Середа, 30. Листопада 2016

Як воно – бути професійним тестувальником канабісу?

Так, випробовувач марихуани справді є така професія. Тебе ж не дивує такий факт у 2016 році, коли вже кілька штатів по всій Америці узаконили рекреаційне вживання травички? І «тестування шишок» звучить весело,  еге ж? Але важливі рішення в житті слід приймати тверезо і вдумливо. Щоб допомогти тобі з цим, ми поговорили з реальною конопляною дегустаторкою про її досвід та кваліфікацію.
Бет Кантрел, 32 роки. Бет зробила кар’єру дегустатора продуктів канабісу в компанії під назвою «Confidence Analytics» у штаті Вашингтон. Бет закінчила університет Puget Sound, де основною дисципліною в неї були комунікації, а ще вона вчила  числення, фізику та статистику.
Так що її набір професійних навичок включає в себе досить такі глибокі речі: «[Я] операційний менеджер. Я розрулюю допомогу з QAQC [Забезпечення якості та контроль якості] всіх наших даних, перш ніж вони залишають лабораторію і передаються замовнику або лабораторії для затвердження. Я також допомагаю нашій програмі транспортування працювати ефективно, а ще виконую планування всіх наших співробітників, перевіряю, чи ми проходимо аудити… “
Почули? Якщо в кого ця вся бюрократична єресь викликає подив, то це насправді нітрохи не дивно тим, хто знайомий з жорсткими правилами, які штат Вашингтон накладає на виробників та дистриб’юторів.  «Confidence Analytics» уповноважена проводити тести від імені держави і клієнтів.
Співробітники компанії "Gobi Analytical", єдиної лабораторії у Денвері, штат Колорадо, яка тестує марихуану на пестициди (Photo By Mahala Gaylord/The Denver Post via Getty Images)
Співробітники компанії “Gobi Analytical”, єдиної лабораторії у Денвері, штат Колорадо, яка тестує марихуану на пестициди (Photo By Mahala Gaylord/The Denver Post via Getty Images)
Добре, то що там з цими  тестуванням?
«Коли ми тестуємо легальну марихуану для штату, ми робимо це, коли продукт готовий до ринку», – каже Кантрел. «Тобто його вже зрізано, пострижено, висушено. Продукт готовий до пакування і відправки до покупця». “
І ось у цей момент ти маєш розібратися, як цей продукт “вставляє”, правильно?
Не зовсім. «Ми робимо остаточні проби – агов, чи є там кишкова паличка? А сальмонела? Чи якісь забрудники у зразку? – а також визначаємо потенціал, бо наш штат має певні ліміти, зокрема з їстівними формами, де порційність важлива, – пояснює Кантрел. Вони не хочуть, щоб когось із споживачів аж так вставило, що щось погане трапилось. Як це було в Колорадо».
inside-gilroy-marijuana-delivery
Перш за все коноплю тестують на наявність плісняви та мікроорганізмів.
Коли продукт прибув його найперше вивчають на ознаки плісняви. «Вимагається, щоб було менше 15% вологи у вазі, це елементарний тест. Інша річ, яку ми шукаємо у екстрактах, які обробляються вуглеводнями,  це залишки прекурсора. Бутановане  гашишне масло чи пропанова конопляна олія – всі вони мають  обмеження на кількість залишкових алканів – скільки там лишилось газу в продукті, допускається лише п’ятсот часток на мільйон. Це ми і визначаємо методом газової хроматографії»
Цей пристрій – газовий хроматограф – потрібний, але  його мало. Все обладнання і процедура, що використовується для виявлення забрудників і контролю якості називається до біса по-технічному, щось на кшалт РХВТ. «Ми використовуємо рідку хроматографію високого тиску в аналізах потужності будь-якого канабіноїду». Якщо це звучить мудровано, то це лише тому, що «Там використовується масив діодного світла. Тестований продукт поміщається у розчин, який потім впорскується, щоб пройти крізь детектор і світло. Тож,  відповідно до реакції і часу реакції ми можемо вирахувати скільки у нашому зразку того, що ми там шукаємо. Це буде відсоток від ваги або міліграм на грам, все за математичними обчисленнями”.
А от зараз стане цікаво. Коли визнано, що продукт відповідає стандартам штату, вирішальне значення має визначення його сили і якості. І його запах.
Терпени - леткі хімічні сполуки, що передають нам запах. Цей канабіс багатий на терпени.
Терпени – леткі хімічні сполуки, що передають нам запах. Цей канабіс багатий на терпени.
Більшість ентузіастів марихуани звісно чула про тетрагідроканабінол (ТГК), але скоріше за все не знає про терпени. «Терпени знаходять у більшості рослин і деякі тварини їх теж виробляють», – розповідає Бет. «Це органічні вуглеводні, леткі хімічні сполуки, що випаровуються при кімнатній температурі.  Через це ми і чуємо запахи – ти йдеш повз троянду, ти відчуваєш запах, який знаєш, як запах троянди. Це все завдяки бісабололу і може ще гераніолу – терпенам, які виходять з квітки та випаровуються у повітря. Ці найменші молекули дістаються твого носа, а твоя нюхова система опрацьовує їх і впізнає, як запах. Отже терпени це активні хімічні сполуки, які створюють різні запахи, що ми їх відчуваємо навколо себе».
А ще, згідно Бет Кантрел,  терпени впливають на те, як мозок «впізнає»  продукти конопель. “Кожен терпен  по своєму впливає на те, як ви реагуєте на той чи інший канабіноїд. Деякі з терпенів і самі впливають на організм, що звісно було б поза наукою ароматерапії, але ці хімічні речовини насправді взаємодіють з нашої нейронною мережею і та генерує імпульси їм відповідь”. Саме тому багато гроверів пишаються тим, що у їхніх сортів мають високі показники терпенів і це причина, чому  в «Confidence Analytics» так зосереджуються на перевірці цих показників.
Якщо суцвіття від гровера не відповідають стандартам, його забороняють до продажу у необробленій формі. Тому випробування може бути дуже травматичним для гровера.
«Процедуру повторного тестування штат Вашингтон  запровадив дуже важкою, – каже Кантрел. Тому кожного разу, коли гровер проходить тест, є ризик бути змушеним зруйнувати плоди своєї праці, яка б могла принести тисячі доларів за інших результатів тестів. Або ж нести втрати, адже у разі провалу тестів продукт не може бути упакований і проданий в конкретному штаті.  Селекціонери ризикують втратити купу грошей, якщо результати виявляться не такими, як вони очікують”.
У Бет Кантрел величезний досвід людських переживань щодо провалених тестів.
«Злість – типова емоція, з якою ми стикаємось. Люди впадають у розпач, коли їх урожай “провалює”  випробовування, коли  результати тестів відрізняються від їхніх очікувань. Ми пишаємось тим, що надаємо справді хорошу клієнтську підтримку і навіть робимо більше, ніж зазвичай цього вимагається. Ми говоримо з гроверами щодо їх успіхів: якими спреями користуєтесь? Можливо є проблема з мікроорганізмами? Можливо це причина, чому  показники потужності відрізняються від очікуваних? Чи змінювали ви світловий режим? Може варто переробити систему вентиляції?»
insidehandling-marijuana
Гровери впадають у розпач, коли їх урожай “провалює” тести Бет Кантрел.
«Confidence Analytics» з’ясували, що займають унікальну позицію між гроверами та урядовим регулятором, каже Кантрел. Тому намагається бути і фактором раціоналізації у цьому процесі.
І, як ви можливо вже зрозуміли, такі професійні тестувальники коноплі, як Бет Кантрел, не вживають траву на роботі. І звичайно ж етика забороняє їм брати хабарі.
Все ще думаєш, що тестування трави це робота для тебе?
Patrick Hilsman,  Influence. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *