П’ятниця, 9. Грудня 2011

ДАНІЯ: МАРИХУАНА? ТІЛЬКИ ДЕРЖАВНА МОНОПОЛІЯ

Данія – на порозі нової антинаркотичної політики. Гашиш і марихуана можуть стати легальними, але їх продаж має залишатись під контролем держави. Найкраща форма такого контролю – державна монополія, вважають місцеві законотворці.
Міська рада Копергагена своїм рішенням створила спеціальний комітет, який має розробити проект введення в данській столиці державної монополії на торгівлю продуктами канабісу.

 

“Марихуану має продавати муніціпалітет, а не кримінальні кола, – вважає депутат міського парламенту, соціал-демократ Аслан Ларс Андерсен. Він переконаний, що нова політика покращить ситуацію у сфері громадського здоров’я столиці. Адже повністю заборонити гашиш просто неможливо, а існуюча політика щодо конопель є застарілою і тому неефективною.

Копенгаген має позитивний досвід Крістіанії – самопроголошеного територіального об’єднання, де легкі наркотики вільно продаються повнолітнім громадянам. А ще є негативний досвід поліцейських рейдів до цього “кварталу свободи” з наказом від уряду ліберал-консерваторів “викурити” звідти ділерів. Шість років поліційного пресингу увінчалися тим, що продавці просто розбіглися містом. І контролює їх тепер криміналітет, щотижня данська столиця отримує наві трупи через переділ ганстерами сфер впливу.

Петер Ібсен, президент федерації офіцерів поліції сьогодні визнає: “Нашу мету – зупинити трафік гашишу в Крістіанію – ми не досягли абсолютно. Так, вони згорнули свої офіційні торгівельні точки. Але гашишу на вулицях лише побільшало…” ‘

Тож лобіюючи новий закон, муніціпалітет апелює до тих світлих часів, коли цих вбивств не було, а травичку в Копергагені продавали лише на Пушер-стріт, де за порядком слідкувала місцева громада.

Міська влада Копенгагена вже неодноразово висловлювалась на користь легалізації марихуани, однак щоразу кроки муніціпалітету блокувалися національним урядом. Адже продаж, зберігання (більше 5 грамів) марихуани в Данії досі поза законом. Тож, якщо на початку 2012 року державна монополія буде схвалена національним парламентом, Копенгаген стане першим у Європі містом,  де канабіс легалізовано без застережень.

“Ми думаємо про відкриття 30-40 магазинів, де люди зможуть не  переживати про власну безпеку та якість продукту, – ділиться планами Міккель Вармін, керівник соціальних проектів муніціпалітету Копенгагена. – Що краще для молоді: купити марихуану в підворотні у підпільного ділера чи в офіційному закладі у державного службовця?”

За цю ідею оновлений міський парламент проголосував 39-ма голосами проти 9. Противники легалізації в меншості і сподіваються, що мер Копенгагена Йенсен проект заветує.

“Ми наполегливо переконуватимемо Френка Йенсена, як колишнього міністра юстиції, зупинити цю божевільну пропозицію”, – заявив представник правоцентристської партії Venstre Мартін Гіртсен.

В 2010 році подібний муніціпальний проект отримав підтримку Йенсена, але тоді його заблокували на національному рівні. А сьогодні, схоже,  вето від мера  – єдина надія для Гіртсена, чия партія з 1982 року формувала данський уряд, а у вересні 2011 отримала нищівну поразку на виборах від ліво-центристського “червоного” блоку. Споконвічні партнери Venstre по коаліції — націоналістична Данська народна партія, Консервативна партія Данії та Ліберальний альянс – показали вкрай незадовільні результати. Тож тепер шанси на затвердження конопляної держмонополії у датському парламенті стають несподівано дуже високими.

“Тим паче, що тепер ми прагнемо зробити цей план більш конкретним і чітким. Зокрема, якої саме моделі декриміналізації ми прагнемо? Якими мають бути вікові та інші обмеження? – пояснює Міккель Вармін. Він рішуче проти “амстердамської” моделі найближчих сусідів, де марихуана продається в спеціалізованих закладах, але культивування та імпорт залишаються поза законом. Неповна легалізація, на думку держслужбовця, залишить в руках криміналітету значну частину прибутку. “Тому ми не хочемо копіювати Нідерланди, ми зробимо законним і контрольованим імпорт і вирощування марихуани”, – переконує Вармін.

Товариш Поль

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *