Понеділок, 28. Листопада 2016

Чи лікує конопля бронхіальну астму?

Окрім того, що конопля є потужним анальгетиком,  вона ефективна  і проти  запалень в цілому спектрі захворювань і станів.  Від артриту до хвороби Крона і раку – базові протизапальні властивості канабісу відомі дослідникам в усьому світі. Саме через це канабіс є таким потужним і ефективним засобом для лікування астми, захворюванням, яке вражає більше 35 мільйонів чоловік в одних лише Сполучених Штатах.
До симптомів астми входять кашель, задишка, хрипи , утруднення дихання і  біль у грудях. За оцінками, близько 20 відсотків населення в розвинених країнах страждає на астму. Щороку більше 4000 чоловік на земній кулі від астми помирають.
what-are-trichomes
Трихоми канабісу
Стрес є найвідомішим чинником, що провокує астму.  Як виявляється,  канабіс не лише здатен зменшити занепокоєння і стрес, але здатен також зводити до мінімуму симптоми астми і запобігати виникненню нападів.
Традиційні методи лікування астми передбачають призначення стероїдів, кортикостероїдів та інших протизапальних препаратів, що зазвичай сприяють бронходилатації (збільшення просвіту бронхів через розслаблення  м’язів бронхіальної стінки). Ефект, як правило, досягається за допомогою інгаляторів, у важких випадках застосовують небулайзери (пристрій, який перетворює рідкі ліки в холодний туман для інгаляції). Ті, хто вибирає протизапальне лікування, випаровуючи канабіс замість традиційного фармацевтичного препарату, може отримати такі ж терапевтичні переваги при раптових нападах, уникаючи при цьому будь-яких негативних побічних ефектів. Найвідоміший недолік, наприклад, інгаляційних стероїдів у тому, що вони допомагають запобігти нападам астми, але не полегшують симптомів астми під час раптового нападу, якщо він все-таки стається.

 

medical-marijuana-and-asthma-1
Те, що канабіс діє, як бронходилататор,  вперше відкрив професор Дональд Ташкін зі своєю командою у 1973 році. Його робота, де вперше описано, як розширюються дихальні шляхи легень (як у здорових осіб, так і у хворих на  бронхіальну астму) після куріння конопель, була опублікована у New England Journal of Medicine.
“Також вдалося реверсування експериментально індукованої астми, що можна порівнювати за ефектом  з тим, що можна було б досягти за допомогою стандартної терапевтичної бронходилатації, яка широко використовувався на той час”, – йдеться у висновках дослідження.
Відкриття Дональда Ташкіна дало старт іншим дослідженням, під час яких тетрогідроканабінол (ТГК) подавався хворим на бронхіальну астму за допомогою інгалятора. На жаль, ці спроби були безуспішними.  Молекула ТГК виявилась занадто великою, також ці інгаляції викликали кашель у пацієнтів.  На час проведення цих дослідів вапоризація ще не була доступним методом  медичного вживання канабіноїдів та терпенів. Так чи інакше, Ташкін розумів і те, що куріння не є оптимальним  для пацієнтів з бронхіальною астмою. Проблема з димом в тому, що він містить багато шкідливих компонентів, які подразнюють тканини дихальних шляхів і можуть  привести до запальної реакції в центральних дихальних шляхах, що не є найкращим розвитком подій для астматика.
Хоча вапоризатори, які сьогодні так широко використовують для медичного вживання канабісу, ще не були доступні на початку 1970-х, Дональд Ташкін вже тоді бачив визначальною роль пароутворення при лікуванні астматиків тетрогідроканабінолом:
«Через випаровування можна було б усунути всі інші інгредієнти у димі, схожі на компоненти тютюнового диму».
Випаровування: смачна дилатація
Астма відноситься до сімейства хвороб, які називають атопічними, оскільки основним симптомом є безпосередня алергічна реакція. Через природу атопічних захворювань, і зокрема астми, для лікування потрібен такий спосіб доставки активної речовини (канабіноїдів), який би мав швидку дію, але не загострював проблеми з диханням.
У той час, як куріння, як не дивно, допомагало хворим на бронхіальну астму (дослідження Дональда Ташкіна було першим доказом цього), вдихання диму, очевидно, не було оптимальним методом лікування. Розвиток технологій, великий об’єм нових знань про трихоми і канабіноїди, і ось вже у новому столітті ринок пропонує найширший спектр економічних, настільних і кишенькових випарників-вапоризаторів, які допомагають пацієнтам-астматикам запобігати нападам та уникати подразнення легень, поки вони відновлюють здатність дихати повноцінно.

 

VapePen – вапоризатор, що завжди під рукою.
Ось, наприклад, модний хіпстерський пристрій, без якого не може обійтись жоден  споживач канабісу у таких штатах, як Колорадо, Каліфорнія, або Вашингтон. І це зовсім не iPhone. Це Vape Pen, «вапоручка» –  маленький, ультра-портативний кишеньковий вапорайзер. Пристрій доступний у всіх формах та розмірах, від дешевих одноразових моделей до солідних девайсів, що передбачають заправку чи навіть просто заміну картриджа.
Більш «просунуті» кишенькові інгалятори вже важко називати «ручками», адже за функціоналом вони часто наздоганяють настільні стаціонарні вапоризатори. Деякі з моделей коштують $ 200-350, це не маленькі інвестиції для людей, що страждають від астми  і розглядають можливість використання такого пристрою замість традиційного інгалятора зі стероїдами.  Одні кишенькові вапоризатори та VapePen призначені виключно для утворення пару з суцвіть конопель, в той час, як інші призначені для випаровування концентратів канабісу  – масла бутанової екстракції та воску.

 

medical-marijuana-and-asthma-5
Отже, тетрогідроканабінол, відомий тим, що відповідає у коноплі за психоактивний ефект і ейфорію, також є і ефективним бронхіальним розширювачем. Це робить його дієвим засобом для лікування астми, а ще – пов’язаних з астмою респіраторних захворювань, цього разу завдяки своїм протизапальними властивостями. За збігом, ТГК і інші канабіноїди також мають судинорозширювальні властивості, тобто знижують кров’яний тиск і зменшують стрес. Зниження стресу означає, що пацієнт менше напружує діафрагму, тож  повільніше і легше дихає. Це важливо для багатьох хворих на астму, особливо тих, чия проблема  – задіяння лише 20 відсотків ємності легень.
У дослідженні, опублікованому в 2014 році в британському Журналі фармакології описується, що ТГК блокує сигнальні молекули під назвою ацетілхолін (acetycholine), відповідальні за спазми легень під час нападу астми. «Традиційні» стероїди і кортикостероїди, як відомо, блокують ту ж молекулу, але іншим способом. Дослідження показало, що тетрогідроканабінол зупиняє вивільнення ацетилхоліну і таким чином не дає нападу астми реалізуватися.
Дослідження, опубліковане у 2012 році в Європейському Фармакологічному журналі  (European Journal of Pharmacology), приходить  до висновку, що канабіноід CBD (канабідіол) є ефективним у зниженні запалення при гострих захворювань легень. У результатах відзначено, що лікування за допомогою канабідіолу зменшило кількість лейкоцитів  вже за один день після розвитку запалення легенів.
У дослідженні, опублікованому в 2015 році в журналі Mediators of Inflammation, виявили, що канабіноїд СBD (канабідіол) зменшує запалення і може зменшувати кількості слизу гіпер-секреції (один з основних симптомів астми).
Майбутнє конопляної терапії
З огляду на сталу потребу в додаткових дослідженнях у всіх сферах коноплі, як ліків, сьогодні важко передбачати, які інновації в канабіс-терапії  може принести користь для хворих на бронхіальну астму. Однак, цілком можливо, що генна інженерія у співпраці з сучасними технологіями селекцінерів  зможуть створити сорти конопель, які міститимуть ідеальне поєднання  канабіноїдів (THC, THC-V, CBD, CBG, CBC, CBN), їх кислотних форм, таких як CBD-A і THC-а, а також  терпенів – мірцену і лемонену.
Сучасні технології та передові процеси культивування та екстракції, цілком дозволяють створювати будь-які продукти канабісу, будь то харчові добавки, екстракти чи суцвіття рослини для інгаляцій паром. Судячи з динаміки наукових досліджень світова фарміндустрія за півкроку до того, щоб запропонувати випробувані препарати і методи, які максимально відповідатимуть потребам хворих на бронхіальну астму, зокрема з транспортуванням активної речовини в зону максимального запалення бронхів.
Бронхіальна астма — одне з найбільш частих і тяжких захворювань дихальної системи – є проблемою світового масштабу. В економічно розвинутих країнах світу  кількість хворих на бронхіальну астму посідає провідне місце у структурі захворюваності і, за даними ВООЗ, за останнє 10-річчя зросла на 60 %. В Україні на сьогодні налічується майже 2,5 млн хворих на бронхіальну астму, щороку відзначається тенденція до збільшення кількості таких пацієнтів.
Джерело: whaxy.com

5 Відповіді на «Чи лікує конопля бронхіальну астму?»

  1. Вадим

    У меня бронхиальная астма с юности. Но как-то привык, научился избегать приступов, вернее, избавляться от них с помощью ингаляторов. И как-то все текло в одной поре примерно лет 25. а потом вдруг состояние резко ухудшилось. Просто трудно описать, что стало со мной твориться. Короче, загремел в стационар, такие приступы тяжелые стали. После этого мне такое количество новых лекарств назначили, что для того, чтобы их все принять в течение дня этого самого дня не хватит. Ничего, начал принимать. Так улучшения намного не почувствовал. Приступы удушья очень меня мучили. Когда мне назначили гормоны на постоянный прием, я призадумался. Не хотелось бы в 39 лет садится по полной на гормоны. Нашел в интернете клинику хрономедицины в Киеве. Понравилось, что они предлагают. Начал лечится в этой клинике « Резонанс». Аптечные спиртовые настойки трав в подобранное персонально для меня время и в подобранном для меня количестве. Сами травы тоже подбираются персонально. Так я начал лечиться в клинике. Результаты просто удивительные. Казалось бы, никаких ведь гормонов, а всего лишь настойки трав. А улучшения колоссальные. Лечусь год. Приступы вообще прошли, иногда бывал кашель, трудно откашливалось. Все прошло. Занимаюсь спортом. Никаких проблем со здоровьем нет. Думаю, уже скоро прекращу, сейчас просто поддерживающее лечение.

  2. Елена

    У меня с детства тяжелая форма бронхиальной астмы. Куда мы только не обращались за весь период болезни. Сейчас я наблюдаюсь у пульмонолога, мне 41 год. Конечно, можно себе представить, что я за этот период из лекарств приняла. И находилась на гормональных ингаляторах уже лет 15 точно. А может и больше. Моя знакомая лечилась в нашей киевской клинике хрономедицины , у нее было что-то с почками и посоветовала мне к ним обратиться. Скажу точно, не жалею. Клиника «Резонанс», что находится в Голосеевском районе, оказывается, существует очень давно. Лет 30, не меньше. И лечат они весьма успешно очень большое количество болезней. Убедилась теперь на себе. Лечусь у них 8-ой месяц. Пошла на поправку, как говорится, после 5 –ти месяцев лечения. У меня были приступы удушья буквально через день, довольно тяжелые. Это несмотря на ингаляторы и кучу таблеток. Если быть краткой, сейчас приступов, как таковых, нет вообще. Иногда надсадный кашель, но обрывается, не переходя в классический приступ. Дозы гормонов уже уменьшаем с пульмонологом, надеюсь уйти с них полностью в дальнейшем. По схеме врачей клиники принимаю настойки трав, которые продаются в аптеках. Правда, какие травы нужны, подбирают ежемесячно. Но в целом я очень довольна лечением. Думаю, что в скором времени смогу наконец быть здоровой, как все.

  3. Алла

    Скоро пять лет, как я избавилась от приступов бронхиальной астмы , которые сопровождали меня около 12 лет. Почему решила написать, сейчас скажу. У соседки внучке поставили бронхиальную астму, они стали кидаться во всякие больницы, чтобы ей помогли или диагноз не подтвердили. Но увы, подтвердили. Соседка случайно поделилась со мной. А я подсказала ей и решила написать коротенько, где вылечилась я. Киев, клиника хрономедицины « Резонанс». Не знаю, где они сейчас расположены, но можно прочитать в интернете, я думаю. Я лечилась у них пять лет назад. Бронхиальная астма у меня была лет с 20-21 (как я уже писала, около 12 лет это длилось). Лечение в «Резонансе» было длительное, около года. И вот после этого я пять лет не знаю, что такое приступы удушья и все, что сопровождает эту болезнь.

  4. Mtlkor

    Статья хорошая, а три коментария от ботов про клинику Резонанс точно плохие и лживые.

  5. Iluha

    Добрый день,асматик,много лет курю ганж,и не знал что у меня астма,пока не решил бросить эту привычку,уколы гармона помогают снять любой спазм бронхов и напад,но это на 12 часов имеет большие последствия,гормальные ингаляторы особо не помогают ,помогает спрей ингалятор но только снять тяжесть ,хрипы теже,курить бросил и сигареты стаж 30лет,легче от этого в целом ,но на приступы не как не повлияло,если сделать хапку бошек на ночь и прокашляться ,приступа до утра не будет,это факт. Пsы. Посты про клинику с настойками ,полная дичь,даже не читайте ,боты….астма и спирты настойки по разные стороны.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *