Неділя, 18. Грудня 2011

Конопляний лікар Душан Двожак: поліція це вбивці і злодії!

Третій рік поспіль поліція претендує зібрати урожай сортових конопель поперед господаря ферми в Оспєлові (Чеська республіка). Відколи у 2009 вперше було знищено його урожай в 600 кущів, психіатр Душан Двожак судиться з державою, в той час як до судової справи додаються нові і нові епізоди. Але від вирощування канабісу з метою наукових досліджень Двожак не відмовляється. Хоч і зізнається, що після загибелі третього поспіль урожаю відчуває себе спустошеним і доведеним до відчаю: “Фінансово і емоційно ми фактично на дні!”.

“Ви вбивці і злодії!”, – доктор Двожак не стримує емоцій на адресу поліцейських в окружному суді. “Поліція повинна забезпечувати дотримання закону, а закон нікому не дозволено трактувати на власний розсуд. Поки закон не дозволяє це робити, ми змушені діяти”, – виправдовується поліційний речник Єва Теплова.

“Це, як в Освенцимі?  Ті, хто вбивали мільйони людей, теж казали, що просто виконували накази” – говорить доктор Двожак. Мова йде зрештою про життя людей, суду передають звернення чеських громадян, які просять рахувати їх потерпілими у справі, оскільки через поліційний конфіскат вони залишилися без ліків. В суді Душан Двожак відстоює своє право науковця – на дослідження, медичні експерименти та лікування хворих.

 

Згідно звіту поліції цього року йдеться про 68 кущів, в середньому два метри заввишки, близько 1,5-2 кг сухої речовини на одну рослину. За словами Душана, це мінімум, який потрібен йому, щоб забезпечити ліками хворих: сортовий канабіс з його ферми йде на виготовлення харчових додатків, мазей і бальзамів. Закон Чеської республіки декриміналізує вирощування до 5 кущів і однозначно Душана би ніхто не переслідував, якби він вирощував у будь-якій кількості коноплі технічні. Але в його кущах рівень ТГК перевищує “норму” в 0,3%, тому за логікою закону він злісний рецидивіст. Щоправда, відповідно до Кримінального кодексу Чехії, “злочин” Двожака не має суспільної небезпеки, а тому покарання конопляному лікарю не може бути визначено жорсткішим, ніж позбавлення волі умовно.

ospelov3

Конопляна правда напередодні Нового року запитала Душана Двожака.

– Які новини з передової?

– Тяжко. Ми з дружиною перенесли цього року 5 судів, я вже тричі головний підозрюваний, щоразу висувають нові звинувачення і цим процесам кінця не видно.

– Але ж ви на свободі? Це чудово, коли маєш можливість боротися з розв’язаними руками.

– Будемо реалістами, я – виняток… Вони бояться мене кинули до в’язниці, бо за мною – ректори університетів, тисячі пацієнтів, а ще ми добре знаємо закони…

– Удачі вам у вашій битві, Душане. Які плани маєте на весну, чи будете сіяти?

– Поки вони не кажуть, що це заборонено, я буду ростити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *