доказів, що демонструють переваги медичної марихуани для людей, що страждають від ПТСР», – говорить Кріс Ліндсі, активіст американського Marijuana Policy Project (MPP).  Найбільшу роль канабіс для таких пацієнтів відіграє у зниженні стресу.
ЧИТАТИ: Чи лікує конопля бронхіальну астму?
Пом’якшити наслідки  стресу для пацієнтів з ПТСР є головним завданням. У свою чергу це мінімізує всі симптоми:  напади паніки, надмірний гнів, безсоння і депресію. У Нью-Мексіко, першому американському штаті, який надав хворим на ПТСР легальний доступ до медичного канабісу (2009), пост-травматичний розлад сьогодні лікують 27 відсотків всіх пацієнтів медичної марихуани.

 

Невідповідність традиційних методів лікування

 

Чимало науковців, що виступають за додаткові дослідження ефективності канабісу в подоланні стресових розладів, посилаються на незадовільні результати від лікування ПТСР традиційними фармацевтичними препаратами, зокрема таких, як Zoloft (призначається у США при депресії, пов’язаній із пост-травматичним стресовим розладом).  Дослідник доктор Сью Сіслі пояснює це:
“Ця хвороба потребує багатопрофільного лікування, в той час як препарати Zoloft  та  Paxil виявили свою абсолютну неспроможність”.
“Незалежно від того, чи були це ветерани Другої Світової, війни у В’єтнамі  чи ветерани сучасних збройних  конфліктів, 100 відсотків моїх пацієнтів сказали: [марихуана] діяла краще, ніж будь-які ліки, які їм призначались від ПТСР.” – писав Філ Левек, лікар зі штату Орегон.
 ЧИТАТИ: Симптоми тривоги. Який канабіс краще?
Доктор Філ Левек став відомим у США через велику кількість рецептів на медичну марихуану, яку він видав хворим на ПТСР.  До своєї смерті в 2015 році Левек  санкціонував  більше 1000 дозволів медичної марихуани для хворих із пост-травматичним розладом.
Доктор Рафаель Мехолам, ізраїльський нейробіолог, який у 1964 році вперше виявив тетрогідроканабінол (ТГК),  а згодом і всю ендоканнабіноідну систему, з’ясував, що система канабіноїдів органічно пов’язана з пам’яттю.  І особливо – з такою річчю, як «згасання пам’яті».
Згасання пам’яті  – природний процес зникнення умовних асоціацій з подіями чи стимулами з минулого. Наприклад, солдат може відчути панічну атаку, почувши звук вибуху у кіно або сирену швидкої допомоги в дорожньому корку,  і лише з плином часом мозок «стирає» послідовні зв’язки, які спричиняють таку реакцію у жертв пост-травматичного синдрому.
На жаль, доктор Мехолам зробив невтішний для хворих на ПТСР висновок – канабіс не лікує пост-травматичні розлади психіки подібно до того, як він припиняє розвиток ракових клітин.  І якщо лікування раку продуктами коноплі може призвести до ремісії пацієнта, то ліків, які би так напряму лікували ПТСР у світі досі не винайшли.
Конопляні дослідження
У червні 2014 року дослідники з Університету Хайфи (Ізраіль) опублікували в журналі Neuropsychopharmacology результати своїх дослідів на мишах. Вчені досліджували вплив синтетичного канабіноїду, який за дією дуже подібний до тетрогідроканабінолу (ТГК): мишам завдавали шок, а потім одній групі вводили канабіноїд.  Дослідження виявило, що всі піддослідні, які отримували канабіноіди, не проявляли жодного симптому ПТСР протягом 24 годин. У той час, як ті, що не отримували, виявляли ознаки стресу та тривоги.  Група мишей, які отримали Zoloft (антидепресант), почувалися хіба трохи краще за контрольну групу, яким вводили плацебо без канабіноїдів.

ptsd-and-medical-mj-4

Дослідження мало на меті зрозуміти нейрологічні  характеристики таких ефектів поведінки.  У суб’єктів, які переживали травму чи травматичні нагадування, фіксувалося  зростання активності мозкових рецепторів СB1 та GR, пов’язаних з емоціями. Канабіс блокував такі сплески у зонах мозку, що відповідають за збереження травматичних спогадів:
«Результати нашого дослідження говорять про те, що внаслідок травми у мозку змінюються послідовності в ланцюговій реакції страху, а вплив канабіноїдів запобігає цим змінам».
 ЧИТАТИ: Канада. Легалізація це арешти?
Дослідження, проведене в штаті Нью Мексіко (США) у травні 2014 року на добровольцях, засвідчило, за словами учасників, про зниження трьох основних симптомів ПТСР після вживання канабісу приблизно у 75% випадків. Ось що написав про це доктор Джордж Грір, один із дослідників:
«Чимало пацієнтів з пост-травматичним розладом повідомили про полегшення симптомів через вживання канабісу. Але, щоб побачити, які саме переваги отримують пацієнти, в якій пропорції і які саме інгредієнти канабісу спричиняють позитивну дію, потрібно провести детальніші клінічні дослідження».
Канабіс: допоможи собі сам
Попри відсутність клінічних досліджень і випробувань на людях, неперевіреної інформації завжди вистачає. Зневірені пацієнти, більшість з яких намагалися лікуватися традиційними методами, але не отримали з того ніякої користі, почали експериментувати з медичною марихуаною. Звісно, тим,  хто живе у країнах, які узаконили медичну марихуану, значно легше її застосувати проти ПТСР, депресії, тривоги чи безсоння.
Інтернет видання Whaxy приводить історію медика з пост-травматичним розладом психіки, який вдався до подібних експериментів з канабісом, зваживши і відкинувши всі свої професійні знання про шкоду «куріння трави»:
«Я хотів почуватися краще, бути знову самим собою, таким, яким я був до ПТСР. Я покурив трави і негайно відчув спокій та розслаблення. Я посміхався і сміявся. Я відчув себе у стані спокою вперше за два роки. І вперше за останні три роки я спокійно заснув без снодійного».
Інший пацієнт, учасник бойових дій з пораненням у голову, страждає від епілепсії, ПТСР, тривожного стану, хронічних болей та клінічної депресії. І говорить так:
«Я все ще живий лише тому, що я курю кожного дня. І цей досвід особисто для мене зруйнував міф про те, що споживання канабісу зробить мене залежним, або ж, як мінімум, агресивним. Я не хочу і не буду існувати на наркотиках – ібупрофен чи аспірін мають побічні ефекти, гірші за будь-який тимчасовий біль».
Учасники бойових дій мають високу схильність до пост-травматичних стресових розладів. За статистикою ПТСР відчув на собі кожен п’ятий військовослужбовець армії США, що побував в Іраку чи Афганістані. Але через те, що канабіс досі заборонений на федеральному рівні, державні програми спрямовують зусилля лікарів на лікування ПТСР класичними антидепресантами та препаратами протипсихотичної дії.  Які традиційно мають мало успіху.  Ось що думає з цього приводу сержант армії США Грегорі Вестбрук:

 

“Вони давали їм ліки, від яких вони не могли зранку піднятися. А більшість хлопців були не з таких солдатів, які мали проблеми перед  Іраком або навіть в самому Іраку.  Але після повернення вони їх садять на ці препарати, і хлопці буквально засинають у кріслі. Це зовсім не нормальний спосіб існування, особливо, якщо тобі треба працювати і заробляти на життя. Тому, можливо, марихуана є альтернативою?”

 

ptsd-and-medical-mj

2 Відповіді на «Чи допомагає канабіс при лікуванні ПТСР?»

  1. Кроп

    Канабіс безумовно допомагає від птср! Тіки б..ть весь урожай по п..де пошол, как Родственник на ротацию приехал!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *