Четвер, 1. Грудня 2011

Нідерланди: конопляний кубок під пресом

Вперше за 23 роки влада втрутилась у щорічну церемонію нагород Cannabis Cup, що традиційно наприкінці листопада збирає десятки тисяч відвідувачів у Амстердамі. На церемонії у кількох номінаціях визначають кращі досягнення селекціонерів. 1322505137-cupraidpic

Напередодні кульмінації більше ста озброєних поліцейських окупували приміщення, відділяючи відвідувачів від стендів. Це був третій день конопляної виставки і  в будівлі перебувала рекордна кількість людей. Персоналу було наказано залишатися на своїх місцях.

“Я попросила одного з офіцерів пояснити причини рейду, – говорить журналістка Vancouver Sun Дана Ларсен. – Він відповів, що напередодні копи під прикиттям зафіксували тут порушення Опіумного Акту. Мовляв, деякі відвідувачі виносили з собою безкоштовні зразки канабісу та гашишу, фірми виставляли на своїх стендах бонги з сортовими шишками для промоції бізнесу. Це в той час, як закон дозволяє лише продавати марихуану в ліцензійних кофешопах, не більше ніж 5 грамів одній особі на день”.

Поліції знадобилося більше двох годин, щоб очистити залу. Втім рейд навряд чи можна назвати вдалим, – пише німецький  Hanf Journal. Окрім зіпсованого настрою і відкладеного на кілька годин голосування за переможців, результатів поліція не мала. Жодних важких наркотиків у присутніх, ніяких неповнолітніх відвідувачів і за рідким виключенням ніхто не мав з собою канабісу більше дозволеного законом. Так хеш-легенду Міла Янсена з компанії Bubbleator було затримано, бо готового продукту на його стенді поліція завважила забагато (компанія демонстрували останні моделі своїх полінаторів, що роблять гашиш із сортових верхівок, тож мали вдосталь і кінцевого продукту, і “початкової сировини”). Втім за кілька годин засновник Bubbleator вже був на свободі.

Така безпрецедентна атака на найзнаковішу і найстаршу конопляну подію у світі стала можлива завдяки зусиллям ультра-правого лоббі та консерваторам, що потрапили в уряд завдяки останнім виборам у Нідерландах. Християнські демократи (СDA) сформували праву коаліцію і поставили за мету знищити конопляну індустрію країни. Вони не можуть діяти на законодавчому рівні, тож задіяли для “повзучої прогібіції” всю підвладну бюрократію.

Зміни помітні. Ліцензування та контроль над кофешопами залишається за місцевими муніціпалітетами. Як результат, є міста, де взагалі немає кофешопів, десь їх кілька або й лише один на все місто. В той же час  Амстердам має нині більше 300 діючих кофешопів, хоча ще кілька років тому їх було понад 800.

“Ми маємо зараз в уряді відвертих нацистів-популістів. Цей уряд тисне на муніціпалітети, вимагаючи продавати марихуану лише голандцям, що в свою чергу є нонсенсом для кофешопів, – говорить Лаарс, мешканець Амстердаму.
Ліцензія (40 000 євро) і значні податки здатні окупитися лише лише за рахунок туристів тож місцеві влади опираються цій політиці видавлювання. Вони послуговуючись простою логікою: немає туристів у кофешопах – немає коштів в місцевих бюджетах. Сил такому спротиву додає досвід перших прикордонних міст, що поступилися вимогам уряду і заборонили своїм кофешопам обслуговувати іноземців, передусім громадян сусідньої Німеччини.

“Це жахливі часи для Голандії, ця атака на Конопляний Кубок зокрема,”  говорить Хенрік, голандський селекціонер, гровер та активіст. “Кофешопи, гроу-індустрія та, власне, Сannabis Cup приносять нашій державі мільярди євро щороку. Це якесь божевілля, що робить поліція. Чому б не залишити нашу культуру в спокої, адже ми мирні люди? Ось результат цієї політики  видавлювання. Власне, це все, на що здатні  нацисти – спустити з цепу поліцію, щоб зіпсувати людям свято”.

З перервою на поліцейський рейд церемонія нагородження продовжилася. Своєю акцією поліції вдалося привернути до події увагу стількох засобів інформації, що організатори з High Times мали би подякувати за таку рекламу напередодні підготовки до ювілейного 25-го кубку High Times у листопаді 2012 року.

А переможцями стали:

Кращий кофешоп (Cannabis Cup) та сорт:

1) Barney’s Coffeeshop – Liberty Haze
2) Green House United – Hawaiian Snow
3) Green Place – Buddha Tahoe

Краща селекція Indica (Indica Cup):

1) Reserva Privada та Reserva Privada Colorado (спільна селекція) – Kosher Kush
2) Hortilab – Star Bud
3) Cali Connection – Tahoe OG

Краща селекція Sativa (Sativa Cup)

1) Rare Dankness Seed Co – Moonshine Haze
2) THSeeds – Electric Lemon G
3) Karma Genetics – Dominator

Кращі гібриди (Hybrid Cup)

1) DNA Genetics/Reserva Privada Colorado (спільна селекція) – Holy Grail Kush
2) Cali Connecion – Dead Head OG
3) Serious Seeds – AK-74

Краща “гашишна” селекція (Hasch Cup)

1) Cali Connection – Tahoe OG Kush Wax
2) Hogg Seeds – Hydrahash
3) Reserva Privada Colorado – Rascal OG Nelson

Найкращий іноземний гашиш (Import-Hasch Cup)

1) Green House Coffeeshop – Exodus Cream Cheese
2) Barney’s Coffeeshop – Caramella Cream
3) Green Place – Twizla

Найкращий голандський гашиш (Nederhasch-Cup)

1) Barney’s Coffeeshop – Liberty Melt
2) Green House – Hawaiian Ice
3) Grey Area – Grey Crystal

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *